ЕНТОМОЛОГІЧНІ ЧИТАННЯ

20 грудня 2017, 10:00
Інститут захисту рослин НААН України

На базі Інституту захисту рослин за співорганізації ГО «Українське ентомологічне товариство», інституту сільського господарства Північного Сходу НААН, інституту зоології ім. І.І.Шмальгаузена НАНУ та Національного університету біоресурсів та природокористування України 19-21 грудня 2017 року відбулася Всеукраїнська науково-практична  конференція присвячена 105 – річчю від Дня народження видатних вчених - ентомологів академіка НАН України В.П.Васильєва і професора М.П.Дядечка.

 

Трудова та наукова діяльність цих вчених досить тривалий час була пов’язана з Інститутом захисту рослин  НААН України. Так, Вадим Петрович Васильєв впродовж 26 років обіймав посаду директора цієї установи. За період роботи створив науковий комплекс, сформував колектив  учених, що вирішували державні завдання із захисту сільськогосподарських культур від шкідників та хвороб. Микола Платонович Дядечко працюючи в Інституті захисту рослин проявив себе, як висококваліфікований вчений і за  20 років завідування підрозділами ентомологічного профілю на високому рівні формував наукову школу. В подальшому свою діяльність пов’язав із Українською сільськогосподарською академією (нині Національний університет біоресурсів та природокористування України), де проявив себе, як педагог  найвищого рівня.

В.П.Васильєва і М.П.Дядечко зробили вагомий внесок у розвиток фундаментальної та прикладної ентомології, що надало можливість і в сучасних умовах успішно вирішувати, як теоретичні так і прикладні питання  із захисту рослин.

Привітав учасників конференції директор Інституту захисту рослин НААН, член –кореспондент НААН Олександр Борзих та побажав учасникам високого рівня ентомологічних досліджень та підвищення ефективності проведення наукових пошуків, результати яких дозволять вирішити цілу низку теоретичних, практичних та соціальних проблем сьогодення.

 

З вітальним словом до учасників конференції звернувся декан факультету захисту рослин, біотехнологій та екології НУБіП  України, член –кореспондент  НААН, професор Микола Доля, який  відмітив особливості підготовки фахівців зі спеціальності « Захист і карантин рослин»  і звернув увагу на роль і значення ентомологічних знань для сучасного розвитку сільського господарства.  Відзначив вклад наукової школи професора М.П.Дядечка, яка і в теперішній час відіграє важливу роль в новітніх системах захисту рослин. Зокрема, у  впровадженні у виробництво біологічного методу захисту рослин. Декан висловив пропозицію щодо залучення випускників шкіл на підготовчі курси і вступу на факультет захисту рослин, біотехнологій та екології НУБіП.

Про стан і перспективи наукових досліджень з сучасних проблем захисту і карантину рослин в Україні доповів Президент ГО «Українське ентомологічне товариство», академік НААН Віталій Федоренко.

Про життєвий шлях, наукові надбання, наукові школи видатного вченого В.П.Васильєва, професора М.П.Дядечка та його вчителя і наставника М.А.Теленгу  доповів Михайло Круть.

Син Миколи Платоновича Олександр  Дядечко згадував та навіть показав аудиторії цінні сімейні речі батька видатного вченого-ентомолога, а саме улюблену збірку, іменний годинник та сімейні фото.

Теплими спогадами  про талант, унікальність та інтелігентність видатних вчених ентомологів  поділилися  їх учні: Василь Саблук, Віктор Санін, Жанна Кудіна та Дмитро Фещин .

Про свої ентомологічні дослідження доповіли  науковці інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАНУ  Олексій  Гумовський, Віктор Фурсов, Марина Калюжна та інституту захисту рослин НААН: Олександр Стригун, Валентина Конверська, а також науковці ботанічного саду ім. акад. О.В.Фоміна Київського національного університету ім. Т.Шевченка,  інституту рису  НААН,  інституту картоплярства НААН, Харківського національного університету ім. В.В.Докучаєва, Полтавської державної  аграрної академії.

Результати  своїх наукових досліджень представили  науково-педагогічні працівники НУБіП України: Людмила Ющенко, Оксана Сикало, Леся Бондарєва, Сергій Вигера, Тетяна Чернега, Іван Григорюк, Євген Богач.

Учасниками конференції були студенти та аспіранти НУБіП України. Особливості  захисту від шкідливих організмів картоплі, сорго, люпину, озимої пшениці  представили Володимир Павлішин, Катерина  Іванова, Євген Шако, Крістіна Смаглюкова, Анастасія Корніяка, Марія Сикало, Валентин  Гомон. Особливо цікавими були доповіді Яни Медвідь про корисних  кокцинелід в біотопах та  Яни Лукащук щодо біологічного захисту томатів від павутинного кліща в закритому грунті.

 

Науково-практичні заходи такого рівня сприяють підвищенню ефективності та якості наукових досліджень, а також розширенню зв’язків у науковій сфері серед студентів, аспірантів, науковців та викладачів.

 

 Л.Ющенко

заступник декана факультету захисту рослин,

біотехнологій та екології

 


Кудіна Жанна Давидівна, учениця академіка В.П. Васильєва
Дмитро Фещин, учень проф. М. П. Дядечка
Студенти 3 курсу на конференції
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook