Вчена рада затвердила звіт НДІ здоров’я тварин та обговорила перспективи розвитку наукової бібліотеки

22 листопада 2017 року

     22 листопада відбулося засідання вченої ради університету. На порядку денному – шість головних питань. Перше – короткий звіт ректора Станіслава Ніколаєнка про те, чим жив виш упродовж останнього місяця. І за його словами, університет рухався вперед, виконуючи статутні завдання і плани. Зокрема, наші вчені отримали стипендії Президента України, відзначені державними нагородами та нагородами до Дня працівників сільського господарства. А це означає визнання і рух вперед. Місяць був багатий на серйозні заходи: святкування Дня працівників сільського господарства, Міжнародного дня студента, прийом іноземних делегацій. Але основне – контроль якості освітнього процесу, зокрема, на юридичному факультеті, власне чому і було присвячене вчорашнє засідання ректорату. Реалізовано кроки щодо стабілізації навчально-методичної діяльності. А дані соціологічного опитування під час чергової зустрічі керівництва із старостами груп вказують на те, що на окремих факультетах є серйозні прогалини. Також підготовлено низку ліцензійних справ. Щодо наукової діяльності, то дещо збільшилася кількість публікацій наших колег у наукометричних виданнях, але питання публікаційної активності все одно не знімається з порядку денного. Захищено 8 дисертацій, з них дві докторські. Відкрито спецраду по біотехнології. Фінансовий рік у цілому університет завершує стабільно. Тривають ремонти на кафедрі військової підготовки та навчальному корпусі №6. Крім того, Станіслав Ніколаєнко зупинився на аналітиці вступної кампанії у країні та викликах, які нам готує вступ-2018. Кожна кафедра зобов’язана залучити на підготовчі курси хоча б одного слухача і, звичайно, на кожній спеціальності має бути хоча б одна група. Поки що з цим завданням впорався тільки факультет тваринництва та водних біоресурсів.

     Потому вчена рада заслухала наукову доповідь професора Семена Танчика щодо управління родючістю грунтів за екологічного зберігаючого землеробства. Як зазначив доповідач, ВВП країни, експорт, надходження валюти відбувається за великої участі саме аграрного сектору. Але це тільки один бік медалі. Адже, за словами професора, 70% земель України становлять сільськогосподарські угіддя, а з них 54% – рілля. Така розораність і той факт, що ми продаємо первинну енергію, тобто сировину, – це наша спільна і велика біда. Семен Танчик навів просто вражаючі показники обстеження грунтів (зниження гумусу, кислотність грунтів тощо). Чому так, відповідь: домінування промислової системи землеробства, а мала би бути – екологічна.

     Власне доповідь викликала гарячу дискусію і запитання до доповідача від колег. Зокрема, декан Микола Доля поцікавився баченням доповідача застосування no-till технології, яка, на його думку, вирішує перелічені у доповіді проблеми. Та Семен Танчик вважає її промисловою технологією. З чим знову ж таки Микола Доля не погодився. Професор Андрій Мартин висловив думку, що, якби пропонована доповідачем система землеробства була ефективнішою для виробника, то, напевно, сьогодні вже всі її застосовували б. На що доповідач зазначив: нерозуміння цього є й наша біда, тож ми повинні пережити все це і піти шляхом екологічного землеробства та виготовляти продукцію, а не виключно сировину. А ще нарікав, що держава особливо не переймається цим питанням, тому він, як учений, звертається до свідомості безпосередньо виробників.

    

     Третє питання порядку денного стосувалося виконання заходів програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива-2020» НДІ здоров’я тварин. Відповідний звіт представив його директор Дмитро Засєкін. За його словами, 70% працівників факультету займаються науковою роботою. Наразі інститут має 35 наукових тем, з яких 7 – бюджетних, 2 – госпдоговірні, решта – ініціативні. Хоча перспективи доповідач бачить саме за госпдоговірними. Інститут готує наукових кадрів за всіма можливими спеціальностями. Непоганим є здобуток щодо наукових заходів і наукових видань, зокрема, 25 статей у Scopus, WoS, 37 монографій, 42 патенти тощо. Розширюється географія міжнародних стажувань молодих учених. Усі студенти задіяні в роботі наукових гуртків. Отримано два міжнародні гранти. Проведені на високому рівні наукові заходи за участі представників органів державного управління. У планах на майбутнє – відновити фахову спрямованість віварію, мати по науковій тематиці на кожній другій кафедрі, видання монографій до 120-річчя університету, створення філій кафедр на виробництві.

     Співдоповідачі – директор НДІ технологій та якості продукції тваринництва Іван Чумаченко і начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко – відмітили позитивні тенденції інституту. Однак також було звернуто увагу на актуальні питання з точки зору рівнонапруженості роботи кафедр. Участь в обговоренні взяли також професор Олег Мельник та доцент Марина Галат.

     Четверте питання – обговорення плану реалізації програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива-2020», заходи до якого були запропоновані структурними підрозділами університету та представлені проректором з навчальної і виховної роботи Сергієм Квашою. Упродовж тижня бажаючі можуть ще надсилати свої пропозиції. Проект документу опублікований на офіційному сайті НУБіП.

 

     Передостаннє питання – про сьогодення і перспективи поліпшення роботи наукової бібліотеки НУБіП. Коротку інформацію про це надала її директор Тетяна Кіщак. Окрім того, за її словами, бібліотека потребує додаткового комп’ютерного оснащення, а також доповідачка звернулася з проханням-пропозицією виділяти в рамках дисципліни «Вступ до спеціальності» та вивчення основ досліджень за спеціальностями одне-два заняття, на яких працівники бібліотеки навчали б студентів інформаційній культурі, дотримання академічної доброчесності. Начальник навчального відділу Оксана Зазимко доповіла про результати перевірки комісією бібліотеки. Висновок – вона повністю відповідає критеріям бібліотеки національного і дослідницького університету. Декан Олена Глазунова зауважила, що треба переформатувати роботу електронної бібліотеки і показувати світу наші праці.

     Доручення щодо необхідних закупівель, створення доступу до електронних бібліотечних ресурсів у гуртожитках, введення посади з інформаційних, цифрових технологій у бібліотечній справі ректор Станіслав Ніколаєнко адресував проректорам Вадиму Ткачуку, Валерію Іщенку, начальникам науково-дослідної частини Володимиру Отченашку, навчального відділу Оксані Зазимко, директору обчислювального центру Віктору Теплюку.

     Останнє питання стосувалося рішень навчально-методичної ради університету щодо ліцензійних, акредитаційних справ, рекомендацій до друку навчальної літератури, які були підтримані вченою радою.

     Таку ж рекомендацію отримали монографії, довідники, наукові видання університету.

     Також затверджено звіт про роботу приймальної комісії і звіт про результати випробувань пестицидів та агрохімікатів.

Ольга Наконечна

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook