Створена сучасна лабораторія релейного захисту та автоматики

19 грудня 2017 року

 IMG 7995

Навчальна лабораторія «Релейний захист та автоматика» створена та введена в експлуатацію в 2017р. наказом директора ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут». Лабораторія призначена для підготовки фахівців-енергетиків на факультеті агроінженерії та енергетики.

В даній лабораторії проводяться заняття з підготовки спеціалістів-фахівців освітнього ступеня «Бакалавр» та «Магістр» зі спеціальності 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка».


Заняття проводяться з таких дисциплін: «Основи релейного захисту та автоматизації енергосистем», «Основи електропостачання», «Електрична частина станцій і підстанцій» та «Електропостачання АПК», які входять в обов’язкову професійну частину підготовки фахівців в галузі електроенергетики. 

IMG 8075

Метою проведення лабораторних занять в навчальній лабораторії є засвоєння студентами основних положень релейного захисту та автоматики, датчиків інформації для пристроїв релейного захисту, конструкцій та елементної бази реле, принципів побудови релейного захисту, розрахунку та розробки принципових схем, а також досліджень систем релейного захисту та автоматики на базі різних типів реле. 

IMG 8078

На даному етапі в лабораторії є 8 робочих лабораторних місць з постановкою виконання досліджень, які передбачені навчальною програмою, а саме:

  • дослідження та аналіз роботи схем релейного захисту та автоматики системи електропостачання на базі електромагнітних реле;
  • дослідження схем вмикання та аналіз роботи мікропроцесорних реле струму для системи релейного захисту та автоматики;
  • дослідження показників якості електричної енергії;
  • дослідження будови, конструкції та роботи вакуумного вимикача ВВ/TEL-10 із системою автоматики на базі блоків живлення та керування; дослідження максимально-струмового захисту силового трансформатора з використанням короткозамикача та віддільника (на моделі ВРП-35);
  • дослідження схем вмикання та аналіз роботи мікропроцесорного реле струму типу УЗА-10А2; дослідження системи релейного захисту та автоматики  на базі мікропроцесорного реле струму РЗЛ-03;
  • дослідження релейного захисту та автоматики на базі мікропроцесорного реле РС-82А2.0;
  • дослідження дистанційного керування та програмного налаштування  мікропроцесорного реле захисту в системі електропостачання.

IMG 8076

IMG 7993IMG 7996

В подальших планах розвитку лабораторії є організація та інтеграція найсучасніших засобів та обладнання релейного захисту і автоматики, а також програмних комплексів моделювання режимів роботи електроенергетичних систем, що дозволить проводити нові дослідження в релейному секторі різноманітних енергосистем в різних режимах експлуатації та готувати майбутніх спеціалістів в сфері електроенергетики на сучасному рівні.

Бунько В.Я.
завідувач лабораторії релейного захисту та автоматики,
к.т.н., доцент кафедри енергетики і автоматики
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook