Навчальна практика з плодівництва: обрізка саду

5 квітня 2018 року
НДП Плодовочевий сад

        З 26.03 по 06.04 2018 р. для студентів 3 курсу агробіологічного факультету, згідно з навчальним планом проходила практика з плодівництва.

Навчальна практика - один з найважливіших етапів у підготовці майбутнього фахівця. Якщо ж мова йде про таку дисципліну, як плодівництво, а особливо про обрізування дерев, тут без практики ніяк! Цей процес вимагає як знання біології різних плодових культур, так і чіткого бачення (в просторі  і часі), якого саме формування крони ми хочемо досягнути. Також необхідно мати певну сміливість і рішучість, адже не в кожного підніметься рука взяти і по живому відрізати велику гілку. Тут, що не кажи, сім раз подумай, а вже потім ріж.

Доля дерев і кущів в НДП «Плодоовочевий сад» незавидна, адже на них з року в рік студенти «відточують» свої вміння  з хірургії плодових рослин. Добре, що поруч є досвідчений викладач, доцент Борис Мазур, який і підкаже, і руку зафіксує, щоб не тремтіла, і виправить помилки (якщо, звісно, це ще зробити не запізно).


Найсміливіші відразу хапаються за інструменти! Інші влаштовуються консультантами, підказують, яку гілку видалити, яку вкоротити чи залишити, як є. Кожен студент має обрізати певну кількість дерев, за що отримає зароблену оцінку.

Плодовий сад розпочинається з розсадника, а щеплений саджанець – із підщепи. Однією з невідкладних ранньовесняних робіт у плодовому розсаднику є закладання чергового поля, майбутнього  полігону для навчальної практики з окулірування. 

Доцент Наталія Шевчук пояснює студентам, як правильно посадити клонові підщепи. З огляду на те, що обсяги розсадника невеликі, та й можливості НДП «Плодоовочевий сад» стосовно механізації процесів дуже обмежені, усі операції доводиться виконувати вручну.

Врешті-решт поставлене завдання виконано. Викладач задоволена роботою студентів.

Підводячи підсумки навчальної практики з плодівництва, можна стверджувати, що ті студенти, які хотіли навчитися обрізувати плодові дерева, отримали таку можливість і скористались нею.

Навчальний план практики, не зважаючи на деякі організаційні труднощі, пов’язані насамперед з примхами погоди, виконано повністю.

 

Доцент Шевчук Н.В. (фото Кондратенко Т.Є.)

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook