Традиції Різдвяного столу в народів світу

6 січня 2018 року

6 січня – Святий вечір (Свят-вечір) або Багата кутя (вечір перед Різдвом Христовим)

     Це одне з найбільш важливих родинних свят, один із найбільш магічних днів, коли кожна сім’я і словом, і ділом створювала у своїй оселі атмосферу затишку, багатства, щастя й миру. За традицією, весь день перед Різдвом нічого не їдять – чекають на першу зірку, що сповіщає про народження Ісуса Христа. І тільки після настання вечора родина збиралася на урочисту вечерю. 

 

     Господар в цей день також не байдикував – поїв і годував худобу, прибрав у хліві, ретельно оглядав двір, дім – усе своє господарство. Обов’язковою умовою було повернення до господи всього, що було де-небудь забуте або кимось позичене. Важливо також у цей день пробачити всі кривди, що були заподіяні, щоб не брати образи й поганий настрій із собою до майбутнього року.

     Коли ж починало вечоріти, господар дому готував символ урожаю – Дідуха – сьогодні це ялинка. До речі, в деяких селах Західної України до сьогодні ялинку прикрашають не на 1, а на 6 січня.  

     На Свят-вечір родина обов’язково згадує своїх померлих родичів, припрошує їх взяти участь у вечері. Після всіх ритуалів господар передавав господині миску з кутею і тільки після цього родина починала вечеряти, скуштувавши першою кутю. Після вечері зі столу не прибирали, посуд не мили а усі ложки складали до миски з кутею (щоб уночі душі предків могли почастуватися). 

     Гість на Свят-вечір приносив щастя до оселі. Важлива подія цього вечора – діти носять кутю до близьких родичів та хрещених батьків і просто сторонніх людей, яких хочеться привітати зі святом. 

     Різдво – центральне свято християн західного і східного обряду

Традиції різдвяного застілля значно відрізняються, відповідно до регіону та історично складеного раціону харчування. 

     В Україні на Святвечір подають 12 пісних страв: кутя, узвар, варений горох, смажену капусту, рибу, квасолю, вареники, картоплю, гриби, гречана каша, голубці, маківники. 

     В Австралії: різдвяне барбекю зі стейком, сосисками, курячим шашликом і солодкою картоплею. 

     У Англії: сосиски в беконі, морква, фарш, пюре, капуста, журавлинний соус, смажений пастернак і картопля. 

     В Аргентині: два види фаршированої курки, картопляний салат, емпанадас і Вителло тоннато (блюдо з телятини в вершково-тунцевому соусі). 

     У Бразилії: пташине м’ясо, рис з пармезаном, пиріжки з плавленим сиром і консервовану серцевину пальми. 

     У Вірменії: запечена індичка і гарбуз, фарширована рисом, родзинками і медом. 

     У Гані: рисові кульки з куркою і рибою в супі з кокосового молока. 

     У Голандії: дичина (зайчатина), а також індичка або качка, святковий хліб, пудинги. 

     В Ірландії: деруни, тістечка, паштети з рубленого м’яса і пудинги.  

     У Іспанії: суп з локшиною, яйцем і сочевицею, хамон, сальчічон (ковбаски), манчего (сир) і креветки, стейк в апельсиновому соусі, запечена індичка, риба, солодощі (на зразок халви, тістечка). 

     У Канаді: м’ясний пиріг, шоколадний корж. 

     У Латвії: запечена свинина або баранина, картопля, квашена капуста і різні салати. 

     В Мексиці: м’ясний бульйон і смажений стейк з руколою і картоплею. 

     У Німеччині: картопляний салат і сосиски, смажений гусак (на другий день Різдва). 

    У Польщі: один з традиційних супів (червоний борщ з вушками, журек, грибний суп, рибний суп, галицький капусник), різдвяний короп, оселедець, горох з капустою, пироги з капустою і грибами, галушки з маком, а також кутя, компот із сухофруктів, кекси, пряники, сирники тощо. 

     У Перу: індичка, просочена виноградною горілкою, суфле зі спаржі. 

     У Португалії: тріска, яйця, картопля, зелень. 

     У Сербії: риба, запечена квасоля, картопляний салат з цибулею і домашній хліб. 

     У Словаччині: смажений короп і картопляний салат. 

     У США: лосось в кроповому-гірчичному соусі, картопля і овочева запіканка. 

     У Швеції: шинка печена, сушена риба, квасоля, рисова каша з молоком, мигдалем і корицею, медові пряники, гаряче вино з прянощами. 

     У Хорватії: курка з запеченою картоплею, цибулею і морквою. 

     У Франції: запечена свинина або качка з капустяним рулетиками, суп, сирна та м’ясна тарілка, свіжі овочі, панеттоне. 

Олена Кропивко,

доцент кафедри історії і політології

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook