Кафедра генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського

Історія кафедри

     Читання курсу з селекції рослин розпочалося професором Колкуновим В.В. на кафедрі загального землеробства сільськогосподарського відділення КПІ в 1912 р. Як самостійний підрозділ кафедра селекції та насінництва офіційно була створена в 1936 р., її очолив доктор с.-г. наук, професор Лебедєв В.М. - відомий генетик і селекціонер, соратник Вавилова М.І. Розробки наукової школи Лебедєва В.М. були пов'язані з цитологічними генетико-селекційними дослідженнями з віддаленої гібридизації.

        З 1948 р. кафедрою керував кандидат біологічних наук доцент Плесецький П.Ф. У 1949р. кафедру було приєднано до кафедри фізіології рослин і мікробіології, якою завідував доцент Завгородній Ф.І. У 1952 р. кафедру селекції та насінництва очолив Заслужений працівник вищої школи, доктор сільськогосподарських наук, професор Зеленський М.О., автор більше 100 наукових та методичних розробок в галузі селекції та насінництва с.-г. культур. Протягом 1987 по 1993 рр. кафедру очолював доцент канд. с.-г. наук Пархоменко А.К., а з 1993 р. – доктор біологічних наук, професор Тараненко Л.К. Із січня 1998 до 2000 рр. кафедрою завідувала доктор біологічних наук Чугункова Т.В. У 1998 році кафедру селекції було об'єднано з кафедрою фізіології рослин, а з січня 2001 р. вона знову стала самостійною.
      У різні часи на кафедрі працювали: член.-кор. ВАСГНІЛ Кузьменко М.В. (1981-1986 рр.), проф. Губернатор В.В. (1968-1998 рр.), проф. Бобер А.Ф. (1994-1997).
        Із жовтня 2000 року кафедру генетики, селекції і насінництва, яка з 2002 р. почала носити ім’я проф. Зеленського М.О. очолив кандидат сільськогосподарських наук, Відмінник освіти України, доцент  Жемойда В.Л., автор більше 180 наукових праць, співавтор та автор 18 гібридів і сортів кукурудзи, джерел та донорів озимих пшениці та жита, господарсько-цінних ознак. 
У 2011 році кафедру очолив кандидат біологічних наук Парій М.Ф.,  з вересня 2014 року - Жемойда В.Л. Розпочався новий етап розвитку із залученням сучасних методів молекулярної генетики та біотехнології в навчальну та наукову роботу кафедри. Основними напрямами наукових досліджень науковців кафедри є розробка питань прикладної генетики, методів селекції та насінництва і створення високопродуктивних сортів та високогетерозисних гібридів сільськогосподарських культур.
 
Селекція в історії агрономічного факультету
РЕЗУЛЬТАТИ РОБОТИ НАУКОВЦІВ СЕЛЕКЦІОНЕРІВ – ЮВІЛЕЮ УНІВЕРСИТЕТУ

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook