ПЕРШИЙ СЕРЕД РІВНИХ – тепле слово про колегу

2 квітня 2018, 9:24
м. Київ

   Вступати до столичної сільськогосподарської академії Анатолій поїхав 30-річним, коли інші вже робили кар’єру. На підприємстві, де працював, перспективного, амбітного та здібного керівника довго не відпускали, заманювали керівною посадою, радили перевестись на заочну форму навчання. Але рішення було твердим і остаточним – він став студентом факультету механізації столичної УСГА. На курсі він користувався авторитетом - його обрали старостою групи і курсу, студенти шанобливо називали його «батя».
   У 1981 році він із відзнакою закінчує Українську сільськогосподарську академію за спеціальністю «інженер-педагог». Відтоді Анатолій Шостак працює на кафедрі технічного сервісу та інженерного менеджменту імені М.П. Момотенка НУБіП України.
   Наполегливість, працелюбність, готовність у будь-яку мить узяти на себе відповідальність знадобилися не тільки в навчанні, вони стали в пригоді на цілині, в степах Казахстану, де протягом п’яти років керував студентськими механізованими загонами, а заодно й сам працював на комбайні.
   Вже понад 35 років Анатолій Шостак поєднує викладацьку діяльність із прикладною методикою, займається розробкою і впровадженням у навчально-виховний процес методів активного навчання, зокрема, ділових ігор, працює у напрямку мотиваційного менеджменту, інформаційних технологій та наукометрії. Сьогодні він - доцент кафедри технічного сервісу та інженерного менеджменту ім. М. П. Момотенка, кандидат соціологічних наук, професор зі спеціальності «Соціологія управління», віце-президент Академії наук вищої освіти України. Указом Президента України Анатолію Шостаку присвоєне почесне звання «Заслужений працівник освіти України» Він також є заслуженим науково-педагогічним працівником НУБІП України, відмінником освіти України, нагороджений Почесною грамотою Кабінету міністрів України та трудовою відзнакою «Знак Пошани». Науковий доробок вченого (а він вельми солідний і налічує понад 350 робіт українською, російською, англійською та німецькою мовами, серед яких 60 методичних розробок і посібників), не раз відзначався медалями, дипломами та сертифікатами багатьох міжнародних виставок та форумів. Індекс цитування - понад 200, індекс Хірша дорівнює 8. Це досить пристойні наукометричні показники.
   Анатолій Вікторович – автор унікальної методики оцінювання професійної діяльності науково-педагогічних працівників та структурних підрозділів навчальних закладів І-IV рівнів акредитації з подальшим визначенням їх рейтингу. Вона вже впроваджена в десятках навчальних закладів України та за кордоном. Суть методики полягає в тому, щоб формалізувати діяльність науково-педагогічних працівників, виключити емоційну складову при їх оцінюванні, знайти відповідні критерії, усунути зрівнялівку в оплаті праці, примусити вести чіткий облік власноруч виконаної роботи. Адже сьогодні вже недостатньо бути хорошим викладачем, який досконало знає свій предмет - не менш важливі й інші критерії, як то наукова чи міжнародна діяльність.
   Методика сприяла небувалій мотивації до праці, іншими словами, дала потужний поштовх внутрішнім, прихованим резервам без якихось додаткових затрат. При цьому керівник (ректор) отримав не опосередкований зворотний зв’язок із виконавцями різного рангу (як було раніше), а прямий і безпосередній. Розроблена система має колосальні фінансові наслідки, вона впливає на самопочуття окремого індивіда в колективі і є, по-суті, великим соціальним проектом. Крім того, у керівника з’явилась додаткова можливість для фінансового маневру: підтримки інноваційних ініціатив, встановлення доплат і надбавок, виплат більшої кількості премій.
   Що й казати: нова методика багатьма була сприйнята з недовірою. А в окремих працівників, які воліли б за краще спочивати на старих лаврах, викликала просто-таки шалений спротив, а часто і відвертий саботаж.
   Методика гнучка, базується на нормативних документах МОН України, Мінсоцполітики, Кодексу Законів про працю України, враховує специфіку навчального закладу, гармонізована з європейськими стандартами і легко адаптується до поточних завдань, - роз’яснює суть своєї розробки Анатолій Шостак.
   Понад 25 років Анатолій Шостак очолював найбільшу в університеті профспілкову організацію Технічного навчально-наукового інституту, за що відзначений найвищою нагородою ФПУ — нагрудним знаком «Профспілкова відзнака».
   І ось приємна звістка на початку 2018 року. Відомо, що популярний Всеукраїнський тижневик «Освіта» вже чверть століття проводить загальнодержавний рейтинг «Кращі освітяни року». За версією читачів цього тижневика Анатолія Шостака визнано «Кращим освітянином України 2017 року», лауреатом відзнаки «Залиш мені в спадщину думку найвищу». А це вже справжнє, доленосне визнання освітянської спільноти. Серед лауреатів – відомі в Україні організатори і реформатори освіти, вчені, учителі, керівники різних ланок.
   На засіданні Вченої ради механіко-технологічного факультету, яке відбулось 22 березня 2018 року, нашого колегу сердечно привітав Голова ради, декан факультету, професор Ярослав Миколайович Михайлович

   Колектив МТФ приєднується до слів вітання, зичить Анатолію Вікторовичу міцного здоров’я і подальших успіхів на благо університету та України!

Завідувач кафедри тракторів, автомобілів та біоенергосистем, професор, д.т.н., Голуб Г.А.

 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook