Професор Надія Антрапцева: «Зусилля колективу кафедри загальної хімії спрямовані на підвищення якості навчального процесу. А результатом активної роботи кожного викладача стало зростання коефіцієнту рейтингу кафедри до 2,12»

24 січня 2018 року

     Ми продовжуємо наше спілкуватися із завідувачами кафедр напередодні всеуніверситетської наради, аби дізнатися чим живуть колективи, які вони очолюють, яким був для них рік 2017-й і плани на 2018-й. Сьогоднішня наша розмова із завідувачем кафедри загальної хімії Надією Антрапцевою.

— Надіє Михайлівно, то яким же був 2017 рік для вашого колективу? Чим запам'ятався?
     — 2017 рік для колективу нашої кафедри видався насиченим на події. Найбільш значущою з них стала Всеукраїнська олімпіада з хімії, що відбувалася на базі хімічних кафедр нашого університету. Враховуючи, що в ній планувалася участь найкращих студентів із багатьох українських вишів, важко перебільшити її значення для іміджу університету. Разом з тим, матеріально-технічна база лабораторій нашої кафедри потребувала технічної і технологічної модернізації. Тому вже у лютому, за ініціативою керівництва університету та деканату агробіологічного факультету, розпочався ремонт навчальної лабораторії кафедри, в якій планувалося проведення практичного туру олімпіади. У результаті і учасники, і викладачі, які їх супроводжували, були приємно вражені нашою базою. Для нас же найбільш приємним стало те, що перше загальнокомандне місце вибороли представники НУБіП. Гарні враження залишились і в учасників настановчої конференції МАН України, яка відбувалася на базі університету.
     Такі схвальні відгуки, безумовно, сприяють закріпленню іміджу нашого університету та його статусу, як одного з лідерів вищої освіти в Україні. Це і є найбільш дієва профорієнтаційна робота! Тому принагідно від всього колективу кафедри, який спрацював на славу, висловлюємо слова вдячності керівництву університету та деканату агробіологічного факультету – за сприяння та підтримку.
     Зусилля колективу кафедри були спрямовані на досягнення цілей, поставлених перед кожним викладачем у розрізі багатовекторної стратегії розвитку «Голосіївська ініціатива - 2020». Вирішенню найважливішої з них – підвищенню якості навчального процесу – сприяло 100% забезпечення дисциплін, закріплених за кафедрою, сучасною навчально-методичною літературою, електронними навчальними ресурсами тощо, необхідних для формування стійких хімічних знань, умінь та навичок студентів на рівні державних стандартів освіти. Крім того, на кафедрі вперше у 2017 р. запроваджено викладання англомовного курсу «Сhemistry» для студентів факультету конструювання та дизайну.
     Подальшого активного розвитку набула і наукова та інноваційна діяльність кафедри. За результатами завершених наукових робіт видано монографію «Тверді розчини фосфатів мікроелементів» (автори проф. Антрапцева Н.М., доц. Солод Н.В. – Ред.)», серію статей, отримано патенти та авторські свідоцтва. Започатковано новий напрям наукових досліджень за держбюджетною фундаментальною тематикою, відповідно до проекту доц. Кочкодан О.Д., який переміг у конкурсі Міністерства освіти і науки України. Публікаційна активність НПП кафедри була спрямована на статті в міжнародних цитованих наукових виданнях. До речі, всі викладачі кафедри мають h-індекс за міжнародною науково-метричною базою даних Scopus.
     Інтелектуальному та особистісному розвитку студентської молоді сприяє робота п’яти студентських наукових гуртків, а також організація та проведення загальноуніверситетських навчально-просвітницьких та виховних заходів «Хімічний кросворд» та «Хімічний брейн-ринг». Приємно відзначити, що у 2017 році ці змагання зібрали рекордну кількість учасників з різних курсів і факультетів.
     Не конкретизуючи всі досягнення колективу кафедри, скажу: результатом напруженої, активної роботи кожного викладача стало зростання коефіцієнту рейтингу кафедри до 2,12.

— А чого очікуєте від 2018 року?
     — Хочеться вірити, що 2018-й стане роком, коли стабілізується ситуація на сході нашої країни і нарешті настане довгоочікуваний мир. І, звичайно, готуємося до визначної події – 120-річчя нашого університету. Цю дату наша кафедра зустріне новими звершеннями, здобутками та перемогами.

— Які найближчі плани і найбільш перспективні напрями розвитку?
     — Планів – і найближчих, і перспективних - з усіх видів діяльності кафедри багато. Стосовно найважливішої з них, навчальної роботи, – це підвищення якості хімічної підготовки студентів через постійне вдосконалення педагогічної майстерності викладачів, методології системного підходу до проведення всіх видів навчальної роботи, вдосконалення і адаптації робочих програм хімічних і спеціальних дисциплін для підвищення професійного інтересу і мотивації студентів до вивчення хімії, сприяння використанню хімічних знань для виконання курсових і дипломних робіт, посилення інтеграції кафедри з випускаючими кафедрами, збільшення переліку дисциплін, що викладаються англійською мовою.
     Плануємо активізувати роботи з впровадження вперше синтезованих і досліджених фосфатів мікроелементів, що мають поліфункціональні корисні властивості. Для цього є всі підстави, оскільки під час випробувань в дослідно-виробничих умовах вони виявили значну ефективність в якості препаратів для обробки насіння сосни та ялини, органо-мінерального добрива з мікроелементами для вирощування сіянців туї західної, препаратів для вирощування дубового шовкопряду, нових мінеральних кормових добавок для ВРХ.
     У найближчих планах колективу кафедри інтенсифікувати дослідження відповідно до договору про співпрацю з відділами Ізраїльського океанографічного та лімнологічного інституту (м. Хайфа), в межах якого старший викладач кафедри Кравченко О.О. вже другий рік поспіль проходила наукове стажування, проводячи дослідження у межах двох міжнародних проектів «The identification of biomarkers for monitoring oil pollution» і «Characterization of the Iap family genes in the colonial tunicate Botryllus schlosseri».
     Не деталізуючи всі плани і задуми скажу, що вони спрямовані на реалізацію заходів щодо підтвердження статусу нашого університету як національного і дослідницького.

— Як завідувач чого саме очікуєте від всеуніверситетської наради? Можливо маєте які пропозиції і побажання?
     — Такі зібрання дають можливість побачити роботу кафедри збоку, оцінити її місце, роль та внесок у спільну роботу всього колективу університету, порівняти наші здобутки і плани з тим, які мають колеги із інших кафедр, обмінятися думками щодо реалізації нового курсу розвитку університету та ролі кафедри в ньому. Очікую отримати від цієї наради позитивний емоційний поштовх до досягнення нових амбітних цілей.

Розмовляла Ірина Білоус

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook