Кафедра генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського

Наукова робота

Науковцями кафедри та співробітниками лабораторії на АДС НУБіП виконується науково-дослідна робота з актуальних проблем в галузі селекції та насінництва по:
1. створенню, збереженню та вивченню колекційних зернових, круп`яних олійних культур та багаторічних бобових трав для селекційно-генетичних цілей;
2. створенню нових високоврожайних сортів і гібридів озимих культур та кукурудзи з високою технологічністю і якістю продукції адаптованих до біотичних та абіотичних факторів довкілля;
 
Колекційний розсадник люцерни посівної
 
3. удосконаленню генетично - селекційних методів створення адаптованих, високопродуктивних сортів і гібридів зернових культур та розробкою технологій їх насінництва;
 
 
4. розробці нових методів створення сортів та гібридів на основі сучасних досягнень генетики, молекулярної біології та біотехнології.
Робота ведеться з такими рослинними об’єктами: кукурудза, ріпак, люцерна, жито, квасоля.
До наукових досліджень широко залучаються студенти-дипломники – члени наукового гуртка кафедри, які за матеріалами досліджень успішно захищають дипломні роботи та беруть участь у міжвузівських конкурсах кращих студентських наукових робіт.
  
На кафедрі генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського ведуться наукові дослідження по наступних державних та госпдоговірних тематиках:
     1. Д/т № 110/532-пр «Створення вихідного матеріалу, його паспортизація при селекції на адаптивність, кукурудзи, ріпаків, пшениці м'якої та люцерни». Обсяг фінансування – 232 тис. грн.
Селекційна робота ведеться по повній схемі селекційного процесу по всіх культурах. В селекційних розсадниках виділений цінний високоурожайний матеріал, який буде випробовуватись в розсадниках попереднього сортовипробування. До передачі на Державне сортовипробування готуються сорти озимого жита, озимої пшениці, ріпаку та гібрид кукурудзи.
2. Госпдоговірна тематика СПГ-17-2018 «Екологічне випробування гібридів кукурудзи селекції «Монсанто» в умовах Правобережного Лісостепу України"». Обсяг фінансування 153 тис. грн.
      3. Госпдоговірна тематика «Екологічне випробування гібридів кукурудзи компанії ТОВ «Науково-дослідний інститут аграрного бізнесу» в умовах Правобережного Лісостепу України». Обсяг фінансування 16 тис. грн.
4. Договір про надання послуг №674-315 Н "екологічне випробування сортів пшениці озимої". Обсяг фінансування 27,2 тис. грн.
     За результатами науково-дослідної роботи науково-педагогічними працівниками кафедри видано Методичні рекомендації для фахівців, агрономів, аспірантів та студентів ВНЗ аграрного профілю. «Нові сортозразки жита озимого, кукурудзи, люцерни, квасолі звичайної та особливості їх насінництва» - (2014р.), прийнято участь у роботі 10 наукових конференції, видано 15 наукових статей та тез доповідей.
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook