Науково – практичний семінар на тему «Досвід Франції у проведенні загальнонаціональної оцінки земель»

21 лютого 2018 року
НУБіП України

  Викладачі кафедри глобальної економіки (доцент, к.е.н. Кірейцева Олена, к.е.н. Богач Лариса і к.е.н. Гераймович Віолета) та студенти магістерської програми «Прикладна економіка» прийняли участь у науково – практичному семінарі на тему «Досвід Франції у проведенні загальнонаціональної оцінки земель», спільно з ГО «Асоціація фахівців землеустрою України», який відбувся на факультеті землевпорядкування НУБіП 21 лютого 2018 року.


  З вітальним словом до учасників семінару звернувся декан факультету Тарас Євсюков, відмітивши, що Україні корисно і цікаво вивчення досвіду Франції в оцінці земель, що є високорозвиненою індустріально – аграрною державою. За обсягами сільськогосподарської продукції Франція посідає третє місце в світі та перше місце в Західній Європі. Далі декан факультету представив головного експерта заходу Роберта Левека - директора «Terresd’Europe», члена Європейської організації з розвитку сільської місцевості.

  До слова було запрошено експерта Роберт Левека, який представив доповідь на тему «Досвід оцінки земель Франції». Доповідач є директором технічного бюро, що входить до організації регулювання земельного ринку «Safer». Організація має великі масштаби та має філії по всій Франції, яка була створена в 1960 році з метою допомагати молодим фермерам з організацією господарства. Тепер «Safer» володіє інформацією про ціни на ринку землі та всі нюанси, які з цим пов’язані.

 Роберто Левек відмітив, що до втручання організації Safer в ринок землі ціни продавцями занижувались, для сплати менших податків. З 1980 року держава зобов`язала нотаріусів анонсувати реальні ціни. Експерт представив таблицю варіювання цін по регіонах та еволюцію цін з 1950 року по 2016 рік. Ціна на вільну землю вище від ціни на орендовані землі. Також різні ціни на виноградники, ріллю та пасовища.

  На останок зазначив, що у Франції щороку продається 1,5% сільськогосподарських земель, в той час як в Німеччині - 0,5% сільськогосподарських земель. Ціна на землю залежить від пропозиції і попиту.
 

  Викладачі та студенти кафедри глобальної економіки були задоволені від зустрічі з французьким експертом і зазначили, що отримана інформація буде в нагоді при їх подальших дослідженнях.

 

Доцент кафедри глобальної економіки Олена Кірейцева

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook