Держава і народ починаються з самоусвідомлення

7 листопада 2017 року

     Учора гостем університету був відомий громадський діяч і економіст, Президент України (2005-2010 рр.) Віктор Ющенко, який взяв участь у роботі семінару «Аграрна освіта: стан та виклики сьогодення», що пройшов у межах програми підвищення кваліфікації завідувачів відділень аграрних вищих навчальних закладів І-ІІ р.а.

     Тема виступу – «Майбутнє України: політична та економічна складова». Він закцентував увагу на національному відродженні України, зростанню інвестицій, Європейській інтеграції. Головне – це духовність української нації, єдність, об′єднання церков у єдину помісну церкву, збереження української мови, необхідність громадського діалогу.

 

 

     Віктор Ющенко говорив про необхідність для українських політиків і представників ділових кіл сісти за круглий стіл і сформувати ефективний план, в т.ч. і економічний, і знайти той національний компроміс, який може вивести Україну з кризи. Проаналізувавши картину з внутрішнім валовим продуктом за останні роки (у 2014 році його «приріст» становив мінус 17%, у 2015 – мінус 12%, 2016 – плюс 1%, 2017 – плюс 1,8%), він підкреслив очевидність висновку: якщо Україна і далі просуватиметься такими темпами розвитку, то нормальних економічних показників досягнемо не раніше 2032 року. Необхідних щорічних 5% зростання, на думку гостя, цілком реально наростити.
     А щоб виправити картину найближчим часом, треба не звертатися до МВФ за черговим траншем (який, разом з відсотками, доведеться повертати нашим дітям), а вивести українську економіку з тіні (сьогодні це 56%). І лише на 20% скорочення цього показника дасть змогу ліквідувати біля 220 млрд. грн. дефіциту бюджету України, в т.ч. 140 млрд. грн. дефіциту пенсійного фонду.

     Що стосується інвестування у виробництво, то Віктор Ющенко важливу роль відводить внутрішньому інвестору. Адже сьогодні у розпорядженні населення 120 млрд. грн., які не задіяні в економіці. Потрібно повертати довіру населення державницьких інституцій, зокрема банків. Тоді і зарубіжний інвестор сміливіше вкладатиме кошти у наші проекти.

 

     Але економіка – лише наслідкове. Вона актуальна лише після національного усвідомлення. Віктор Ющенко підкреслив: на перше б місце поставив політику національного відродження. Бо, як свідчить практика, успішні країни з високими стандартами – це ті, які вирішили національне питання і дотримуються демократії.

      Ректор університету Станіслав Ніколаєнко запросив гостя відвідати НУБіП ще раз – з лекцією для студентів факультетів економічного спрямування.

Валентин Обрамбальський,
Марія Кулаєць,
директор ННІ післядипломної освіти


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook