Інформаційна культура студента: у науковій бібліотеці тривають навчально-практичні заняття щодо оволодіння навичками роботи з електронними ресурсами та базами даних

17 листопада 2017 року

      Щороку для студентів, які щойно переступили поріг університету, а також для старшокурсників, працівники наукової бібліотеки проводять заняття з інформаційної культури. Мета занять полягає у підвищенні рівня підготовки студентів та оволодіння навичками систематизації і структуризації інформації, формування умінь задовольняти власні інформаційні запити та активізації діяльності студентів у системі інформаційних комунікацій.

 
 
    Тож починаючи з вересня 2017 р., працівники інформаційно-бібліографічного відділу бібліотеки – Лариса Сідько, Людмила Артюх, Світлана Родіонова та Лариса Кучерук ознайомлюють студентів, як здійснювати пошук необхідної інформації в каталогах і базах даних, як можна завантажити повні тексти навчально-методичної літератури з електронної бібліотеки (в локальній мережі університету і за її межами) та електронного каталогу наукової бібліотеки.
     Так, зокрема, 13 листопада цього року за ініціативи викладачів кафедри української та класичних мов доцента Ірини Вакулик та старшого викладача Олени Балалаєвої в науковій бібліотеці відбулися заняття зі студентами ветеринарного факультету та ННІ лісового та садово-паркового господарства.
 
 
 
      Особливу увагу студентів під час таких занять співробітники бібліотеки звертають на електронну бібліотеку НУБіП України, що містить повні тексти наукових та навчальних видань науково-педагогічних працівників нашого університету. Серед них – навчальні посібники та підручники, монографії, автореферати дисертацій, методичні матеріали для практичних і лабораторних занять.
 
 
    Крім цього, працівники інформаційно-бібліографічного відділу наукової бібліотеки інформують студентів старших курсів про відкритий для університету доступ до міжнародних наукометричних баз даних SCOPUS та Web of Science, а також демонструють алгоритм здійснення пошуку в цих базах та широкі можливості їх використання в навчальній і науковій діяльності студентів та науковців.
   Так, зокрема, такий навчальний тренінг «Користування наукометричними базами даних SCOPUS та Web of Science» був проведений для студентів третього курсу факультету аграрного менеджменту. Слід відзначити, що саме викладач Дмитро Кирилюк виділив час для проведення такого навчання в рамках дисципліни «Основи наукових досліджень». 
 
 
 
       Приємно, що до співпраці з бібліотекою у проведенні занять з інформаційної культури за останні два місяці долучилися також і куратори груп, а саме Ганна Білецька з факультету аграрного менеджменту, Ельвіна Старкова з факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, Тетяна Чернега з факультету захисту рослин, екології та біотехнології. 
     Не залишається осторонь і керівництво факультетів, зокрема, декан факультету конструювання і дизайну  Зиновій Ружило, заступники декана факультету тваринництва та водних біоресурсів Руслан Кононенко і Сергій Грищенко віднайшли можливість організувати студентів для проведення занять з інформаційної культури.  
 
 
    Необхідно зазначити, що до проведення таких занять долучаються і працівники інших відділів бібліотеки. Так, зокрема, завідувач відділу обслуговування науковою літературою Антоніна Бабич та завідувач сектору Олена Курінець розповідають студентам про правила користування і видачі наукової та художньої літератури у центральній бібліотеці, а завідувач відділу обслуговування навчальною літературою Тамара Свиридова роз’яснює присутнім особливості видачі книг в автоматизованому режимі, і вкотре звертає увагу на необхідність дбайливого ставлення до книг.
 
 
 
    Завідувач філії наукової бібліотеки у навчальному корпусі №11, Лариса Задерилова, ознайомлює першокурсників механіко-технологічного факультету та факультету конструювання та дизайну із записом читачів до бібліотеки та правилами користування читальним залом в навчальному корпусі №11.
 
 
   Загалом, слід відзначити, що протягом 2017 року працівниками наукової бібліотеки було проведено 58 годин занять з інформаційної культури зі студентами  таких факультетів: аграрного менеджменту, тваринництва та водних біоресурсів, захисту рослин, біотехнологій та екології, харчових технологій та управління якістю продукції АПК; ветеринарної медицини; ННІ лісового і садово-паркового господарства, а також Дні магістра і бакалавра зі студентами агробіологічного факультету, ННІ лісового та садово-паркового господарства, факультету захисту рослин, біотехнологій та екології.  
 
    На завершення, наголошуємо, що для проведення занять з інформаційної культури та навчальних тренінгів що до користування наукометричними базами даних (SCOPUS, Web of Science, EBSCO) звертайтесь в інформаційно-бібліоргафічний відділ наукової бібліотеки (корп. 4, кім. 41; тел.: 527-87-80, e-mail: [email protected]).
 
Лариса Сідько, Людмила Артюх,
співробітники інформаційно-бібліографічного відділу наукової бібліотеки
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook