На базі НУБіП пройшло розширене засідання президії Академії наук вищої школи України

27 березня 2018 року

    Таке засідання проходить у нас вже не вперше. Кілька років тому академіки вже збиралися в стінах університету, але в 10-му корпусі: 3-й, що тільки ще відновлювався після пожежі, не готовий був їх прийняти. Зате тепер, після проведеної для них екскурсії, вони були просто вражені. Що і не забули озвучити.

     Наш університет має у АНВШ чимале представництво – академіками і член-кореспондентами, тож і не дивно, що виїзне засідання її президії час від часу проходить у НУБіП. Нинішнє розпочалося з приємностей: президент АНВШ Олександр Наконечний вручав її нагороди. Серед відзначених грамотами і медалями наші колеги – професор Микола Лісовий і академік НААН Сергій Кваша.

 

     З вітальним словом до учасників звернувся ректор Станіслав Ніколаєнко. Він представив структуру і можливості університету, його місце в ТОПових рейтингах світу та України, розповів про заходи до 120-річчя вишу і співпрацю з роботодавцями з великих компаній, проблеми кадрового і матеріального забезпечення, представив програму розвитку «Голосіївська ініціатива 2020».

 

     А потім спинився на сучасних проблемах вищої школи України, загрозах і ризиках, що стоять перед нею. Сьогодні вона переживає складні часи. Станіслав Ніколаєнко навів динаміку народжуваності, кількість випускників шкіл та місць державного замовлення. Стосовно сільської молоді: 56% випускників сільських шкіл не брали участь у минулорічній вступній кампанії на бакалаврат. З тих же, хто на це спромігся, лише 15% потрапили на бюджетні місця.

 

     Такий емоційний і змістовний виступ просто не міг не викликати запитань. Академіки з АНВШ цікавилися поглядами на те, як реально виходити з цієї кризи, працевлаштуванням випускників НУБіП, навчанням тут за контрактом тощо. Олександр Наконечний зазначив: активна діяльність таких університетів, як НУБіП визначає сьогодні обличчя сучасної вищої освіти.

     Те, про що говорив Станіслав Ніколаєнко, – свята правда, говорячи про проблеми галузі, зазначив заступник міністра освіти і науки, віце-президент АНВШ Максим Стріха. Хоча українські вчені і показують, що чудеса інколи трапляються!

     Минулої середи у Верховній Раді України пройшли парламентські слухання щодо інноваційної діяльності. І зараз Міносвіти працює в руслі озвучених там рекомендацій. Що б там не було, але наша наука повинна давати віддачу, аби економіка таки стала на ноги. А з цим зникнуть і чимало проблем вищої освіти. Поки ж ці останні існують, він закликав спільно їх вирішувати.

 

     З дуже цікавою доповіддю «Конкурентоспроможність України і індикаторах вимірів» виступив проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша. Про проблеми українсько-польських стосунків у 1918-1945 роках, зокрема Волинську трагедію, говорив наш колега професор Валентин Яблонський.

     Завідувач кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка Віталій Лисенко вніс пропозицію: направити клопотання АНВШ до Міністерства освіти і науки України щодо передачі під науковий супровід НУБіП споруди закритого грунту в Межигір’ї (яка нині використовується вченими університету як науково-практичний центр технологій закритого грунту) з присвоєнням йому статусу наукового об’єкта, що становить наукове надбання.

Валентин Обрамбальський

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook