Ніжинський агротехнічний інститут: роботу за звітний рік затвердили, плани на 2018-й ухвалили

24 січня 2018 року

     23 січня у відокремленому підрозділі НУБіП «Ніжинський агротехнічний інститут» пройшла конференція трудового колективу, де головним питанням став звіт про діяльність навчального закладу у 2017 році та завдання колективу у 2018 році.

     Свою доповідь директор інституту Василь Лукач розпочав з підвищеної уваги до підготовки магістрів, навчання яких розпочато з цього навчального року. Адже одним з ключових завдань залишається нарощення контингенту. І ніша для навчального закладу в цьому напрямі – підготовка спеціалістів для роботи в об’єднаних територіальних громадах в умовах децентралізації. Також наголошено на активізації ступеневої освіти, зокрема співпраці з Ніжинським агротехнічним коледжем та базовим вищим навчальним закладом. Уже ліцензовано ще одну надзвичайно перспективну для аграрної сфери спеціальність – агрономія. І саме оновлення та модернізація матеріально-технічної бази в першу чергу під цю спеціальність є одним із першочергових завдань колективу вже на перше півріччя 2018 року.

     Потребує покращення наукова робота студентів, зокрема наукових гуртків, та підвищення результативності учасників наукових конкурсів і олімпіад. І знову ж таки при моделі студентоцентризму, однією з ключових персоналій вищого навчального закладу є викладач і кафедра. І саме вони стають центром профорієнтаційної роботи.
     У сучасних умовах економізація освітньої діяльності виступає на перший план і змушує по-новому реалізовувати стратегію розвитку інституту. Ну і, звичайно, в глобалізованому інтегрованому світі важливою складовою залишається налагодження міжнародних зв’язків. Тому тут обрано свої чіткі напрями: країни Вишеградської четвірки і Казахстан.

     Стосовно кадрової політики. Нині частка НПП із науковим ступенем складає 80%, але в той же час, незважаючи на новий порядок присвоєння вчених звань, кафедри мають досягти підвищення кількості доцентів і професорів.
     З наукових напрямів роботи директор зупинився на біологізації землеробства, тобто відпрацювання технології вирощування с.-г. культур. Оскільки практична складова була і залишається пріоритетом розвитку інституту. Серед запланованого закупівля нової техніки для навчально-науково-виробничої частини, розвиток програми енергозбереження, модернізація матеріальної бази, реалізація плану заходів з нагоди 120-річчя НУБіП України.

    У обговоренні звіту взяли участь заступник директора з навчально-виховної роботи Ірина Демчук та завідувач кафедри соціально-гуманітарних дисциплін, відповідальний секретар приймальної комісії у звітному році Олександр Сидорович. Вони наголосили, що нинішнє завдання інституту – знайти свого студента, реалізовуючи чітку модель профорієнтаційної роботи з урахуванням досвіду і сучасних реалій, підкреслили важливість кафедр в науковій, навчальній та профорієнтаційній роботі.

  

     Доцент кафедри бухгалтерського обліку, аналізу та аудиту Зоряна Овчарик зазначила, що володіння іноземною мовою є невід’ємним критерієм успішного викладача. У цьому напрямі інститут розпочав співпрацю з платформою «Lingva.Skills», викладачі проходять стажування за кордоном, активізується робота з публікації статей в науково-метричних базах Scopus и Web of Science.

  

     Керівник планово-фінансового відділу Олеся Мартинова зауважила, що, оскільки у 2018 році фінансування по загальному фонду буде зменшено, постає гостра необхідність залучення всіх підрозділів, особливо навчальної частини до наповнення спеціального фонду. Перш за все, є необхідність зміни тарифів за навчання, враховуючи наявний рівень інфляції, нарощення контингенту студентів та надання додаткових освітніх послуг.

     Директор Ніжинського агротехнічного коледжу Олена Литовченко справжнім досягненням для адміністрації інституту визначила збереження колективу при зменшенні фінансування з бюджету. Це складний виклик, але керівництво вишу забезпечило соціальний захист всіх своїх працівників. Вражають показники по спеціальному фонду у співвідношенні до загального та кардинальне оновлення матеріальної бази протягом року.

  

     Декан факультету інженерії та енергетики Анатолій Кушніренко зосередився на науковій роботі студентів, яка має позитивні результати: отримано патент на корисну модель, подано роботу на Всеукраїнський конкурс наукових робіт. Активно ведеться підготовка до участі в профільних олімпіадах, висловив вдячність членам колективу та адміністрації за підтримку.

     Голова Студентської ради інституту Андрій Калінін наголосив, що цього року вдалося налагодити максимально ефективну взаємодію студради і адміністрації, а також з іншими ВНЗ, що дало змогу організувати такі потужні заходи як «Міс НАТІ», форум «UAS Active student», Осінній бал до Міжнародного дня студента та активно «пропіарити» інститут на рівні міста, району та області. У планах – участь у грантах та започаткування літніх шкіл.

     Заступник директора з адміністративно-господарської роботи Андрій Івановський подякував Василю Лукачу та ректору університету Станіславу Ніколаєнку за ті зусилля, які вони доклали для покращення матеріальної бази протягом року. Заплановано закінчити ремонт всіх приміщень, які відповідають всім ліцензійним і акредитаційним вимогам підготовки фахівців по обраним спеціальностям.

 

     Заключним в обговоренні стало слово голови Ніжинської районної ради Олега Бузуна. Він зазначив: приємно спостерігати, що вміла організаційна робота очільників інституту і коледжу нині виглядає так злагоджено і потужно. Та висловив чітку позицію, що спільно з районною радою інститут займе своє вагоме місце не лише в плані міжнародної співпраці, а і в підготовці студента-іноземця. Підтримав думку про важливість підготовки різнобічного фахівця для ОТГ, в першу чергу Ніжинщини і близьких районів. І позитивно оцінив всі ті новації, що відбулися у 2017 році, при цьому приємно, що висока громадянська позиція та глибокий патріотизм залишається незмінними як і роботі колективу, так і в процесі виховання молоді.

     У результаті наданих пропозицій конференція трудового колективу вважає роботу за 2017 рік задовільною, а звіт схвалила. Делегатами для участі в конференції трудового колективу НУБіП України обрано директора Василя Лукача та голову профспілкового комітету інституту Анатолія Заверткіна.


Ірина Демчук,
заступник директора

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook