День української писемності та мови в інституті

9 листопада 2017 року
Мова – це наша національна ознака, в мові - наша культура, сутність нашої свідомості.
(Іван Огієнко)
 
IMG 0066
Дев’ятого листопада наша країна святкує День української писемності та мови. Це свято було започатковано указом президента України №1241-97 від 6 листопада 1997 року. Традиційно цього дня всіх українців запрошують написати всеукраїнський диктант національної єдності і перевірити свої знання.

За православним календарем 9 листопада вшановують пам'ять преподобного Нестора-Літописця – послідовника Кирила і Мефодія. Вважається, що Нестор-Літописець став прабатьком української писемної мови. Існують версії, що раніше на території України застосовували кілька видів писемності, деякі з них використовували грецьку абетку або латиницю. Сьогоднішній алфавіт української мови здебільшого складається з аналогів грецьких літер і декількох слов’янських знаків, однак, раніше, крім кирилиці, використовувалася так звана глаголиця.

Давньою українською мовою написані козацькі державні документи й хроніки, створена самобутня художня писемність епох – від Івана Вишенського до Григорія Сковороди. Українці мають свою могутню класичну літературу, визнаних світом геніїв: Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесю Українку, Михайла Коцюбинського, Василя Стефаника…

У день 9 листопада на українському радіо традиційно пройшов XVII Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. З метою сприяння утвердженню державного статусу української мови, піднесення її престижу серед української молоді, виховання, поваги до культури і традицій українського народу, адміністрація, професорсько-викладацький склад, студенти ВП НУБіП України “Бережанський агротехнічний інститут” теж приєднались до цього заходу і вкотре продемонстрували єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово.

IMG 0065

Щиросердечно присутніх привітав директор інституту, професор М.М. Жибак: “Вітаю з днем української писемності. Мова є основою духовного багатства народу та інтелектуального потенціалу. Маємо безцінний дар і одну з наймилозвучніших і найкрасивіших мов у світі. Бажаю, щоб материнське слово було для нас духовним джерелом життя і оберегом”.

IMG 0089

IMG 0076

IMG 0077

О.Б. Шумінська

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook