СОЦІАЛЬНІ ПЕДАГОГИ ДАЛИ СТАРТ ПОСТЕРНИМ КОНФЕРЕНЦІЯМ

7 листопада 2017 року
м. Київ

        7 листопада 2017 року студенти гуманітарно-педагогічного факультету спеціальності «Соціальна робота» в рамках магістерських досліджень розпочали постерну конференцію, яку відкрив проректор з навчальної і виховної роботи.

          Визначальним і незабутнім став для магістрів виступ проректора з навчальної і виховної роботи Кваші Сергія Миколайовича, доктора економічних наук, професора, академіка Національної академії аграрних наук України, заслуженого діяча науки і техніки України. На власному досвіді він розповів про ключові моменти у представленні досліджень, поділився враженнями від своєї конференції в Берліні, де вперше мав справу з постерними доповідями, показав на прикладі ту «ізюминку», яка присутня в роботі. Сергій Миколайович переконливо довів актуальність використання постерів при подачі даних на доповідях, тому що це, насамперед, зручно.
        Також, Кваша С.М. дав поради студентам, магістрам та всім присутнім про технологію побудови лаконічної, але змістовної доповіді. В якій повинно бути саме головне, вичерпна інформація яку хоче донести доповідач, мистецтво в декількох реченнях відобразити саму суть свого дослідження. Технічним алгоритмом скорочення доповіді, та надання їй максимально інформативного змісту є наступне: спочатку вмістити суть доповіді у 500 слів, потім розширити її до 5 тис слів, потім розширити ще до 15 тис слів, і на завершальному етапі вибрати з них найголовніше що можна виразити не більше як 300 словами.
         Відділ магістерських програм (начальник – доцент Колеснікова О.М.) виявив неабияке зацікавлення тематикою наукових досліджень магістрантів – соціальних педагогів.
         Виступ розпочала Борисенко А.Г. (науковий керівник – проф. Кубіцький С.О.) на тему «Соціальна підтримка та супровід дітей і молоді, які живуть з ВІЛ/СНІД, ін’єкційних споживачів наркотиків у діяльності спеціальних формувань». Обрана магістранткою тема зацікавила аудиторію. Так, Квашу С.М. зацікавили такі питання: «Чи всі наркозалежні є ВІЛ/СНІД інфікованими, та чи всі ВІЛ/СНІД позитивні являються наркоманами? З Вашої доповіді складається таке враження що саме так і є. Не достає уточнення стосовно цієї сторони питання». Доречним було зауваження проректора стосовно часу доповіді, оскільки вона перевищили ліміт встановленого часу.
         На підтримку магістрантів виступив декан гуманітарно-педагогічного факультету, доктор філологічних наук, професор Шинкарук В.Д. стосовно підтримки ідеї постерних докладів, яка була запропонована Сергієм Миколайовичем. Стихійно виникла ідея того, щоб Кваша С.М. написав на постерних доповідях свої побажання магістрам.
        Шквал емоцій викликала доповідь Федосової В.С. (науковий керівник –проф. Тверезовська Н.Т.) на тему: «Соціально-педагогічна корекція негативних поведінкових проявів дітей середнього дошкільного віку методами арт-терапії».
Вікторія обґрунтувала власний підхід до роботи та представила авторську методику нетрадиційних технік арт-терапії, що дало змогу отримати цікаві результати та зробити неординарні висновки. Ця методика була впроваджена в практичні заняття у розвиваючому центрі. 
       Декан гуманітарно-педагогічного факультету Шинкарук В.Д. висунув пропозицію щодо заснування на базі НУБІП на комерційній основі Дитячого центру розвитку, де будуть проводитись різноманітні розвиваючі заняття з дітьми різної цільової аудиторії згідно поставлених цілей розвитку та корекції. Додатково це буду слугувати і базою практики студентів.
       Касаткіна О.О. (науковий керівник – доц. Ковальчук Т.І.) «Соціально-педагогічна профілактика ігрової комп’ютерної залежності у підлітків» висвітлила власний погляд на соціально-педагогічну профілактику комп’ютерної залежності у підлітків, чинники, що ведуть до ігрової залежності та зробила порівняльний аналіз комп’ютерної залежності  підлітків і студентів.  Цей аналіз зацікавив науково-педагогічних працівників, аспірантів та студентів-магістрантів.
        Неординарним став і виступ Плаван Г.П. (науковий керівник – проф. Сопівник І.В.) на тему: «Роль церкви у вирішенні соціально-педагогічних проблем дітей та молоді в сільській місцевості». Проведене анкетування молоді щодо вивчення їх релігійної активності, дозволило зробити неординарні висновки. Цікавою стала і власна точка зору авторки.
       Василашко А.А. (науковий керівник – доц. Ковальчук Т.І.) «Соціально-педагогічна профілактика адитивної поведінки підлітків».
Проведене Анною анкетування старшокласників загальноосвітньої школи на Слобожанщині виявило тривожні тенденції раннього алкоголізму, тютюнопаління, вживання наркотиків у сільській місцевості. Це дозволило зробити неочікувані висновки. Цікавим було і власне бачення вирішення проблем магістранткою-дослідницею.
       Проведене дослідження Олійником М.Ю. (науковий керівник –проф. Тверезовська Н.Т.) на тему: «Соціально-педагогічна профілактика вживання алкоголю підлітками». У нашій країні однією з найбільш «питущих» у світі, профілактика алкоголізму ніколи не втратить своєї актуальності, тому що алкоголізація українського населення не тільки росте, але й «молодшає». У процесі проведення анкетування було доведено, що більш всього до цього схильні підлітки, які проживають у сільській місцевості: вільний продаж алкоголю у будь-який час, вільного часу тощо.Невтішна ситуація спонукала Михайла до розробки нових, більш сучасних підходів щодо профілактики вживання алкоголю підлітками. 
       Островська О.А. (науковий керівник – проф. Сопівник І.В.), висвітлюючи питання магістерської роботи: «Первинна профілактика суїцидальної поведінки учнів початкової школи» наголосила на тому, що дана проблема існувала у всі часи та у різних суспільствах. Актуальність даної теми зростає і в наш час, оскільки кожні 20 секунд на Землі 1 людина вкорочує собі вік. В Україні щороку близько 10000 осіб закінчують життя самогубством. Тривожить те, що останнім часом у мережі Інтернет поширюються ігри (наприклад «Синій кит»), які закінчуються самогубством дітей та молоді. Дослідницею запропоновано шляхи первинної профілактики суїцидальної поведінки учнів.
 
Професор кафедри соціальної педагогіки 
та інформаційних технологій в освіті,
Н. Тверезовська
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook