Добросусідство в земельному праві, правовий режим земель об’єднаних територіальних громад та інші актуальні правові питання – в темах магістерських робіт юристів

21 грудня 2017 року

     21 грудня на кафедрі аграрного, земельного та екологічного права ім. акад. В.З. Янчука юридичного факультету пройшли захисти магістерських робіт. Цього року заслухати результати досліджень студентів завітав ректор університету Станіслав Ніколаєнко.

     Успішному захисту передували привітальні слова очільника університету, декана юридичного факультету Олени Ярої, завідувача кафедри аграрного, земельного та екологічного права імені академіка В.З. Янчука Володимира Єрмоленка, завідувача кафедри адміністративного та фінансового права Володимира Курила та доцента кафедри цивільного та господарського права Юлії Канарик, які розвіяли хвилювання студентів, додали впевненості та налаштували на вдалі виступи під час презентації магістерських досліджень.

     Першою свою магістерську роботу «Правовий режим земель об’єднаних територіальних громад» представляла Ілона Бар’як. Актуальність цієї теми полягає в тому, що у ході децентралізації влади виникла нагальна потреба врегулювати земельні відносини, що виникли в процесі об’єднання територіальних громад.

     Правове регулювання ринку земель в Україні та Словаччині досліджувала в своїй роботі Світлана Голуб. Актуальність теми полягає в тому, що проведення тривалої земельної реформи в Україні не призвело до формування цивілізованого ринку землі, у наслідок чого велика кількість землевласників не може повноцінно реалізувати своє право власності, натомість така сусідня країна як Словаччина спромоглася за 20 років створити ефективний та прозорий ринок земель, в тому числі земель сільськогосподарського призначення.

     В обговоренні роботи активно брав участь ректор Станіслав Ніколаєнко, який висловив своє бачення стосовно створення ринку земель в Україні та наголосив на відсутності належної державної підтримки сільської молоді.

     Магістр Крістіна Беренда представила магістерську роботу «Правове забезпечення землеустрою». У зв’язку з проведенням земельно-реєстраційної реформи в Україні, яка частково полягає у запровадженні Державного земельного кадастру, виникла необхідність підвищення ефективності правового регулювання виконання робіт із землеустрою з метою належного гарантування прав власників земельних ділянок.

     Неля Манжос досліджувала добросусідство в земельному праві України. У зв’язку із популяризацією реєстрації прав на земельні ділянки та виникненням нових власників та землекористувачів, зростає необхідність в чіткому дослідженні та врегулюванні відносин добросусідства.

     Ірина Попова представила магістерську роботу за темою «Правове регулювання поводження з радіоактивними відходами в Україні». Актуальність теми дослідження зумовлена стрімким розвитком суспільних відносин, застарілістю нормативно-правових актів, які регулюють дану сферу та необхідністю вдосконалення чинного законодавства у сфері поводження з радіоактивними відходами.

     Магістром Аліною Пеньковою була підготовлена робота «Правове регулювання якості та безпечності сільськогосподарської продукції в Україні та ЄС». В разі придбання сільськогосподарської продукції неналежної якості піддається загрозі найважливіше – життя й здоров’я людини, що визначено Конституцією України найвищою соціальною цінністю. Тому, необхідно провести адаптацію національного законодавства до законодавства Європейського Союзу.   

     Члени комісії високо оцінили доробки магістрів та були приємно вражені їхніми напрацюваннями. Під час захисту студенти блискуче відповідали на всі задані питання та йшла жвава дискусія.

     Варто наголосити, що магістри протягом всього навчання відзначилися не лише своїм розумом та відповідальністю, але й креативністю, кмітливістю, ерудицією та відданістю факультету, адже кожен з них особисто вніс величезний вклад для розвитку самоврядування факультету. Це молоді прогресивні люди, які є рушійною силою кращого майбутнього країни.

Олена Улютіна,
заступник декана юридичного факультету

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook