ОВОЛОДІННЯ СТУДЕНТАМИ МЕТОДИКОЮ ОТРИМАННЯ, РОЗМОРОЖУВАННЯ ТА ОЦІНКА ЯКОСТІ СПЕРМИ ПЛІДНИКІВ

15 лютого 2018 року
Кафедра акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин

Ефективність заплідненості самиць при штучному осіменінні в першу чергу залежить від якості сперми, отриманої від плідника. Лише біологічно повноцінні спермії можуть забезпечити високий відсоток запліднення яйцеклітин. Тому, кожен студент факультету ветеринарної медицини, який вивчає дисципліну «Практичне акушерство, гінекологія та штучне осіменіння с.-г. тварин» повинен оволодіти методикою отримання сперми у плідників, особливостями розморожування сперми замороженої у гранулах, паєтах, уміти провести органолептичну  та мікроскопічну  оцінку отриманого еякуляту.
Тому, лабораторні заняття, які були проведенні 13 лютого 2018 р. к.вет.н., доцентами Деркачем С.С. та Жуком Ю.В. студентам 8 і 9 групи 2 курсу скороченого терміну навчання були присвячені темі: «Отримання та розморожування сперми плідників. Мікроскопічна оцінка сперми за рухливістю та густиною».


Студентам було показано методику отримання сперми у кролів на штучну вагіну, ознайомлено з особливостями проведення розморожування сперми у паєтах, приготування препарату «роздавлена крапля», оцінкою сперми різних видів плідників за густино та активністю.


Студентами було проведено оцінку нативної сперми кроля за органолептичними показниками – колір, запах, консистенція та об’єм. Відпрацьовано методику виготовлення препаратів для мікроскопії, проведено оцінку сперміїв. У розмороженій спермі бугая визначали активність сперміїв після розморожування.

Завідувач кафедри, доц. Вальчук О.А.


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook