Нові враження та позитивні емоції від подорожі до Чернігова

11 листопада 2017 року

     Для працівників двох дружніх факультетів – механіко-технологічного і конструювання та дизайну вже стало доброю традицією подорожувати містами України. Цього разу нас чекало місто Чернігів.
     Старовинна архітектура, парки з віковими дубами, мальовничі краєвиди, вулички неквапливого, хоча й чималого, міста та багатовікова історія роблять Чернігів надзвичайно привабливим для поїздки вихідного дня. І ми отримали від нього та розповідей про старовинні церкви, монастирі, несподівані легенди справжню насолоду.

     Фактично весь історичний центр перетворено на чималий парк. Вал Чернігова, що колись захищав місто, тепер служить променадою для прогулянок, а гармати стали колоритним тлом для фотографій. Взагалі гармати, які колись тримали оборону в місцевій фортеці (хоча так жодного разу й не вистрілили) давно стали своєрідною візитівкою міста.
     Побували ми і в так званому «Будинку Мазепи». З цим будинком пов’язана легенда про величезні скарби, які гетьман заховав десь тут, та привид його дружини Марії Кочубеївни, який і досі блукає коридорами колишньої військової канцелярії та охороняє той скарб.

  

    На території Дитинця в рядочок вишикувались три собори – два давньоруських і один козацький (насправді то не храм, але так відразу і не здогадаєшся). Струнка шеренга храмів – свідків багатої історії Чернігова, немов зійшла з численних листівок про місто. Спасо-Преображенський собор, колись головний собор Чернігово-Сіверського князівства (один з найдавніших християнських храмів у нашій країні), і зараз зберігає багато цікавого з історії Чернігова князівських часів. Поруч із валом знаходиться, напевне, найвідоміша церква – Катерининська, зведена на початку ХVІ століття, вона є ефектним зразком «козацького бароко». Її симетричні форми, декор, оздоблення – все справляє приємне враження.

  

     Взагалі, про Чернігів можна розповідати багато цікавого, а поки ми кажемо цьому чудовому місту: «До нової зустрічі».

О. Лавріненко,
голова профбюро МТФ
М. Бондар,
голова профбюро КД

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook