Підвищення рівня підготовки студентів – основне завдання сьогодення кафедри гідробіології та іхтіології

11 квітня 2018, 9:59
кафедра гідробіології та іхтіології

Кафедра гідробіології та іхтіології постійно працює над підвищенням рівня підготовки студентів, як бакалаврів, так і магістрів спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура». Для цього весь час плануються і здійснюються заходи щодо обміну досвідом з провідними фахівцями державних установ з охорони і відтворення водних живих ресурсів, державних та приватних рибницьких підприємств, а також із зарубіжними вищими навчальними закладами, які працюють у даній сфері.

Найкраще налагоджена співпраця з фахівцями Інституту гідробіології НАН України, Інституту рибного господарства НААН України, Державним Агентством рибного господарства України. У цих установах та їх підрозділах щорічно значна кількість бакалаврів 3-го курсу кафедри та магістрів-випускників проходять виробничу практику. Вони працюють у дослідних господарствах наукових установ, освоюють основні ланки виробничих процесів зі штучного відтворення різних видів риб, як аборигенних, так і інтродуцентів, що ввійшли зараз як основні і додаткові види у ставову полікультуру нашої країни, з вирощування рибо посадкового матеріалу та товарної риби.

 

 

19 лютого 2018 року у рамках співпраці кафедри гідробіології та іхтіології з науково-дослідними установами було організовано лекцію для студентів 1 і 2 курсу спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура» одного з провідних фахівців у галузі гідробіології – доктора біологічних наук, професора, провідного наукового співробітника відділу екологічної гідрології та управління водними екосистемами Інституту гідробіології НАН України Протасова Олександра Олексійовича на тему: «Від екосистем до біосфери».

 

На лекції висвітлено дуже змістовний матеріал щодо різноманіття водних екосистем, можливостей та ємності їх досліджень, використання результатів таких досліджень у напрацюванні управлінських рішень щодо керування продукційними процесами та самовідновленням як окремих їх компонентів, так і гідросфери та біосфери в цілому. Такі лекції дозволяють студентам правильно обирати власний шлях у наукових дослідженнях і загалом місце майбутнього працевлаштування.

Проходження виробничої практики магістрами на Білоцерківській дослідній станції ІГ НАНУ часто спонукає їх продовжувати свої наукові пошуки в аспірантурі нашого університету або НДІ різних регіонів України.


 

Кожного року кафедра направляє своїх студентів для проходження виробничої практики і в Інститут рибного господарства НААН. У дослідному господарстві «Нивка» вони освоюють сучасні технології відтворення різних видів риб, у тому числі і видів аборигенної іхтіофауни, які знаходяться під значним антропогенним тиском у результаті промислового вилову. Студенти знайомляться з сучасними розробками щодо розведення і селекції риб.

 

Маючи значний запас власних наукових надбань та досягнень в організації навчального процесу кафедра гідробіології проводить курси підвищення кваліфікації для інспекторів рибоохорони.
 

У цьому році такі курси з 12 до 23 березня пройшли 50 співробітників рибоохоронного патруля з більшості областей України: Київської, Полтавської, Запорізької, Одеської, Рівненської, Івано-Франківської, Чернівецької, Чернігівської та інших. 

На завершення курсів слухачам було вручено дипломи та відзнаки успішного підвищення кваліфікації. Дуже приємно, що у складі рибоохоронного патруля починають свою професійну діяльність і успішні випускники кафедри.

Під час організації та проведення курсів домовлено з головою Державного агентства рибного господарства України Мухіним В.М. про підвищення рівня та розширення можливостей проходження практичної підготовки наших студентів у підрозділах рибного патруля.

20 березня 2018 року в рамках співпраці кафедри гідробіології та іхтіології з Державним агентством рибного господарства в Азовському басейновому управлінні старшим викладачем кафедри Шкарупою Ольгою Володимирівною здійснено експертне оцінювання знаряддя лову, яке було вилучено під час прокурорської перевірки приватного підприємства «Група науково-промислових досліджень». Нею оцінено відповідність розмірів і конструкцій знарядь лову класифікаційним групам та рекомендаціям щодо застосування.

 

Кафедра займається дорадчою діяльністю з приватними рибничими господарствами, для яких розробляються режими використання рибогосподарських водойм.

Налагоджена співпраця з викладачами Люблінського природничого університету для обміну досвідом викладацької діяльності.

Доцент кафедри Рудик-Леуська Наталія Ярославівна у складі делегації факультету тваринництва та водних біоресурсів відвідала польський університет, ознайомилась з особливостями організації навчального процесу у них та використовує набутий досвід при проведенні занять з гідробіології.

Ми вважаємо міцні зв’язки з провідними науковими і виробничими організаціями є нині запорукою сучасного успіху кафедри і розвитку її у майбутньому.

Доцент кафедри Дудник С.В.

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook