Навчально-методична рада: тримаємо «руку» на пульсі навчально-освітніх змін

21 листопада 2017 року

     Вже увійшло у традицію розпочинати засідання навчально-методичної ради з питання про Умови прийому на навчання до ВНЗ України в 2018 р. На цей раз секретар приймальної комісії Віктор Шевчук представив проект показників Державного замовлення на 2018 р. Його доповідь доповнив начальник відділу якості освіти, маркетингу та профорієнтаційної роботи Дмитро Мотринчук інформацією про організаційні заходи щодо проведення профорієнтації у 2017-2018 н.р.

     Заступник начальника навчального відділу з питань магістерської підготовки Олена Колеснікова доповіла про результати постерних презентацій магістерських робіт. Вона відзначила факультети, на яких були представлені найцікавіші проекти: економічний, гуманітарно-педагогічний, інформаційних технологій.

     Одним з гострих питань, які підняв голова засідання Сергій Кваша було про стан виконання деканами факультетів та директорами ННІ розпоряджень проректора з навчальної і виховної роботи, а саме:

  • розпорядження №17 від 16.08.2017 про умови проходження студентами закордонних навчальних практик виключно за умов наявності сертифікату В1;
  • розпорядження №23 від 27.09.2017 про врахування обсягів навчального навантаження при формуванні навчальних планів на 2018-2019 н.р. у межах 12-14 дисциплін.

     Про змістовні складові «Освітніх програм» доповіла начальник навчально-методичного відділу Лариса Кліх. А Оксана Зазимко, начальник навчального відділу, розповіла про результати розгляду деканами та директорами ННІ проектів Стандартів вищої освіти ОС "Бакалавр" і "Магістр".

     Декан ветеринарного факультету Микола Цвіліховський виніс на розгляд навчально-методичної комісії пропозицію щодо реорганізації кафедри фізіології, патофізіології та імунології тварин шляхом приєднання її складових до кафедри біохімії ім. акад. М.Ф. Гулого та кафедри хірургії ім. І.О. Поваженка. Рада одноголосно підтримала таку пропозицію.

    Професор кафедри економіки праці та соціального розвитку Віктор Терещенко виступив з пропозицією щодо удосконалення організаційної системи підведення підсумків праці співробітників університету. Члени ради рекомендували заслухати доповідача в наступне засідання із підготовленими конкретними викладками та пропозиціями.

     Наступна низка питань стосувалась ліцензійним справам у базовому закладі НУБіП України та його відокремлених підрозділах. Про розгляд ліцензійних справ щодо впровадження підготовки фахівців за другим (магістерським) рівнем із спеціальностей: 121 інженерія програмного забезпечення (з ліцензованим обсягом 25 осіб) та 123 – комп’ютерна інженерія (з ліцензованим обсягом 25 осіб) доповіла декан факультету інформаційних технологій Олена Глазунова. Декан факультету ветеринарної медицини Микола Цвіліховський говорив про необхідність розширення ліцензійного обсягу з підготовки здобувачів вищої освіти за другим (магістерським) рівнем зі спеціальності 211 «Ветеринарна медицина» (збільшення ліцензованого обсягу з 250 до 350 осіб). Також про розширення ліцензійного обсягу ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут» за другим (магістерським) рівнем вищої освіти зі спеціальності 071 «Облік і оподаткування» (з 25 до 50 осіб) доповіла Любов Ярема, декан факультету економіки та природокористування ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут». Також вона винесла на розгляд ради ліцензійну справу з підготовки фахівців за першим (бакалаврським) рівнем вищої освіти із спеціальності 073 «Менеджмент» (з ліцензованим обсягом 50 осіб). В.о. заступника директора ВП НУБіП України «Ніжинський агротехнічний інститут» Ірина Демчук представила на розгляд членів ради ліцензійну справу щодо впровадження освітньої діяльності з підготовки фахівців за першим (бакалаврським) рівнем вищої освіти із спеціальності 201 «Агрономія» (з ліцензованим обсягом 50 осіб).

     Завершальним був розгляд акредитаційних справ і навчальних планів ВП НУБіП України «Ніжинський агротехнічний коледж» щодо діяльності з надання освітніх послуг у сфері вищої освіти з підготовки фахівців зі спеціальностей: 5.10010201 «Експлуатація та ремонт машин обладнання агропромислового виробництва» (обсягом 75 осіб денного навчання та 30 осіб – заочного) та 5.05010201 «Обслуговування комп’ютерних систем і мереж» (обсягом 30 осіб денного навчання) який представила директор коледжу Олена Литовченко.

     Традиційно останнім питанням розглянули підручники та навчальні посібники до видання, але не традиційно довго члени ради розглядали рукописи, які були представлені. А було їх надзвичайно багато – більше 100. Під час розгляду виступали запрошені члени експертних комісій факультетів економічного, ветеринарної медицини, гуманітарно-педагогічного та ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження. Більше десятка рукописів було знято в результаті обговорення та дискусій. Втім більшість поданих підручників та посібників було рекомендовано до розгляду Вченою радою університету.

Дмитро Касаткін,
секретар навчально-методичної ради

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook