Проректор Вадим Ткачук: «Університет продовжує розвиватися, розширює коло міжнародних партнерів та завдяки мобілізації усіх зусиль знаходить шляхи для оновлення матеріально-технічної бази»

9 січня 2018 року

     Закінчився 2017 рік. І ми традиційно підбиваємо його підсумки та будуємо плани на майбутнє. Сьогодні наша розмова з проректором з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадимом Ткачуком.

— Вадиме Анатолійовичу, цього, скажемо відверто, непростого року в університеті все ж зроблено чимало, зокрема і стосовно ремонтів, і закупівлі обладнання…

     — Розпочну, мабуть, з відомого вислову директора федеральної служби США з бюджету, який говорив, що розподіл бюджету – це мистецтво рівномірного розподілу розчарувань… В умовах сьогодення надзвичайно складно розвиватися, коли левова частка бюджету країни спрямовується на оборону і кризові явища в економіці не забезпечують достатніх доходів до державної скарбниці. Але і в цих надскладних умовах університет продовжує свій розвиток і завдяки мобілізації усіх зусиль знаходить шляхи для оновлення матеріально-технічної бази, яка, на жаль, за останні десятиліття суттєво застаріла та зазнала фізичного і морально зносу.
     Так, протягом 2017 року 15,5 млн грн капітальних та майже 11 млн поточних видатків загального фонду державного бюджету було спрямовано на відновлення та обладнання третього навчального корпусу, придбання обладнання для навчальних лабораторій, обладнання теплопунктів усіх навчальних корпусів. Придбано понад 300 одиниць комп’ютерної техніки, біля 40 аудиторій забезпечено сучасним мультимедійним обладнанням для читання лекцій, оновлено та доукомплектовано сервери університету, придбано сучасний звук та освітлення для сцени актової зали, закуплено обладнання для типографії університету. Придбано і чимало витратних матеріалів для забезпечення навчального процесу та безперебійної роботи господарських служб. Досить активно попрацювали факультети ветеринарної медицини, тваринництва та водних біоресурсів, агробіологічний, за що їм щиро вдячний. Окрім того, ще біля 7 млн гривень використано на матеріали, послуги, придбання обладнання та ремонтно-відновлювальні роботи з коштів спеціального фонду, тобто власних надходжень.

— А як щодо гуртожитків університету?..
     — Зараз активно відпрацьовується програма поетапного оновлення їхньої матеріально-технічної бази. Наразі за дорученням ректора університету Станіслава Ніколаєнка підготовлено відповідні накази та формуються процедури закупівель щодо придбання меблів, м’якого інвентарю, проведення ремонтних робіт. Передбачається залучення допомоги наших відокремлених підрозділів – навчально-дослідних господарств. Загалом тільки на закупівлі планується понад 3 млн спрямувати на ці потреби. Звичайно, за один рік не вдасться виконати усе заплановане, але враховуючи, що за останні десятиліття матеріальна база гуртожитків майже повністю зносилася, ректорат приділить належну увагу покращенню побутових умов проживання студентів. Відомо, що останні 3 роки основні зусилля були спрямовані на відновлення 3-го корпусу та наведення порядку в обліку та споживанні енергоносіїв. До відома, на сьогодні, теплопункти встановлені в усіх навчальних корпусах і це дає можливість не тільки рівномірно розподіляти та регулювати тепловий режим, залежно від погодних умов, а й дало тільки у 2017 році біля 3 млн (!) прямої економії коштів, яка майже покрила витрати на встановлення цього обладнання. Такі роботи будуть поетапно виконані і в гуртожитках університету.

— Які міжнародні успіхи НУБіП у 2017 році Ви б відзначили?
     — Підписання міжнародних меморандумів і угод з провідними вишами планети – Університетом штату Пенсильванія, що входить до ТОП-100 світу, авторитетним членом престижної Асоціації американських університетів, Університетом штату Міссурі, Університетом Міннесоти (США), Національним університетом Чонбук (другим за рейтингом вищої освіти Південної Кореї), Ідгір Університетом (Туреччина).
     Звичайно, підписання угод про співпрацю з провідними вишами – це надважлива справа. Але поряд з цим, хочу зауважити що минулий рік був досить активний і в реалізації уже існуючих міжнародних договорів, розвитку грантової роботи, академічної мобільності, позиціонування університету в міжнародній науково-освітній спільноті.
     Вперше наш університет представлено в престижному рейтингу QS, де ми входимо в 200 кращих університетів країн Східної Європи та Азії.
     Близько 50 НПП проходили стажування та читали лекції у закордонних університетах, понад 300 були відряджені до інших країн для участі у конференціях, симпозіумах тощо. 145 студентів перебували на стажуваннях, конференціях, навчанні за обміном. В університеті було презентовано понад 30 лекцій провідних вчених світу з США, Ізраїлю, Німеччини, Бразилії, Польщі, Франції, Італії, Румунії.
     Майже 1300 студентів проходили практичну підготовку на провідних підприємствах Швейцарії, Норвегії, Данії, Німеччини, Франції, Польщі.
     В актив міжнародної діяльності університету можна віднести і участь близько 40 студентів у програмах академічних обмінів ERASMUS та MEVLANA (а це близько 4 млн грн тільки стипендіального забезпечення, яке виділила Європейська комісія на підтримку мобільностей в рамках існуючих міжуніверситетських угод), продовження співпраці за спільним проектом між НУБіП та Норвезьким університетом наук про життя в галузі радіології та радіоекології, який знаходиться в активній фазі реалізації; отримання 2 грантів по проектах ERASMUS за напрямком «Розбудова можливостей» (сума EUR 120 тис.) та одного за напрямком Jean Monnet (EUR 30 тис.), участь НПП за програмою Faculty Exchange program (США), співпраця з Університетом Фукусіма, домовленість про проведення короткого (1 місяць) сертифікованого курсу науковцями Університету штату Пенсильванія у червні 2018 року за темою «Безпека продуктів харчування», відвідування Університету делегаціями уряду Федеральної землі Баварія (Німеччина) та міністром сільського господарства Чеської республіки тощо.
     Потрібно відмітити і реалізацію програм подвійних дипломів, які також не втрачають своєї актуальності та постійно розширюються. Так, у цьому році підписано угоди з Варшавським університетом наук про життя, Словацьким аграрним університетом, розширено спектр спеціальностей з Поморською академією в Слупську.
     В університеті запрацював Національний контактний пункт Європейської програми Горизонт-2020, в рамках якого проведено цілий цикл інформаційних днів, тренінгів-семінарів для активізації участі науковців у грантових програмах ЄС.
     Звичайно, є ще багато напрямків і завдань, які не вдалось реалізувати повною мірою, але центр міжнародної діяльності спільно з керівниками міжнародних програм на факультетах активно над цим працює.

Розмовляла Ірина Білоус

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook