Відбулось підвищення кваліфікації працівників Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства

22 листопада 2017, 18:53

 

Для лісівників Черкащини був проведений семінар з підвищення кваліфікації для працівників державної лісової охорони держлісгоспів. Проводили його науковці Національного університету  біоресурсів і природокористування України: директор Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства, професор кафедри лісового менеджменту Петро Лакида, доцент, завідувач кафедри дендрології та лісової селекції  Юрій Марчук,  професор, завідувач кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій Віктор Маурер, директор Боярської лісової дослідної станції, професор кафедри лісового менеджменту Анатолій Карпук.
 
 
Начальник Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Дзюбенко на відкритті заходу зазначив, що у таких непростий час потрібно об’єднувати усі зусилля, знання та напрацювання задля збереження лісової галузі, стабільного її функціонування. Тому такі зустрічі є дуже корисними й необхідними, адже дають змогу обговорити проблемні питання та випрацювати тактику роботи на майбутнє.
Основні засади та особливості Закону України  №2059-19 від 23.05.2017 р. “Про оцінку впливу на довкілля”, який вступає в дію з 18 грудня 2017 року, проаналізував Юрій Марчук. Зокрема, надав ґрунтовні роз’яснення щодо того, як виглядатиме  досить складна процедура оцінки впливу на довкілля, адже без неї та отримання рішення про проведення запланованої діяльності починати лісогосподарську  діяльність буде заборонено. Зупинився на сфері впливу Закону, участі громадськості в процесі прийняття рішень, гласності, звітах та оформленні документації, врахуванні результатів оцінки впливу на довкілля у рішенні про провадження планованої діяльності.
 
 
Професор Віктор Маурер виступив з доповіддю та презентацією про сучасний стан, проблеми, головні завдання та шляхи удосконалення відтворення лісів в умовах глобальних змін клімату. Як зазначив Віктор Мельхіорович, Черкащина завжди була тією областю, де  працювали небайдужі до своєї роботи лісівники, тому впроваджувалися нові методі роботи, лісівничі експерименти. Головне, як наголосив доповідач, завжди необхідно пам’ятати, що будь-яке впровадження повинне йти від того, що буде добре для лісу. Проаналізував світовий досвід у відтворенні лісів, проблему всихання лісових насаджень та засоби боротьби з цим процесом, потребу у зміні порід при проведенні лісокультурних робіт в умовах змін клімату, чинники, які зумовлюють необхідність осучаснення традиційних та запровадження нових підходів до  відтворення лісів в Україні.
 
 
Про перспективи диверсифікації  лісогосподарського виробництва в умовах обмеженого фінансування доповів професор Анатолій Карпук. Розповів про роботу Громадської ради при Державному агентстві лісових ресурсів України та ті заходи, які здійснюються задля збереження й функціонування лісової галузі За його словами, лісова галузь потребує змін, проте реформування  має відбуватися публічно, виважено, обговорюватися з лісівниками, науковцями, громадськістю.
 
 
Професор Петро Лакида доповів про лісову політику та стан її реалізації в Україні. Презентував діяльність, особливості навчального процесу, міжнародну співпрацю  та головні досягнення Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України.
 
 

Учасники семінару не оминули увагою те “болюче питання”, яке зараз найбільше хвилює працівників лісогосподарської галузі – “Стратегію сталого розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 2022 року”, яка кулуарно та без обговорення з фахівцями прийнята на засіданні Кабінету Міністрів України 15 листопада 2017 року. 

 

 

Дирекцією інституту проведено профорієнтаційну роботу із слухачами на предмет вступу їх до університету на програми перепідготовки з наданням другої вищої освіти та магістерські програми які функціонують в ННІ післядипломної освіти.

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook