Омельченко Федір Захарович — перший директор новоствореного у 1922 році Київського ветеринарно-зоотехнічного інституту

9 лютого 2018 року

Нині день народження професора-мікробіолога Омельченка Федора Захаровича — першого директора новоствореного у 1922 році Київського ветеринарно-зоотехнічного інституту, з якого почався НУБІП України
Омельченко Федір Захарович — мікробіолог-сподвижник, створив власним коштом лабораторію, яку подарував Українському науковому товариству (1920), до того очолював бактеріологічну лабораторію у військовому госпіталі Варшави (1898), хіміко-бактеріологічну лабораторію Єлизаветинської общини сестер милосердя Петербурзького військового госпіталю (1903), очолював кафедру мікробіології у Київському ветеринарно-зоотехнічному інституті та сам інститут (1922–1924).
Федір Захарович Омельченко народився в місті Кролевець 9 лютого 1865 року. Він – засновник і директор мікробіологічного інституту, патоморфолог та мікробіолог, академік АН УРСР (1921).
Працював військовим лікарем та викладачем патологічної анатомії й бактеріології, з 1893 року — у Києві.
Його праці стосуються вивчення сперматогенезу, питань антропології, цитології, патологічної анатомії, мікробіології. Він розробив методику лікування спірильозу. Досліджував антропометричний тип слов'ян, запропонував нову схему антропометричних досліджень.
В 1890–1891 роках досліджував вплив рослинних ефірних олій на збудників черевного тифу, сибірки та туберкульозу. Тоді ж досліджував мінливість мікроорганізмів та морфологію спірохет.
В 1920–1924 роках входив до складу колективу авторів російсько-українського медичного тлумачника.

Професор О.В.Яблонська

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook