Розширюємо діяльність: основні підсумки роботи кафедри біржової діяльності і торгівлі в 2017 році

27 січня 2018 року

     Одним з основних досягнень колективу у минулому році стало те, що спільно із кафедрою підприємництва та організації агробізнесу вдалося пройти складну процедуру ліцензування спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» за першим (бакалаврським) рівнем освіти і вже з 2018 року розпочнемо набір студентів на перший курс цієї спеціальності. Зараз переймаємося тим, щоб забезпечити успішну вступну кампанію. Вже виготовили рекламний відеоролик, видрукували постери та буклети, систематично поширюємо інформацію серед випускників шкіл.
     З огляду на глобалізацію аграрних ринків та перспективи розвитку внутрішнього біржового ринку, фахівці такого рівня нині конче необхідні агробізнесу. Бакалаврська програма «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» забезпечить підготовку фахівців високого рівня, які володіють фундаментальними знаннями і практичними навичками сучасних методів ведення підприємництва, насамперед, використання біржових технологій торгівлі.


     Восени 2017 року НУБіП також отримав ліцензію про розширення ліцензованого обсягу підготовки фахівців спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» за другим (магістерським) рівнем освіти з 30 до 75 осіб. Магістерська програма забезпечує поглиблені знання зі спеціальності, що дають більше можливостей для працевлаштування в якості експертів, аналітиків, фахівців державних установ, бірж, міжнародних організацій тощо.

     Для знайомства студентів з майбутніми роботодавцями, з проблемами біржових ринків в Україні та світі, за активного сприяння завідувача кафедри Надії Резнік, професора Миколи Солодкого, інших викладачів на кафедрі постійно проводяться зустрічі з цікавими особистостями біржового ринку, провідними вітчизняними практиками. Науково-педагогічні працівники кафедри та магістри з біржової діяльності щомісяця мали змогу спілкуватись з провідними вітчизняними практиками. Нашими гостями були голова правління Української біржі Олег Ткаченко, директор Української універсальної біржі Сергій Гладкий, генеральний директор асоціації «Союз бірж України» Борис Беренштейн, голова біржового комітету ТБ «Українська енергетична біржа» Олексій Дубовський, топ-менеджер на вітчизняному ринку зернових Борис Приходько, керівник регіональної мережі проекту PROZORRO Української універсальної біржі Наталія Шокодько, директор Аграрної біржі Олександр Марюхніч, провідний фахівець французької аналітичної компанії Agritel, hr-спеціалістами проп-трейдингової компанії DDI Михайло Пономаренко, фахівці з аграрної аналітики компанії Liko Terra, провідні спеціалісти інвестиційної групи УНІВЕР та інші. Позитивними наслідками таких ознайомчих зустрічей є поглиблення співпраці кафедри та студентів з майбутніми роботодавцями.



     У жовтні кафедра виступила організатором круглого столу «Біржовий ринок України: проблеми функціонування та тенденції розвитку» за участі представників Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, провідних бірж, тощо. За результатами роботи було підготовлено рекомендації щодо напрямів розвитку вітчизняного біржового ринку, який подано для розгляду до державних органів.




 

     У серпні 2017 року підписано Меморандум про співпрацю між НУБіП і Українською універсальною біржою, а у листопаді – аналогічний документ з Антимонопольним комітетом України. Така співпраця допоможе підвищити рівень підготовки студентів, забезпечить обмін між сторонами в усіх академічних сферах, наукових та інших видах діяльності, поглиблення знань з розвитку та захисту економічної конкуренції, законодавства про конкуренцію, їх практичного використання.


     Наші випускники магістратури 2017 року Ольга Степанченко, Максим Назаренко, Влад Крижній після проходження стажування в Антимонопольному комітеті України отримали там роботу. Також за результатами зустрічей та стажування в міжнародній компанії Agritel нині працюють Юлія Семененко, Жанна Скопінська та Вікторія Корицька, на Аграрній біржі – Андрій Благодатний та Юрій Онищенко.

     На кафедрі під керівництвом доцента Любові Панкратової активно працює науковий гурток «Брокер». За результатами 2016/2017 навчального року він посів 2-ге місце серед наукових гуртків економічного факультету. Гуртківці взяли активну участь в 71-й науково-практичній студентській конференції «Концептуальні засади збалансованого розвитку аграрного сектору економіки України», присвяченій 120-тій річниці університету. У секції «Розвиток аграрної політики України в умовах інтеграційних процесів» магістр Марія Дорма виборола 1-ше місце, Антон Тригубченко – 2-ге, Марія Гутман – 3-тє. Студенти взяли також активну участь у роботі ІІІ міжнародно-практичній конференції «Фінансово-кредитний механізм активізації інвестиційного процесу» 10 листопада 2017 року, КНЕУ, тощо.
     Під керівництвом доцента Анни Кравченко другокурсник економічного факультету Іван Олефір (спеціальність – 072 «Фінанси, банківська справа та страхування») виступив з доповіддю «Long-Term Lending of Ukrainian Agrarian Operators» і зайняв 3-тє місце на X міжнародній конференції у Сербії (м. Чачак).



     Взагалі 2017 року кафедра посилила роботу з підготовки до Всеукраїнських студентських олімпіад та конкурсів студентських наукових робіт. І магістри кафедри біржової діяльності і торгівлі уже представляли НУБіП у престижному міжнародному студентському конкурсі з інвестиційних досліджень «CFA Society Ukraine», де змагаються понад 200 талановитих студентів. Перші етапи конкурсу успішно подолали магістр Костиляну В., Дорма М., Трішин О., Собко К. (керівник ст. викладач Анна Слободяник). Завершальний етап конкурсу відбудеться в лютому і ми очікуємо на успіх.


     Родзинкою минулого року стала реальна практична підготовка магістрів на Аграрній біржі. Фахівці біржі створили тестову платформу для членів наукового гуртка «Брокер», на якій в умовах реального часу студенти спробували себе у якості учасників біржових торгів. Це була унікальна можливість усвідомити зміст своєї майбутньої професії і отримати практичні навики щодо ведення біржової торгівлі.



     Рік був успішним і з позицій підвищення показника рейтингу викладачів кафедри біржової діяльності і торгівлі, який зріс, забезпечивши переміщення кафедральної позиції з десятої сходинки на другу у загальному рейтингу кафедр економічного факультету.
     За минулий рік професорсько-викладацьким складом кафедри опубліковано 4 навчальних посібники, 3 колективних монографії, 45 статей (із них 4 перекладено на англійську мову), 22 тези доповідей, 14 методичних розробок. Окремі викладачі кафедри стали членами авторського колективу з розробки наукового проекту "Моделювання ринкової рівноваги на зерновому ринку України та визначення економічних наслідків для виробників, споживачів та держави", який затверджено МОН.

     Викладацький склад кафедри постійно підвищує кваліфікацію. Зокрема, доцент Любов Панкратова прослухала курс «Вихід підприємств АПК на міжнародні ринки капіталу за рахунок ІРО» в ТОВ «Міжнародний інститут аудиту, ст. викладач Н. Хміль прослухала курс «Використання системи комп’ютерної математики MATHCAD в інженерних та наукових дослідженнях» в Інституті післядипломної освіти Національного університету харчових технологій.
     Ряд викладачів пройшли міжнародні стажування – на Шанхайській біржі (професор Надія Резнік), в Університеті «Проф. д-ра Асен Златаров» (м. Бургас, Болгарія) за програмою «Economics» (Надія Резнік, доценти Валентина Яворська і Анна Кравченко, ст. викладач Анна Слободяник).

     Виконується і робота, що представляє інтерес для бізнес-середовища. Доценти Любов Панкратова і Юрій Рубан є активними дописувачами у міжгалузевих виданнях для ділових кіл України. Вони надають свої оцінки та коментарі на телебаченні, виступають на прес-конференціях тощо.

Любов Панкратова,
доцент кафедри біржової діяльності і торгівлі

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook