СТУДЕНТИ ОВОЛОДІЛИ МЕТОДИКАМИ ОТРИМАННЯ, РОЗМОРОЖУВАННЯ ТА ОЦІНКИ ЯКОСТІ СПЕРМИ ПЛІДНИКІВ

15 лютого 2018 року

Ефективність заплідненості самиць при штучному осіменінні впершу чергу залежить від якості сперми, отриманої від плідника. Лише біологічно повноцінні спермії можуть забезпечити високий відсоток заплідненості яйцеклітин. Тому, кожен студент факультету ветеринарної медицини, який вивчає дисципліну «Практичне акушерство, гінекологія та штучне осіменіння с.-г. тварин» повинен оволодіти методикою отримання сперми у плідників, особливостями розморожування сперми, замороженої у гранулах, паєтах, а також уміти провести органолептичну (колір, запах, об’єм, консистенція) та мікроскопічну (активність, густина, концентрація, кількість живих та патологічних форм) оцінки отриманого еякуляту.


Лабораторні заняття, проведенні напередодні доцентами кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин Сергієм Сергійовичем Деркачем та Юрієм Васильовичем Жуком Ю.В. студентам 8 і 9 груп 2 курсу скороченого терміну навчання, були саме на тему: «Отримання та розморожування сперми плідників. Мікроскопічна оцінка сперми за рухливістю та густиною».


Студентам було показано методику отримання сперми у кролів з допомогою штучної вагіни, ознайомлено з особливостями проведення розморожування сперми у паєтах, приготування препарату «роздавлена крапля», оцінкою сперми різних видів плідників за густино та активністю.


Студентами було проведено оцінку нативної сперми кроля за органолептичними показниками – кольором, запахом, консистенцією та об’ємом. Відпрацьовано методику виготовлення препарату «роздавлена крапля», проведено мікроскопічну оцінку, зокрема визначали густину та активність сперміїв у виготовлених препаратах. У розмороженій спермі бугая визначали активність спермії після розморожування.

Олександр Вальчук,

завідувач кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook