ГАРМОНІЙНА ЄДНІСТЬ ФАХОВОЇ ОСВІТИ, ГАЛУЗЕВОЇ НАУКИ ТА ВИРОБНИЦТВА – ЗАПОРУКА УСПІШНОСТІ РОБОТИ ВИПУСКНИКА

1 листопада 2017, 9:09

1 листопада 2017 року магістри другого року навчання кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій взяли участь у виїзному науково-практичному семінарі “Відтворення сосняків Полісся: сучасний стан, проблеми та шляхи удосконалення”. Захід відбувся на базі одного з кращих в лісовій галузі України підприємств – ДП «Тетерівське лісове господарство».
Про цей лісгосп студенти знали ще задовго до проведення семінару, адже протягом навчання викладачі кафедри неодноразово зазначали, що ведення лісового господарства на підприємстві є прикладом відповідальності лісівників за доручену їм державою справу і воно не поступається за рівнем кращим зарубіжним зразкам, а лісівники - є справжніми патріотами українського Лісу. Особливою родзинкою лісогосподарської діяльності підприємства є опрацьована лісівниками та науковцями концепція відтворення сосняків на еколого-лісівничих засадах, запровадження якого є особливо актуальним у зв’язку з сучасним масовим всиханням насаджень сосни, яке нині охопило більшу частину Полісся України та сусідніх країн.

Маємо одразу зазначити, що побачене і почуте під час семінару в ДП «Тетерівське лісове господарство» перевершило навіть найбільш сміливі наші очікування.
У підготовці та проведені семінару активну участь прийняли випускники інституту: директор лісгоспу Д.С. Гоцуляк, головний лісничий І.М. Черевко, начальник відділу лісового господарства С.О. Федоренко, лісничий Поташнянського лісництва О.А. Тимошенко, працівники підприємства, завідувач кафедри, проф.. В.М. Маурер, доц. О.Ю. Кайдик, ст..викладач Ю.І. Косенко та магістри другого року навчання двох програм: «Поновлення та розведення лісу» і «Лісова меліорація».
Семінар розпочався пленарним засіданням в актовій залі ДП «Тетерівське лісове господарство», на якому головний лісничий лісгоспу Іван Миколайович Черевко розповів про історію, сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку підприємства, а також про лісокультурну справу та досвід відтворення сосняків. Після цього завідувач кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій, професор В.М. Маурер, виступив із доповіддю на тему: «Теоретичні основи та практичні засади екоадаптаційного відтворення сосняків Полісся”.

 

Після перерви на каву працівники лісгоспу провели екскурсію учасникам семінару по території підприємства, де ознайомили із новітньою системою відеонагляду, яка допомагає охороняти ліс від пожеж і незаконних вирубок, показали приміщення і обладнання для переробки насіннєвої сировини, зберігання насіння і перевірки його посівної якості, ознайомили з особливостями вирощування садивного матеріалу в коробах на розсаднику.

 

 

Плідним закінченням першої половини семінару стало колективне садіння учасниками семінару і працівниками лісгоспу поблизу розсадника нової для підприємства рослини – Кипарисовика горіхоплідного, який не тільки має гарну декоративну форму, але і є символом достатку та добробуту, чого ми і бажаємо колективу Тетерівських лісівників та їх родинам.

 

Наступним етапом нашого зібрання була практично-ознайомча частина семінару, під час якої учасники мали можливість безпосередньо познайомитися з унікальними об’єктами лісокультурної справи. Спочатку ми обстежили одну з двох клонових лісонасіннєвих плантацій сосни звичайної, в якій презентовано 60 плюсових дерев сосни Полісся, яка почала насіннєносити і майже повністю забезпечує потреби підприємства у насінні з покращеними спадковими властивостями. Лісівники звернули увагу присутніх на переваги та перспективи використання саме таких об’єктів постійної лісонасіннєвої бази для заготівлі покращеного насіння і наступного використання його для вирощування сіянців для створення лісових культур.

 

Наступним в програмі семінару став досвідно-виробничий об’єкт, який презентував два способи лісовідновлення, на якому по один бік просіки зростають лісові культури, а навпроти – природне поновлення сосни звичайної. Тут студенти наочно змогли побачити ділянки, що презентують окремі елементи екоадаптаційного відтворення лісів і одразу ж обговорити його особливості і перспективи. З метою закріплення теми щодо наближеного до природи відтворення лісів, учасники семінару оглянули ділянку стиглого соснового насадження, в якому на початку цього року було проведено перший прийом двох прийомної поступової рубки з лісокультурними заходами сприяння появі природного поновлення. На обстежуваному досвідно-виробничому об’єкті магістранти провели обстеження цьогорічного самосіву сосни звичайної та оцінили поточну потенційну успішність майбутнього природного лісовідновлення.

Практична частина наукового семінару завершилася в лісі, під акомпанемент дрібного дощику, смачною лісовою юшкою з грибами, печеною картоплею, млинцями з сиром і гарячим духмяним чаєм.
На прощання учасники виїзного науково-практичного семінару висловили слова щирої вдячності дирекції та лісівникам ДП «Тетерівське ЛГ» за гостинність, за здобуті знання та практичний досвід, який має надзвичайно важливе значення для магістрів, які вже найближчим часом відправляться на виробництво у підприємства лісового господарства.
Особлива подяка Ректорату університету та керівництву ННІ ЛіСПГ за сприяння і допомогу в організації таких форм навчання, які дозволяють гармонійно поєднувати фахову освіту, галузеву науку та реалії виробництва, оскільки таке єднання є запорукою успішності нашої майбутньої самостійної роботи.


Королевська Катерина, староста групи «Поновлення та розведення лісу»
Хомич Ярослав, староста СНГ «Відтворення лісів та декоративного розсадництва»
Тосенко Катерина, староста групи «Лісова меліорація»

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook