Український дитячий центр «Молода гвардія» - наша ще одна база навчальних і виробничих практик студентів

22 січня 2018, 10:00

У звітній доповіді декана гуманітарно-педагогічного факультету, професора В. Д. Шинкарука на зборах трудового колективу 19 січня 2018 року йшлося про пріоритетні напрями роботи на наступний рік, серед яких чільне місце відводилося пошукам, розширенню й урізноманітненню баз навчальних і виробничих практик студентів. Згідно з угодою між гуманітарно-педагогічним факультетом НУБіП України (декан професор В. Д. Шинкарук) і ДП «Українським дитячим центром «Молода гвардія» семеро студентів кафедри соціальної педагогіки та інформаційних технологій в освіті (завідувач професор Л. В. Вікторова) мали нагоду з 11.11. до 04.12.2017 року пройти виробничу практику, попрацювати, а головне – здобути неоціненний практичний досвід роботи із школярами у цьому дитячому центрі. Важко порівнювати, коли за плечима вже є практичний досвід, здобутий у кількох освітніх і соціальних установах.

Вихованці Софії Дзюбинської – майбутнє України

Інші умови життя, зовсім інший світогляд людей південного краю (є й такі, що тужать за радянською добою!), проте море і морське повітря того вартують… щоб вчитися далі, збагачувати один одного вміннями робити наших дітей щасливішими, добрішими, чуйнішими, милосерднішими, гуманнішими у час війни на Донбасі за цілісність земель, незалежність України, відлуння якої у кожній родині, у кожному нашому серці.
Педагогіка – це наука творча. Від того як студент спеціальності «Соціальна педагогіка» (їх було троє: Софія Дзюбинська, Софія Рудченко, Ганна Заплюсвічка) зуміє зустріти дитину, сказати перше слово, порозумітися, заспокоїти бунтуючи душу, побачити шкідливу звичку, попередити необдуманий крок, переконати чи похвалити залежать його наступні кроки у налагодження взаєморозуміння в загоні. Тут розвиватимуться педагогічна інтуїція, педагогічний такт, формуватиметься педагогічна майстерність майбутнього соціального педагога.
Для студентів спеціальності «Соціальна робота» (їх було четверо: Олена Дейсан, Вікторія Лук’янчук, Владислава Плоденко, Тетяна Шиліпук) дуже важливим є взаєморозуміння з дитиною, відчуття існуючої проблеми, вміння швидко її попередити чи вирішити, співпереживання, альтруїзм, гуманність… «Вчимося, працюючи, працюємо, здобуваючи практичний педагогічний досвід». Студенти другого та третього курсів гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України справилися із всіма завданнями, що ставилися старшими колегами на «відмінно».

У дружньому колі на Чорному морі

Загальновідомо, що манить море, хочеться ще хоч раз пройтися і вдихнути це цілюще повітря… якщо не поніжитися у воді, подивитися за небокрай, відшукати знайомі обличчя. А педагогові ще не раз ввижатимуться окремі картинки пережитого разом з дітьми: вранішня зарядка, репетиції, значущі заходи, екскурсії в музеї, в театри на вистави, КВК, спортивні змагання, тренінги, театралізовані видовища… смачні сніданки, обіди і вечері, пісні під гітару, дівчачі посиденьки, вечірні і вранішні лінійки і небажання дітей засинати після відбою… Такі табірні будні. Будні, сповнені яскравого життя у дитячому центрі «Молода гвардія» очима студентів.


Вікторія Лук’янчук: «В осінньо-зимовий період в «Молодій гвардії» функціонує два табори: «Сонячний» та «Зоряний». Я потрапила до табору «Сонячний». Варто спочатку сказати, що керівництво табору «Сонячний» дуже добре відноситься до всього колективу і лояльно ставиться до новачків… Сам колектив дуже дружній і готовий допомогти у будь-який момент. Не можу сказати, що це легка робота. Потрібно віддавати всі свої емоційні та фізичні сили дітям, потрібно працювати швидко, а також мати добре розвинені уяву та творче мислення. Я працюю з дітьми середньої вікової категорії (11-12 років). Майже кожного дня вожаті організовували для дітей яскраві заходи, які потребували ретельної підготовки. Ця робота вимагає знань з педагогіки та психології, вмінь порозумітися з дітьми, адже часто виникають ситуації, коли ви повинні надати дитині психологічну допомогу, не нашкодивши їй. Робочі будні проходять дуже весело. Не встигаєш оглянутися, як день вже минув. Завтра на вас чекає не менш цікавий та повний пригод день, бо діти своєю енергією і завзяттям його створять таким. Я проходила практику 2 зміни, тобто 6 тижнів, і за цей час змогла випробувати себе здається в кількох десятках ролей, адже педагог-організатор є мамою, татом, вихователем, другом, артистом, художником, співаком, танцівником. Цей список можна ще продовжувати. Я не пошкодувала, що поїхала на практику в цей табір, адже дійсно отримала колосальний досвід роботи з дітьми, з батьками, з іншими членами колективу, а також досвід вирішення непередбачуваних ситуацій та змогла активізувати свої творчі здібності. Час, який я мала змогу провести тут, був точно витрачений недаремно. Це великий досвід для студента – проходити практику в УДЦ «Молода гвардія». Я б рекомендувала кожному студентові, чия спеціальність передбачає роботу з дітьми, пройти практику в УДЦ «Молода гвардія».

Космос завжди цікавить найбільше

Софія Дзюбинська: «Два місяці у таборі «Сонячний» я намагалася чомусь навчити дітей і сама вчилася. Здається, що це були найнасиченіші два місяці мого життя. Я говорила дітям: «Просто насолоджуйтесь танцем, ніби навколо вас нікого нема, ви одні і робите це для себе». І вони насолоджувались. Хтось перший раз виступав на сцені, а хтось перший раз у своєму житті просто вирізав сніжинку. Їм подобалось робити щось нове. Це їх захоплювало.

Мені здається, що професія педагога-організатора не для всіх. Тому що тут потрібно забути про себе і жити лише дітьми. Це важко. Іноді просто мрієш про день, який можна присвятити лише собі. Але безмежна любов дітей, їх довіра дають щось більше. «Того часу вже ніколи не повернути, ми ніколи не зберемося в такому складі і в такий час», – ці думки наштовхували робити незабутніми миттєвості, проведені в таборі.

Море – це ще одна сторінка в моїй пам’яті. Я його ніколи не забуду. Кожного дня воно було різним – то ніжним і спокійним, то страшним і бурхливим. Ми раділи біля нього, бігали, мочили ноги ненавмисно у холоднючій воді, дивились в далечінь, пускали каміння, розглядали медуз, кидали монети і загадували бажання - ще раз сюди повернутися.

Тепер я можу з впевненістю сказати, що це одне із найважніших випробувань в моєму житті, яке я успішно пройшла і стала дорослішою. Я навчилася бути відповідальною, розуміти дітей, їх бажання, розмовляти з ними і найбільше – любити. Немає нічого кращого, коли обнімає дитина, хоча є – коли обнімає відразу тридцять дітей! Вони стали для мене найріднішими. Кожна їх радість – це моя радість, кожен їх біль і сум, став моїм болем. Жодного разу не пошкодувала, що потрапила сюди і вдячна Богу і всім людям, які посприяли цьому!»

 



Будні, що залишаються у пам’яті



Пізнаємо один одного

 

Дивосвіт творимо разом

Будні загону стають цікавими: чим складніша боротьба, тим значніша перемога

Сонячна країна у національних кольорах єдності



Насолоджуємося морем і спілкуванням


Вікторія Лук’янчук з вихованцями

Софія Рудченко: «Вагання і неспокій відразу відійшли, коли ми побачили дітей. Вони потребують постійної уваги, нових ідей, цікавих заходів і свят. З ними ніколи не буває сумно! З ними і для них ми творимо… Разом ми - єдина команда однодумців!»

 

 

Софія Рудченко з вихованцями свого загону

 

Владислава Плоденко з вихованцями 

Плоденко Владислава: «Кінець 2017 року приніс нам багато несподіванок. Ми проходили практику у дитячому оздоровчому таборі «Молода гвардія». Зустріли нас досить привітно. Екскурсія територією, що проведена з любов’ю і радістю господарів, вразила кожного з нас. Після поселення в гуртожиток ми поспішили на збори вожатих, де нам було проведено інструктаж з безпеки життєдіяльності дітей та надано деякі настанови для роботи у загонах. На наступний день почалася плідна робота з дитячим колективом. Чесно кажучи, ця робота дуже важка і виснажлива. Справжній педагог-організатор має бути дуже уважним, відповідальним, толерантним, талановитим, сповненим ідей, бути авторитетом для дітей. Перебуваючи в «Молодій гвардії», я з задоволенням і захопленням спостерігала за роботою інших педагогів-організаторів. Для мене це був взірець натхнення, а робота з дітьми - справжнім задоволенням. На все життя запам'ятаю цей безцінний досвід, що дала мені «Молода гвардія»! І найголовніше – з задоволенням повернусь туди знову, якщо випаде така нагода!»

Ганна Заплюсвічка: «Думаю, що нам здорово повезло попрацювати в УДЦ «Молода гвардія». Тут ми всі живемо дружною родиною, приходимо один одному на допомогу, стараємося підтримувати у всіх починаннях… Ми ж студенти з гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України! Найкращого університету столиці й України…»

Олена Дейсан: «Життя у таборі яскравіше, насиченіше, різноманітніше, ніж студентське життя. Можливо тому, що діти потребують любові, постійної уваги, відчувають фальш і нещирість. Для них потрібно створити особливу атмосферу… Атмосферу співпраці і довіри, творчості і дружби. А це непросто. Створювати таку атмосферу допоможе любов до дітей. УДЦ «Молода гвардія як раз таке місце для творчості і любові»

Тетяна Шиліпук: «Діти захоплюють, ведуть за собою, надихають, заставляють разом радіти, творити, створювати нові проекти. Радість переповнює від спілкування з дітьми, які щодня готові придумувати все нові й нові заходи, йти на екскурсії, пізнавати незнані місця, проводити змагання, вікторини… Здається ми взаємно збагачуємося і здобуваємо неоціненний практичний досвід. Хочеться подякувати деканові гуманітарно-педагогічного факультету, професору В. Д. Шинкаруку, завідувачу кафедри соціальної педагогіки та інформаційних технологій в освіті, професору Л. В. Вікторовій за урізноманітнення наших навчальних і виробничих практик, за розуміння і підтримку. Дякуємо професору С. О. Кубіцькому за те, що зумів нас переконати, повірив у нас. Безмежна вдячність всім НПП НУБіП України й Українського дитячого центру «Молода гвардія», хто з нами працював».

Майбутнє України – це висококваліфіковані фахівці, якими стають, здобуваючи не тільки теоретичні знання в аудиторіях, але й практичний педагогічний досвід на базі практик, яких на нашому факультеті стає все більше.

  

Тамара Ковальчук,
кандидат педагогічних наук,
доцент кафедри соціальної педагогіки
та інформаційних технологій в освіті,
наставник групи СП-1501

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook