В університеті обговорили стан та перспективи розвитку біологічного захисту рослин в Україні та світі

24 листопада 2017 року

     На базі факультету захисту рослин, біотехнологій та екології пройшов Всеукраїнський науково-практичний семінар «Стан та перспективи розвитку біологічного захисту рослин в Україні та світі», присвячений 120-річчю університету.

     Його учасників привітав декан Микола Доля, який відзначив важливість таких заходів для підвищення ефективності та якості наукових досліджень, розширення зв’язків у науковій сфері серед студентів, аспірантів, науково-педагогічних працівників, а також для сучасного представлення результатів науково-дослідної, педагогічної та інноваційної діяльності в галузі рослинництва та біологічного захисту рослин.

     Про «Стан та перспективи розвитку захисту рослин в Україні» доповів президент громадської організації «Українське ентомологічне товариство» Віталій Федоренко, який, крім іншого, звернув увагу на деякі зміни в ентомокомплексі шкідників, залежно від змін клімату в Україні, а також поділився досвідом інших країн щодо вирощування та біологічного захисту сільськогосподарських культур.

    Аспекти оцінки якості та використання ентомофагів в інтегрованих системах захисту рослин розкрив професор кафедри інтегрованого захисту і карантину рослин Валентин Дрозда, окремо спинившись на ролі трихограми в біологічному захисті рослин.

     Унікальність сучасного ентомокомплексу шкідливих і корисних комах агроценозів в різних континентах світу висвітлив завідувач відділу систематики ентомофагів та екологічних основ біометоду Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України Олексій Гумовський у своїй доповіді «Проекти з біології комах-ентомофагів та екологічних основ біометоду в Європі, Америці та Африці: результати та перспективи для України».

     Старший науковий співробітник цього ж відділу Віктор Фурсов представив доповідь «Типы паразитизма у перепончатокрылых насекомых. Проблемы и перспективы использования трихограммы в биометоде в мире и в Украине», у якій обгрунтував співіснування організмів в природі, зокрема «паразитизм» на прикладі ентомофага трихограми.

    Про результати участі у міжнародних конференціях “Ecology of Aphidophaga” (Німеччина, 2016) та “Інтегрований захист рослин у закритому ґрунті, Помірний клімат” (Канада, 2017) доповіла молодший науковий співробітник відділу систематики ентомофагів та екологічних основ біометоду Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України Марина Калюжна.

     Особливо багато практичних питань від аудиторії стосувалися органічної продукції. Саме ця тема була висвітлена в доповідях «Перспективи розвитку органічного виробництва в Україні» представника Агропромислової групи «Арніка» Володимира Іванюка та «Принципи захисту рослин при органічному виробництві» Сергія Вигери, який в ході дискусії найактивнішим студентам подарував декілька екземплярів своїх підручників.

     Наукові дослідження щодо біотехнологічних особливостей вирощування Macrolophus caliginosus та його використання на томатах представила студентка 4-го курсу спеціальності «Біотехнології та біоінженерія» Яна Лукащук.
     Не лише шкідливі комахи дошкуляють нашим агроценозам. Зниження врожаїв спричиняють також хвороби та бур’яни. Доповіді з цієї теми представили викладачі факультету Олена Башта та Тетяна Чернега.

     У межах роботи семінару пройшов круглий стіл «Інновації в біологічному захисті рослин» із угодою щодо проведення виробничих практик та спільних досліджень у лабораторіях НАН України і НУБіП.
     Закінчувалась робота семінару оглядовою екскурсією Української лабораторії якості та безпеки продукції АПК, яку люб’язно провела завідувач відділом євроінтеграції та науково-методичної роботи Олена Волосянко та ознайомила гостей зі структурою, особливостями ведення наукової роботи лабораторії.

   За результатами семінару визначені основні напрями навчальної, наукової та інноваційної роботи у біологічному захисті рослин та організації комплексного підходу щодо підвищення рівня знань і вмінь фахівців спеціальності «Захист і карантин рослин» відповідно до сучасних стандартів вищої освіти.

Відеодоповіді:

 

Л. Ющенко, 
заступник декана факультету захисту рослин,
біотехнологій та екології

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook