Розвиваємо співпрацю в межах програми ЕРАЗМУС+ та знайомимось з системою підготовки фахівців у Франції

21 листопада 2017 року

     Питанням модернізації вищої освіти в Україні останнім часом приділяється велика увага. Це і прийняття Законів «Про вищу освіту», «Про освіту», низки нормативних документів щодо атестації кадрів, якості надання освітніх послуг, розробки нової моделі фінансування освіти тощо. На нашу думку, важливим залишається перейняття досвіду європейських країн та імплементація кращих практик ведення освітнього процесу.
    Тож з 13 по 17 листопада делегація нашого університету на чолі з проректором з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадимом Ткачуком у межах співпраці за програмою ERASMUS + відвідала Вищу школу сільського господарства м. Ліль (ISA Lille).

    В ході візиту було досягнуто домовленості щодо продовження дії програми мобільності ERASMUS+ між нашими вишами, беручи до уваги дворічний успішний досвід її реалізації за магістерською програмою «Менеджмент забруднених територій».     
     Для розширення кількості спеціальностей, студенти яких зможуть взяти участь у програмі мобільності з нашим керівниками відповідних департаментів, зокрема зкерівником департаменту сільськогосподарських наук Бертраном Вандоорном та очільником департаменту Наук про харчові продукти П’єром Вандендріше, які в деталях ознайомилиз особливостями організації навчального процесу з підготовки бакалаврів, інженерів (окремий освітній ступінь наявний в системі освіти Франції) та магістрів.

    Одним із наступних кроків розвитку співпраці стало досягнення домовленостей щодо підготовки пропозицій спільної участі у проекті ERASMUS +: розбудова можливостей “Capacitybuilding”.
     Вадим Ткачук зустрівся з керівником групи дослідників питань сталого розвитку Еріком Комонтомі домовився про запрошення представника НУБіП на стажування до ISA Ліль задля вивчення досвіду Франції в розвитку кооперативної діяльності.

   Вадим Ткачук представив також стратегію університету «Голосіївська ініціатива-2020» з основним акцентом на інтернаціоналізацію та розвиток міжнародного співробітництва.

   Керівник навчального департаменту Вищої школи сільського господарства м. Лілль Джоп Ленсінку деталях презентував інформацію про виш, спеціальності за якими здійснюється підготовка. Значну увагу в презентації було приділено системі фінансування вищої школи урядом Франції. Так, вартість року навчання у цьому виші становить 6 тис. євро і за даним національного конкурсу кількість бажаючих навчатися в університеті у кілька разів перевищує наявні ліцензовані місця. Тут відіграє свою роль висока репутація вишу серед роботодавців, з якими він підтримує досить тісні стосунки і готує спеціалістів, які повністю адаптовані до роботи відразу ж після завершення навчання. Окремо доктор Ленсінк зупинився на практичній складовій підготовки студентів. Зокрема, зазначив: кожен бакалавр зобов’язаний пройти стажування протягом чотирьох місяців в підприємстві (організації), яке знаходиться за межами Франції або ж, як мінімум, на відстані не ближче 200-250 кілометрів від кампусу. Практика передбачена на кожному році навчання, особливо для освітнього ступеня інженер. Результат такої стратегії: працевлаштування за спеціальністю понад 90% випускників протягом трьох місяців з моменту завершення навчання.

    Участь у підсумковій зустрічі візиту взяли керівник магістерської програми «Менеджмент забруднених територій» Бертран Поррюта, координатор міжнародної співпраці Віра Ваннпейн та директор вищої школи сільського господарства м. Ліль Крістоф Фахон, який високо оцінив результати співпраці в межах програми мобільності ERASMUS + та висловив підтримку розвитку подальшої співпраці між університетами.

    Одним з цікавих моментів перебування стало відвідування коворкінгового ценру ADICODE, на базі якого студенти реалізують проекти на замовлення бізнесу. Що й говорити: молодь дуже зацікавлена в подібних проектах, адже це не лише матеріал длявипускних робіт, а й можливість отримати гарантоване робоче місце.

Олександр Лабенко,
директор ННЦ міжнародної діяльності

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook