Юрій Дрогобич – ректор найстарішого університету Європи

9 лютого 2018 року

Кафедра філософії вітає ректора НУБіП України Станіслава Миколайовича Ніколаєнка з днем народження та з цієї нагоди пропонує читачеві статтю про видатного українського науковця, ректора найстарішого європейського університету Юрія Дрогобича.

XV століття… Доба Високого Відродження… Одна з найяскравіших сторінок в історії людства. Доба, яка потребувала титанів і «яка породила титанів за силою думки, пристрастю та характером, багатосторонністю і вченістю». Глибоко символічно, що саме в цей період жив і творив наш славетний співвітчизник - вчений, географ, лікар, філософ, математик, астроном, астролог і мандрівник Юрій Котермак, більш відомий як Юрій Дрогобич (1450 – 1494). Юрій Котермак народився в м. Дрогобич, початкову освіту отримав у церковних школах Дрогобича та Львова. У 19 років став студентом Ягеллонського університету, де отримав ступені бакалавра і магістра.

Подальшу освіту Юрій Дрогобич здобував у найстарішому в Європі навчальному закладі - Болонському університеті, заснованому в 1088 р. Саме там він отримав ступінь доктора мистецтва, а в 1478-1482 рр. викладав астрономію та одночасно вивчав медицину. Незабаром він отримав ступінь доктора медицини.

У 1481 р. Юрій Дрогобич очолив Болонський університет, ставши його ректором. На той час ректор був скоріше головою студентського та викладацького самоврядування університетської корпорації певного міста, який захищав її права. Паралельно ректор займався і навчально- адміністративною роботою: він стежив за дотриманням університетських статутів, займався розкладом лекцій, вакансіями, порядком оплати праці, контролював роботу викладачів, організовував диспути. Ректором Юрій Дрогобич був до 1482 року.

В історію університету він увійшов під іменем «Джорджо да Леополі» - Юрій зі Львова.

Творчість Юрія Дрогобича мала яскраво виражений гуманістичний характер, що виявилося у його поглядах на природу, Бога, людину. Як і інші представники ренесансного гуманізму, мислитель високо цінував людський розум, вірив у його силу і можливості, у здатність пізнання світу, у спроможність людини використовувати результати пізнавальної активності на своє благо.

У 1486/87 р. видатний український вчений повернувся до Галіції, з 1488 р. викладав у Краківському університеті. Одним з його студентів був славетний Микола Коперник. У Кракові Юрій Дрогобич отримав звання королівського лікаря.

Роботи Дрогобича відомі в багатьох країнах Європи. В його рідному місті встановлено пам’ятник на його честь.

Тетяна Данилова,
доцент кафедри філософії

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook