Радість пізнання і навчання

23 листопада 2017, 18:25
Дендропарк Олександрія, м. Біла Церква

 

Бажання навчатись та вдосконалюватись формується у студентів на тільки під час лекцій та лабораторних занять, а й під час екскурсій та інших культурно-масових заходів.

Студенти 3 курсу факультету захисту рослин, біотехнологій та екології (спеціальність – захист і карантин рослин) в чудовий, дійсно золотий осінній день разом із автором цих рядків - куратором та керівником наукового гуртка кафедри інтегрованого захисту та карантину рослин - Дмитрієвою О.Є. відвідали найбільший архітектурно оформлений ландшафтний парк в Україні.

 

Парк «Олександрія» розташований на площі 405,6 га гектарів на березі чудової річки Рось. Екскурсію для майбутніх спеціалістів із захисту рослин провела прекрасний екскурсовод - старший науковий співробітник дендропарку Кривдюк Лариса Михайлівна, яка не тільки ознайомила студентів з історією дендропарку, архітектурними спорудами, скульптурами, неймовірними ставками, а й дала характеристику видовому складу дерев, кущів та трав'янистих багаторічників, що нараховує 2240 таксонів! Окремі з них мають вік понад 200 років: сосни чорна та Веймутова, ялівець віргінський, тюльпанове дерево, модрини польська та європейська, дуб червоний, гледичія триколючкова, глід рожевий махровий та ін. Особливу цінність становить багатовікова діброва парку, де окрім 300—400 вікових дубів, багато дерев і кущів вихідці з Північної Америки, Китаю, Японії, Кореї, Західної і Південної Європи, Криму, Кавказу, Далекого Сходу. Ми бачили найстарший дуб, вік якого більше 550 років. До речі, Лариса Михайлівна навчила всіх нас встановлювати вік дубів. Вразила багатьох тополя чорна (осокір), діаметр якої більше 9 м. Це найстарший представник осокорів в Україні. «Три грації» (чудові дерева сосни чорної) нагадали всім нам уособлення витонченості та краси - служниць богині Венери: Аглаю, Евфросину та Талію, що були оспівані в багатьох витворах мистецтва.

 

Музеями рослин можна назвати Велику (9 га) і Малу (4 га) галявини парку. На Великій галявині росте 83(!) види дерев, з яких 17 є представниками місцевої флори, а 66 — інтродуковані. Серед них сімейне дерево Браницьких (бувших господарів дендропарку) — чотиристовбурова сосна звичайна, яка росте з одного кореня, а далі, подібно генеалогічному дереву, розгалужується на чотири стовбури. Саме стільки було дітей у Браницьких. Неподалік  знаходиться улюблене дерево графині Олександри Браницької — сосна Веймутова, із надзвичайно м’якенькими голками. Серед представників цього виду це найстаріше дерево в Україні. Крім дерев, Велика галявина є колискою 97 видів трав, багато з яких знаходяться на межі зникнення і занесені у Червону Книгу.

А якими загадковими постали перед нами Джерела — частина загальної гідросистеми парку, яка налічує більш ніж 20 водоймищ: Дзеркальний, Холодний, Водяник, Русалка, Лебединий, Срібний серпанок та інші. Яка ж це краса! Ми не могли намилуватися неймовірними пейзажами, невід’ємною частиною яких є ці ставки.

Одним з найцікавіших об'єктів «Олександрії» є Колонада «Луна», виконана у вигляді грецького амфітеатру. Назва павільйону не випадкова і пов'язана з унікальними акустичними властивостями відкритої колонади з 14 колонами, що утворюють галерею. Слово, навіть пошепки вимовлене в одному кінці споруди, без спотворень, передається в інший кінець, хоча відстань становить 34(!) метри. Колись, під час приїзду гостей, у павільйоні грав оркестр, звуки якого лунали в усіх куточках парку. Ми також долучилися до цього чуда і розділившись на дві групи вели «перемовини» в колонаді. Ще одна архітектурна споруда «Китайський місток» нікого не залишила байдужим: ми і фотографувались, і милувались лебедями в ставку, і терли бороду скульптурі китайця, загадуючи бажання.

На південному сході Великої галявини височать руїни нібито якогось палацу. Це одна з найоригінальніших архітектурних споруд «Олександрії». З-під "Руїн" витікає водоспад, а неподалік, на острові "Мрії", б'є фонтан, біля якого ми зробили невелику зупинку. Всередині «Руїн» влаштовано оглядовий майданчик, з якого відкриваються прекрасні краєвиди Лазневого ставка на півночі та Росі на півдні.

Взагалі всім нам дуже сподобався стиль, в якому висаджені рослини в дендропарку - модний на той час англійський, або ландшафтний, де все повинно максимально підкреслювати гармонію створюваного ландшафту з дикою природою. Мета цього стилю - заховати мистецтво так, щоб складалося враження, що все навкруги створено тільки самою Природою.

Екскурсія виявилася дуже пізнавальною, радісною, сонячною та теплою. Ми мужньо і весело пройшли більшість з алей і доріжок в дендропарку, загальна довжина яких становить понад 20 км. Такі заходи дуже згуртовують колектив, надають натхнення та гарного настрою. Дякуємо усім, хто брав участь в організації та проведенні нашої екскурсії.

 

 

 

Куратор 1 групи 3 курсу ФЗРБтаЕ,

доцент кафедри інтегрованого захисту

та карантину рослин Дмитрієва О.Є.,

 

фото Воскобійник Олександр

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook