У фокусі уваги землевпорядників – проблеми встановлення меж адміністративно-територіальних одиниць та територіальних громад

16 лютого 2018 року

     Черговий Всеукраїнський науково-практичний семінар в рамках наукових заходів присвячених 120-річчю НУБіП України пройшов на факультеті землевпорядкування за участі проректора з навчальної і виховної роботи Сергія Кваші. Співорганізаторами заходу, присвяченому проблемам встановлення меж адміністративно-територіальних утворень та об’єднаних територіальних громад, виступили ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України» та Асоціація «Земельна спілка України».

     Першим з вітальним словом виступив декан факультету Тарас Євсюков, який відмітив, що тема встановлення меж адміністративно-територіальних одиниць в умовах децентралізації і формування територіальних громад, вже давно «просилася» для обговорення, про що свідчить велика кількість присутніх на заході практиків і виробничників.

     З вітальним словом до учасників звернувся проректор з навчальної і виховної роботи НУБіП України Сергій Кваша. Голова оргкомітету семінару наголосив, що наукова діяльність факультету землевпорядкування спільно з експертами, які працюють в цій галузі, проходить плідно. Такі заходи дають змогу виявити, обговорити проблемні питання, внести пропозиції до Кабінету Міністрів України та Держгеокадастру щодо змін у галузі. Знаходити недоліки і вносити правки в законопроекти – це нормальний досвід роботи. Об’єднані територіальні громади, в першу чергу, це можливість наповнення місцевого бюджету, поліпшення податкової політики громади, оскільки земля – це мотиватор для суспільних і політичних рішень. На завершення він побажав плідної роботи та «гарячої» дискусії.

     Голова правління ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України» Анатолій Полтавець зауважив, що рівно тиждень тому розпочались семінари на актуальні науково-виробничі теми. Цього разу розглядається проблема встановлення меж адміністративно-територіальних утворень та об’єднаних територіальних громад. Тема є надзвичайно актуально, тому очолювана ним Громадська організація зобов’язана була ініціювати подібний захід. З ним беззаперечно погодився ще один співорганізатор Президент Асоціаціїї «Земельна спілка України» Андрій Кошиль.

    Потому до слова було запрошено експерта з питань управління земельними ресурсами проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» Сергія Кубаха з темою доповіді «Пілотний проект з організації землеустрою в умовах децентралізації в Кіптівській об’єднаній територіальній громаді Чернігівської області». Доповідач представив пілотний проект в умовах одночасного проведення земельної реформи та децентралізації. Головною метою проекту стало запитання «Чи готові об’єднані територіальні громади до управління земельними ресурсами?». Після збору інформації щодо земельних ресурсів зазначеної сільської ради та новоствореної територіальної громади, стало очевидним, що автоматично змінити межі сільської ради до межі ОТГ неможливо. Потрібно розробляти проект землеустрою щодо встановлення та зміни меж адміністративно-територіальних одиниць, але тут виникає проблема розбіжності з Публічною кадастровою картою. Інформація про режимоутворюючі об’єкти і обов’язково встановлену охоронну зону взагалі не було внесено до Державного земельного кадастру. Проте проект таки було розроблено, всі дані оновлені, а розробники запропонували наступні пропозиції щодо перспективного використання території.

     Сергій Кубах, підсумовуючи свою доповідь зазначив, що об’єднані територіальні громади можуть управляти своїми за наявності повної інформації про земельні ресурси.

     До активної дискусії залучився голова правління ГО «Центр геопросторових даних» Андрій Тарнапольський, який поцікавився чи було проведена економічна оцінка земельних ресурсів, які картографічні матеріали були взяті за основу обліку угідь?

     Наступним до слова було запрошено представника Центру Державного земельного кадастру Антона Тарасенка, який повідомив, що в Україні наразі тривають роботи з реєстрації меж адміністративно-територіальних одиниць. На сьогодні вже зареєстровано близько 700 населених пунктів у кадастрі.

     До дискусії долучився юрист офісу ефективного регулювання BRDO Олег Пілат, який зазначив, що на сьогодні межі формуються виключно за допомогою проекту землеустрою, адже фактично Закону чи Порядку про утворення меж ОТГ немає. Також є проблеми у Публічній кадастровій карті, на якій мають відображатися межі населених пунктів, але на практиці ж вони відсутні. На його думку, щоб виправити ситуацію потрібно «прив’язати» межі населених пунктів до індексної кадастрової карти.

    Керівник технічного департаменту ТОВ «БломІнфо-Юкрейн» Катерина Резнікова, зосередила свою увагу у виступі на реальному досвіді, а саме встановлення меж у м. Нова Каховка. Вона розповіла про хронологію територіального розвитку та існуючі розбіжності в містобудівній документації та в натурі. Також доповідачем проаналізовано проблематику встановлення меж населених пунктів.

     Завідувач кафедри землевпорядного проектування Андрій Мартин підняв проблему визначення поняття «межа адміністративно-територіальної одиниці» у законодавстві України. Експерт зазначив, що згідно ст. 173 ЗКУ, що межа району, села, селища, міста, району у місті – це умовно замкнена лінія на поверхні землі, що відокремлює територію району, села, селища, міста, району у місті від інших територій. Але чому вона має бути умовною? Чому вона має бути замкненою? У практиці іноземних колег навпаки, межі АТУ намагаються прив’язати до реальних об’єктів. До обговорення виступу долучилися Сергій Кубах, який зауважив, що встановлення меж потрібне, але землеустрій в селі та в місті відрізняється через різні фінансові можливості місцевого бюджету. Ці деталі потрібно враховувати перед тим як розробляти Порядок встановлення меж населених пунктів. Тарас Євсюков додав, що коли є межі – тоді є порядок, коли встановлений державний кордон і встановлені межі земельної ділянки, тільки тоді буде порядок і в державі, і на земельній ділянці та й з документацією буде все гаразд.

     Начальник відділу земельних відносин та землевпорядкування ТОВ «Інститут Ефективних Технологій-Гео» Інна Зозуля наголосила, що першою проблемою у встановленні меж АТУ є стаття 46 Закону України, адже в ній багато нюансів, що суперечать одне одному. Другою з проблем є експлікація земель, адже немає чітко визначеного зразку відомості використання земель і Держгеокадастр не надає відомостей про землі населеного пункту. Потім при проходженні державної експертизи землевпорядної документації виникають питання стосовно площ угідь.

     До обговорення долучилися Віктор Феденко, Анатолій Джос, Андрій Тарнапольський, Павло Урсуляк, Олег Макєєв та ін.

     Нагадуємо, що семінар транслювався у прямому ефірі у соціальній мережі Facebook, це дало можливість долучити до нього багатьом фахівцям із регіонів, які не мали можливості відвідати захід особисто. Відеозаписи доступні за адресою:

https://www.facebook.com/afzukr/videos/422583754838797/

Людмила Гунько,
доцент кафедри землевпорядного проектування

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook