Декан факультету харчових технологій Лариса Баль-Прилипко про те, як правильно обирати та зберігати яйця

6 квітня 2018 року
м. Київ, НУБіП України

 

У списку покупок до Великодня чи не найпопулярніший продукт - яйця. Купують їх українці десятками. Та от чи вміємо ми правильно їх зберігати, щоб не зіпсувалися? А з весняним потеплінням варто також відмовитися від лоточків на балконі чи в коморі, адже навіть свіжі яйця не витримують перепаду температур. Чим це загрожує - дивіться далі.

 

Користь яєць

Це джерело тваринного білка, який вже багато століть входить в раціон людини. У його складі присутні вітаміни групи B, А, Е, калій, магній, фосфор, йод, марганець та інші макро – і мікроелементи. Вчені довели, що регулярне вживання яєць перешкоджає утворенню раку грудей, покращує стан шкіри, волосся, нігтів. Щоб отримати таку користь для організму, слід знати критерії вибору якісного продукту.

Як вибрати свіжі яйця

Найчастіше на прилавках супермаркетів зустрічаються курячі яйця. Іноді покупцеві складно зорієнтуватися серед представленого асортименту і вибрати доброякісний товар. Щоб залишитися задоволеним покупкою, перед походом в магазин уважно вивчіть ознаки свіжого продукту.

Місце покупки

Деякі покупці вважають, що домашні яйця корисніше магазинних. На пошуки продукції вони відправляються на стихійні ринки, розташовані біля метро, доріг, зупинок. Продавці не дотримуються санітарні норми і не контролюють якість товару.

Також високий ризик придбати продовольчі товари з вичерпаним терміном придатності. Медики рекомендують утриматися від відвідування таких місць покупки.

 

Якщо ви все ж вирішили придбати сільськогосподарську продукцію, то шукайте у великих супермаркетах фермерські відділи, де реалізуються екотовари. При надходженні яєць в магазин проводиться суворий ветеринарний контроль, що гарантує їх свіжість.

Зовнішній вигляд яєць

При покупці уважно огляньте шкаралупу. Вона повинна бути матовою, чистою, без сірих вкраплень і сколів. Якщо оболонка брудна або в тріщинах, то це вказує на неправильне зберігання.

Ще одна ознака несвіжості — блискуча поверхня. Часто такі яйця продають за зниженою ціною. Щоб зберегти здоров’я, не економте на продуктах.

Колір шкаралупи

Вважається, що білі яйця корисніше коричневих. Однак колір шкаралупи ніяк не впливає на смакові властивості та корисність продукту, так як залежить виключно від забарвлення оперення курки, яка знесла це яйце.

Маркування яєць

Після візуального огляду оболонки приступайте до розшифрування маркування. Коли товар в індивідуальній упаковці, то термін придатності наносять на етикетку.

Якщо від дати фасування пройшло менше 7 діб, то яйця вважаються дієтичними. Їх легко впізнати за червоною буквою «Д» на шкаралупі. Цей термін не додає цінності, а використовується лише для позначення тижневого віку.

На восьмий день зберігання продукт переходить у категорію столового, про що свідчить маркування «З». Термін придатності при кімнатній температурі становить не більше 25, а в холодильнику — 90 діб.

Крім цього, на шкаралупу наносять мітку, що позначає вага яйця. Використовуються такі категорії:

 
  • 1 — перша (35-45 г);
  • 2 — друга (46-55 р);
  • 3 — третя (56-65 р);
  • Про — добірна (66-75 р);
  • В — вища (76 г і більше).

Чим більше яйце, тим вірогідніше зустріти в ньому два жовтки. Хоча ціна такого продукту буде набагато вище.

Як перевірити свіжість яєць: додаткові поради

  • Візьміть яйце в руку і потрясіть їм. Якщо почуєте булькаючий звук, значить, перед вами залежаний продукт.
  • Посвітіть на яйце лампою або ліхтариком. У первостатейном продукті ви побачите яскравий жовток, оточений прозорим білком. Якщо ви помітили каламутну субстанцію або плями, прожилки, то відмовтеся від його вживання.
  • Розбийте яйце на тарілку і уважно подивіться на жовток. Якщо у нього чіткі контури, без вкраплень і домішки крові, то продукт квалитативный. Цей спосіб перевірки практикують будинку.

Не використовуйте для приготування страв прострочені яйця. Ретельно звіряйте маркування і перевіряйте свіжість! Перед готуванням навіть чисту шкаралупу обов’язково мийте з милом під проточною водою. Це знизить ризик інфікування сальмонельозом.

Як правильно зберігати яйця в домашніх умовах

  • Після покупки не залишайте надовго яйця в теплій кімнаті. Відразу покладіть їх на полицю в холодильнику спеціальні комірки гострими кінцями вниз.
  • Пориста структура шкаралупи швидко вбирає сторонні запахи. Тому тримайте особливо ароматні страви в герметичній тарі.
  • Якщо всі яйця не поміщаються в холодильник, то перекладіть їх у сухе прохолодне приміщення. Температура повітря не повинна перевищувати +10°.

Владислав Сухенко
завідувач кафедри стандартизації та сертифікації с.г. продукції
за метаріалами сайту http://jazdorov.com.ua

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook