Ювілей професора, доктора технічних наук Ревенка Івана Івановича

6 листопада 2017 року
механіко-технологічний

 9 лютого 2017 року о 13-00 в читальній залі бібліотеки корпусу № 11 відбудеться вітання з ювілеєм професора, доктора технічних наук Ревенка Івана Івановича!

Ім’я відомого вченого, педагога, доктора технічних наук, професора Ревенка Івана Івановича знане і глибоко шановане не лише в науковій спільноті України.

Здатність невтомно працювати, гострий розум, наполегливість та природна інтуїція, почуття відповідальності, уміння об’єднувати однодумців, сподвижників, друзів, щирість і самовіддача справі всього життя – ось далеко неповна, разом з тим об’єктивна коротка анкета доктора технічних наук, професора, «Заслуженого працівника НУБіП України», переможця республіканських конкурсів, нагородженого срібною медаллю Всесоюзної та диплом Республіканської ВДНГ та медалями – “В пам’ять 1500-річчя Києва”, “Ветеран праці”, Почесною грамотою Південного відділення ВАСГНІЛ, володаря відзнак – «За наукові досягнення», кращий винахідник, кращий лектор та кращий науковець механіко-технологічного факультету

Ревенко Іван Іванович народився 9 листопада 1937 року в селі Річки Білопільського району Сумської області. Середню школу закінчив у 1955 році. За місцем народження працював у колгоспі ім. Мічуріна. Потім навчався у Лисичанському професійному училищі, набув спеціальність машиніста підземного електровоза і працював на шахті в місті Пролетарськ Лисичанського району Луганської області.

З 1957 по 1962 рік навчання на факультеті механізації сільського господарства Української сільськогосподарської академії (УСГА), по закінченні якої за направленням працював в Ємільчинському райвідділенні “Сільгосптехніка” Житомирської області завідувачем автобазою, старшим інженером з механізації тваринницьких ферм.

У 1965 р. поступив до аспірантури на кафедру механізації виробничих процесів у тваринництві УСГА, на якій і працює з 1968 р. на посадах асистента, доцента (з 1973 р.), а з 1992 завідувач, професор кафедри. На той час лабораторна база кафедри мала найкраще матеріально-технічне оснащення серед споріднених кафедр країн СНД і була центром підвищення кваліфікації викладачів вузів, керівників та фахівців сільськогосподарського виробництва. Тривалий час (1983-1992 рр.) був заступником декана факультету механізації сільського господарства з наукової роботи. З 2006 і дотепер Іван Іванович – професор кафедри механізації тваринництва.

Кандидатську дисертацію на тему “Дослідження впливу основних параметрів молоткової дробарки на процес подрібнення стеблових кормів” захистив у 1968 р. в УСГА, м. Київ, а докторську “Інтенсифікація процесу переробки кормів молотковими подрібнювачами” – у 1991 р. в Українському науково-дослідному інституті механізації і електрифікації сільського господарства.

До наукових та виробничих здобутків І.І.Ревенка можна віднести:

-    розвиток теорії подрібнення, розробка кількісного критерія та класифікації матеріалів за їх здатністю до подрібнення; 

-    розробка теоретичних положень та методики розрахунку молоткових подрібнювачів кормів;

-    обґрунтування системи принципів ресурсозбереження у кормовиробництві та кормоприготуванні, а також виробництва продукції тваринництва;

-    розробка та впровадження у виробництво нових технічних рішень машин для тваринництва, зокрема, для малих ферм, державних стандартів на їх випробування.

Значну увагу приділяв і приділяє підготовці та атестації кадрів вищої кваліфікації як науковий керівник, голова та член спеціалізованої вченої ради по захисту докторських дисертацій в НАУ, ВАК України. Багато разів був головою Державних екзаменаційних комісій у вузах України, Білорусії, Латвії. Серед його учнів та послідовників 1 доктор і 8 кандидатів наук, керівники установ, депутати Верховної Ради України.

Підготовлено і опубліковано біля 500 наукових та методичних праць, серед яких: 3 монографії, більше 150 патентів та авторських свідоцтв на винаходи i корисні моделі, підручників та навчальних посібників з дисциплін циклу механізації тваринництва 21. До учнів та послідовників слід віднести, в першу чергу, докторів наук, професорів А.І.Фененка, В.І.Кравчука та В.М.Манька, кандидатів наук, доцентів О.О.Заболотька, В.С.Хмельовського, В.І.Ребенка, С.Є.Потапову, О.В.Медведського, О.М.Ачкевич, кандидата історичних наук Т.О.Лісовенко, а також здобувачів та аспірантів, В.В.Радчука, Р.Г.Василенка, О.В.Іванова, С.М.Смиковського, В.В.Тимківа, Ю.В.Соколовського, К.Д.Веселівського.

Започаткував нові навчальні дисципліни „Машини та обладнання для тваринництва”, „Машиновикористання у тваринництві” та „Проектування механізованих технологічних ліній тваринницьких підприємств”, очолював авторські колективи для їх програмного і літературного забезпечення.

Результати досліджень та розробок впроваджені в практику сільськогосподарського виробництва і навчальний процес.

Тож вітаючи Івана Івановича зі славним ювілеєм, бажаємо здійснення всіх задумів і планів та невичерпної творчої енергії, успіхів у всіх починаннях. Нехай завжди з ним будуть Віра, Надія та Мудрість, любов до своєї прекрасної родини.

Многії літа та здоров’я, Вам славний ювіляре!

 

Деканат механіко-технологічного факультету

Кафедра механізації тваринництва

 

Друзі та послідовники

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook