Готуємося зустрічати весну - відзначаємо Масницю

16 лютого 2018 року
НУБіП України

 Тиждень, що минає, – останній тиждень перед Великодним постом, час підготовки до настання головного християнського свята – Великодня. В Україні здавна повелося, що саме у ці дні святкують чудове, веселе і життєрадісне свято закінчення зими і приходу довгоочікуваної весни, –Масницю. А цього року на Масницю випало ще одне свято – Срітення, тож не дивно, що в обідню пору 15 лютого під гуртожитком № 9 весела музика закликала всіх охочих відвідати розважальну програму з нагоди проводів зими:

Ой дорослі і малята,
Ой ви хлопці і дівчата,
Вас ми раді привітати,
Добре пісню проспівати.
Всіх запрошує на свято
І широка, і багата
Масниця, Масниця.
А вже, скоро в нас весна,
Наче квітка чарівна,
Вже не довго до тепла
До Петра і до Павла.
Великодень, добрий час
Поспішає вже до нас.
А сьогодні грай-гуде
Щира масниця іде.

     І свято видалося направду і веселим, і щедрим. Учасники театру мініатюр кафедри культурологіїпід керівництвом фахівця Анжеліки Федоренко і студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК з ініціативним та енергійним Олександром Павелкомпостаралися на славу, щоб на майданчику було цікаво, весело і смачно. До присутніх завітала сама Масниця (студентка гуманітарно-педагогічного факультету Юля Маршак), яка разом з помічниками розповіла, що перші згадки про неї в календарях наших предків датуються ще ІV ст. н. е., що називають цей тиждень в Україні ще М’ясницями, Сиропустом, Сиропусним тижнем, Сирною неділею, Пущенням, Загальницями, «Ніжковими заговинами», що святкували його з танцями і співами, з жартами із гарними думками, із частуванням сонячними стравами. А ще воно було часом радісних ігрищ, забав і гулянь, яких і на нашому святі виявилося багато.

     Традиційно першою дівчата нарядили колодки (недаремно свято ще носить назву Колодія – на честь давнього бога шлюбу, примирення і взаєморозуміння, який приходить до людей наСтрітення, поновлює втрачені сили і прославляє сонце) і, як велить давній звичай, «покарали» ними тих матерів, які мають дорослих неодружених синів.

     А з яким азартом мешканці студмістечка змагалися, хто швидше з᾽їсть вареники (до речі, саме варениками із сиром і сметаною в основному частували українці один одного на Колодія)! Недаремно перемогу в конкурсі віддали найменшому учасникові – Арсенію.

     Дуже неординарно дивилися смайлики з млинців, «вирізьблені» ротами і зубами молоді вконкурсі «Зроби смайлик», емоційно боролися за перемогу команди Зими і Весни, були схожими на справжніх веселі півні з однойменного конкурсу і «коники», які хотіли виграти чоботи. Але ж були і справжні коники – поні як подарунок малечі від навчально-науково-виробничої лабораторії конярства факультету тваринництва і водних біоресурсів додали святу безліч емоцій!

     Привітали мешканців студмістечка і його гостей декан гуманітарно-педагогічного факультету Василь Дмитрович Шинкарук і декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Лариса Вацлавівна Баль-Прилипко. По-батьківськи тепло вони подякували студентам за збереження народних традицій, привітали зі святами, побажали бути розумними, людяними і дружними.

     Та справнім апогеєм свята стало частування. Таких млинців, як печуть студенти факультету ХТ (їх було понад 3000), в усій окрузі не знайти, а смак варення, виготовленого їхніми умілими руками, настільки вишуканий, що не завжди і здогадаєшся, з чого воно: з бурячка чи з вишеньки?

     Був час на святі і ноги розім᾽яти, хороводи поводити, танці потанцювати. Проте час і до навчання повернутися. “Масниця, Масниця, яка ти мала, – якби ж тебе сім неділь, а Посту одна!” – прощалися гості свята із його героями.

«Ой спасибі, Колодію,
Що зібрав до купки,
Гостювали, наїдались,
Аж злипались губки» - кажуть ще в Україні.
Тож дякуємо і Колодію, і організаторам свята за широкі веселощі!

Ірина Майданюк

 

 
 
 
 
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook