Ефективне енергозбереження, достойні умови життя студентів в гуртожитках та входження до міжнародного рейтингу QS - у фокусі ректорату

12 січня 2018 року

    12 січня під головуванням Станіслава Ніколаєнка відбулося засідання ректорату за участі комендантів корпусів, завідуючих гуртожитків та студентського самоврядування. Одні з лейтмотивів зібрання – підбиття підсумків реалізації програми енергозбереження у 2017 році та затвердження плану поліпшення ситуації в студентських гуртожитках. І 2018 рік, як зазначив ректор Станіслав Ніколаєнко, має стати переломним: ми повинні навести лад у побуті, в матеріально-технічному забезпеченні кампусу, сформувати нові традиції чистоти, порядку та естетики. Але про все по порядку.

     Перший проректор Ігор Ібатуллін традиційно представив результати енергоспоживання за останній місяць і весь 2017 рік. Загалом же протягом трьох років спільним зусиллями споживання енергоресурсів, води у фізичних вимірах вдалося зменшити на 15-40%. У грошовому вимірі: у 2017 році ми витратили на 32% менше коштів, ніж у 2016-му. Але завдання, яке ставиться на поточний рік теж амбіційне – скоротити споживання ще на 30%. І це можна зробити! Ми ще маємо резерви, наприклад, замінити електроосвітлення сучасними енергозберігаючими лампами, ефективно регулювати роботу автоматизованих теплопунктів, які за виключенням другого встановлені в усіх навчальних корпусах, завершити утеплення всіх об’єктів та замінити вікна тощо. Така ціль обумовлена знову ж таки прогнозованим підвищенням тарифів, зокрема на електроенергію на 25-50%, і доведеними лімітами на фінансування комунальних послуг з бюджету. Професор Іван Радько запропонував оформити проекти доутеплення корпусів і гуртожитків та взяти участь у грантах Київської міської державної адміністрації та Мінрегіонбуду. Також потрібно підготувати приміщення під обладнання системи АСКОЕ і продумати більш ефективну систему мотивацію інженерного персоналу, який залучений до реалізації програми енергозбереження. Проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук запропонував у 2018 році провести заміну електричних плит у гуртожитках на сучасні, які витрачають меншу кількість електрики. Директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Володимир Козирський у своєму виступі відзначив зміну ментальності співробітників у ставленні до споживання води і енергоресурсів, але закликав усіх ще більш прискіпливо слідкувати за витратами, аби ефект був рівномірний.

     Результати перевірки гуртожитків стали базою для створення відповідного наказу ректора, яким 2018 рік фактично оголошується роком змін в матеріально-технічному і належному побутовому забезпеченні кампусу, зазначив проректор з навчально-науково-виробничих питань та адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко. Директор студмістечка Сергій Стецюк більш детально розкрив зміст наказу-план роботи для завідуючих гуртожитків, студентських рад, інженерних служб, деканатів і директоратів, ректорату. І якщо за останнім – меблеве забезпечення, підтримка інфраструктури, капітальні ремонти місць загального користування і дахів, то саме на студентське самоврядування покладена місія, по-перше, збереження матеріальних цінностей, а, по-друге, наведення ладу в кімнатах. До студентів, які не розуміють сучасних викликів, загальної ситуації, не можуть якісно і ефективно організувати власний побут – будуть вживатися відповідні заходи. В реалізації програми, зазначив Валерій Іщенко, головне – контроль з боку деканів факультетів і директорів ННІ, відчуття господаря. Ректор Станіслав Ніколаєнко доручив проректору Валерію Іщенку щомісяця проводити спеціальну нараду, на якій аналізувати виконання наказу.

 

     Вадим Ткачук доповів про стан сплати за навчання та проживання. Відповідно до наказу ректора студенти контрактної форми навчання мають сплатити за навчання до 30 січня 2018 року. Також проректор зупинився на позиціонуванні університету в міжнародному рейтингу QS та підготовці інформації для його оновлення. Оскільки 50% загального балу – це оцінка університету академічною спільнотою і роботодавцями, потрібно ретельніше підійти до підбору тих, хто буде надавати відгуки. За тиждень деканати і дирекції повинні уточнити дані про вчених і представників компаній. Новела – роботодавці мають надати письмо згоду на участь в опитуванні.

 

     Учений секретар Оксана Барановська представила план організаційних заходів з підготовки відзначення 120-річниці НУБіП. Аналогічні плани мають розробити і затвердити всі структурні підрозділи.

 

     Також ректорат затвердив показники рейтингового оцінювання діяльності науково-педагогічних працівників у 2017 році та художню раду музею НУБіП України.

Денис Рудень

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook