Університет повернув 22 гектари лісових земель!

19 грудня 2017 року

      Державна земля була і є ласим шматком для різних, нечистих на руку, ділків. Особливо якщо знаходиться біля Києва. І прикладом цьому – оборудка, яку під вивіскою громадської організації з красивою назвою «Садове товариство «Горобина» провернули спритники, які шахрайським шляхом спромоглися відібрати у Боярської лісової дослідної станції Національного університету біоресурсів і природокористування України 22 гектари в рекреаційній зоні столиці.

     Ця епопея розпочалася чотирнадцять років тому, коли Києво-Святошинська райдержадміністація на клопотання ГО СТ «Горобина» надала дозвіл на розробку технічної документації з оформлення права оренди земельної ділянки на території Ходосіївської сільської ради для створення Садового товариства «Горобина». Із земель Хотівського лісництва Боярської лісової дослідної станції НУБіП мали вилучить 22 гектари земель, вкритих лісом, але не вилучили оскільки громада була проти. А громада – то великий чоловік! Та незабаром потому тут, за рішенням місцевої влади, колективне садівництво «Горобини» все ж запанувало – на умовах оренди на 49 років. Підкреслимо: в травні 2004 року 156 членів «Горобини» отримали у власність такі бажані сотки – але не з університетських, а із земель запасу Ходосівської сільської ради.

     А нереалізований блок документів – залишився. І тринадцять років опісля «діячі» з «Горобини» роблять фінт: підміняють всього один листок в пакеті документів – і виявляється, що… товариство не отримало жодної сотки землі. І з тим подаються у реєстраційну службу Києво-Святошинського районного управління юстиції Київської області, управління Держземагентства у Києво-Святошинському районі і головне управління Держземагентства у Київській області та… знаходять підтримку тамтешніх посадових осіб. У результаті СТ «Горобина» на підставі одного й того ж договору оренди фактично отримала ще 22 гектари дорогоцінної землі – вже нових, які й були розділені та передані в приватну власність фізичних осіб. Таким чином з державної власності та постійного користування Боярської ЛДС НУБіП незаконно вилучили 22 га земель лісового фонду з одночасною незаконною зміною цільового призначення – на «Землі сільськогосподарського призначення для колективного садівництва». Новоявлені господарі (зовсім не ті, прізвища яких вказані в договорі 2004 року) відразу встановили височенний металевий паркан і за його прикриттям негайно взялися за несанкціоновану вирубку лісу.

     І хто знає, за скільки б днів тут виросло ще одне котеджне містечко, якби університет не знайшов підтримки місцевих активістів, яким не до вподоби, що зайди вирубують ліс: паркан простояв недовго, і сьогодні про нього нагадують лише обрізані опори. Але бажання НУБіП – законного господаря цих земель – і громадського спротиву замало, щоб у правовій державі повернути їй же належне. Тож прокуратура Київської області в інтересах університету звернувся з позовом до Києво-Святошинської райдержадміністрації, Головного управління Держземагенства в Київській області, ГО «Садове товариство «Горобина» та фізичних осіб про визнання недійсними їхніх розпоряджень, наказів, договору оренди та витребування землі з чужого незаконного володіння.

     Та Києво-Святошинський районний суд, не розібравшись в ситуації (чи не бажаючи зробити це?), відмовив прокуратурі в задоволенні позову.
    Але 18 грудня Апеляційний суд Київської області задовільнив апеляційну скаргу Прокуратури Київської області і відмінив незаконне рішення Києво-Святошинського районного суду.

     Ухвалюючи нове рішення Апеляційний суд визнав недійсними 165 наказів Головного управління Держземагенства у Київській області 2014 року, визнав недійсними 165 свідоцтва про право власності на нерухоме майно та витребував на користь держави в особі Національного університету біоресурсів і природокористування України з незаконного володіння фізичних осіб членів ГО СТ «Горобина» земельну ділянку лісового фонду загальною площею 22 гектара.

Андрій Бова,
Валентин Обрамбальський

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook