2 квітня 2018 року проведено Круглий стіл «Реформування та перспективи розвитку аудиторської діяльності в Україні»

4 квітня 2018 року

  З вітальним словом до гостей та учасників заходу звернувся декан економічного факультету професор Анатолій Діброва та завідувач кафедри професор Євгенія Калюга, які наголосили на необхідність проведення таких наукових заходів, відзначили актуальність теми (адже, 22 квітня − 25 річчя легітимного визнання аудиту в Україні).

  

Захід зібрав практикуючих аудиторів для обговорення новітніх тенденцій, проблем та перспектив розвитку вітчизняного аудиту. Зокрема, Наталя Гаєвська − Президент ВПГО «Спілка аудиторів України», генеральний директор ТОВ «Міжнародна аудиторська група» розповіла про складові аудиторської діяльності, досвід та перспективи в контексті реформи аудиту. Тема викликала величезний інтерес, оскільки йшлося про модель регулювання та нагляду в аудиторської діяльності, що запрацює з 1 жовтня 2018 року, професійне самоврядування аудиторів, зовнішні і внутрішні системи контролю якості. І на сьогодні недоліком сучасної аудиторської діяльності залишається низький рівень використання сучасних комп’ютерних програм в організації, проведенні аудиту і наданні аудиторських послуг.

  

Своїм практичним досвідом в контексті застосування сучасних підходів до виявлення в процесі аудиту помилок та шахрайства у фінансовій звітності поділився з присутніми Сергій Рогозний – директор департаменту аудиту міжнародної аудиторської компанії «HLB UKRAINE», керівник комітету з фінансів, член Ради Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів України» (ФПБАУ). Доповідачем були розкриті ознаки потенційно можливого шахрайства та основні заходи їх попередження, які повинні знати аудитори. Детально проаналізовано вимоги до аудиторів з метою попередження корупційних дій, висвітлено відповідальність посадових осіб та аудиторів відповідно до діючого антикорупційного законодавства.

    

Про аудит в контексті викликів та загроз йшлося у доповіді Сергія Поліщука – керуючого партнера аудиторської фірми «Юскутум аудит», керівника Клубу сучасного бухгалтера «PRO-Облік» ФПБАУ. Він наголосив студентам на безперервність інвестування у власні знання (постійне підвищення кваліфікації, навчання, самоосвіту), аби стати високоосвіченим і професійним аудитором; аудитором, який мав би суспільне значення. Також доповідач відзначив, що фундаментом якісного аудиту є знання з бухгалтерського обліку, а сам облік − «… це творчість, яка вимагає великого таланту і наполегливості». А ще, за висловлюванням лектора, «… бухгалтерський облік − це ключ до всіх дверей». Така оптимістична нотка на завершенні заходу викликала приємні емоції і дискусії серед бакалаврів та магістрів спеціальності (напряму підготовки) «Облік і оподаткування» («Облік і аудит»), які, безумовно, не сумніваються у правильності вибору своєї майбутньої професії. В обговоренні та дискусіях взяли участь присутні викладачі кафедри обліку та оподаткування, статистики та економічного аналізу.

Загалом, чудова дискусія, професійні учасники, настановчі і дружні поради лекторів – саме так пройшов круглий стіл і, що найбільш приємно − результатом його проведення може стати розширення кола роботодавців для майбутніх фахівців - випускників НУБіП України.

Інна Лазаришина

д.е.н., професор кафедри обліку та оподаткування

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook