Заступник міністра освіти і науки України Юрій Рашкевич: «Сьогодні університетам не потрібно питати від міністерства дозволів при вирішенні питань своєї життєдіяльності»

25 січня 2018 року

     Завершальною крапкою триденної наради-семінару для директорів ННІ, деканів факультетів та провідних вчених НУБіП став виступ заступника міністра освіти і науки Юрія Рашкевича. Востаннє він у нашому університеті минулого жовтня, коли представляв міністерство на Всеукраїнському круглому столі, де освітяни і виробничники розглядали невтішні результати вступної кампанії на економічні спеціальності в аграрних університетах. Його учасники тоді розкритикували політику МОН в цьому питанні, але, як зазначив сьогодні ректор університету Станіслав Ніколаєнко, який представляв гостя, ми налагодили конструктивний діалог.

     Розпочинаючи розмову, Юрій Рашкевич відзначив міжнародні зв’язки НУБіП і підготовку тут висококваліфікованих фахівців. А потім перейшов до актуальних проблем розвитку вищої освіти в Україні, поділився своїм баченням цього питання як член Національної команди експертів з реформування вищої освіти (HERE).

 

     2017 рік в Україні Міносвіти оголосило роком середньої освіти: реформи тут мали на меті забезпечити гарних абітурієнтів на вході до вишів, і вершиною цієї роботи стало прийняття закону «Про освіту». Рік же 2018-й стає роком вищої освіти: МОН визначає як пріоритет реформування саме її, роблячи наголос на якості освіти. Наразі міністерство займається проектом комплексних змін до Закону України «Про вищу освіту». Проробляється нова система економічних відносин: гарний університет повинен мати гарні умови для розвитку.

 

     Юрій Рашкевич торкнувся питань знівельованого національного статусу університетів, дуальної освіти, необхідності запуску в роботу НАЗЯВО - Національного агентство із забезпечення якості вищої освіти (яке, на жаль, і досі не працює), національних стандартів освіти. Якщо сьогодні 25-30 чільних національних університетів без них можуть обійтися, то решта вишів (а це більше 200) – ні.

     Участь у обговоренні взяли ректор університету Станіслав Ніколаєнко, проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша, завідувач кафедри автоматики та робототехнічних систем ім.акад. І.І. Мартиненка Віталій Лисенко, директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Володимир Козирський, декан економічного факультету Анатолій Діброва, професор Микола Кирик та інші. Відповідаючи на численні питання, заступник міністра серед іншого висловився за те, аби спільно шукати вихід, зокрема переглянути у певних сегментах концепцію формування державного замовлення, і вирішити наболілі проблеми, напрацьовувати реальні механізми, щоб університет міг дібрати свого студента. І нагадав: сьогодні університетам не потрібно питати від міністерства дозволів при вирішенні питань своєї життєдіяльності.

 

     У програмі семінару були і виступи двох випускників нашого університету. Як на мене, надзвичайно цікавим виявився виступ випускника факультету економічної кібернетики, а нині директора ДП «Укрпромзовнішекспертиза» Володимира Власюка, який як експерт і аналітик представив програму «Українська індустріалізація» навіщо вона необхідна і як її здійснити – та директора Інституту розведення і генетики тварин ім. М.В. Зубця Юрія Полупана.

 

 

 

Валентин Обрамбальський

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook