Студентське дозвілля: другокурсники факультету харчових технологій та управління якості продукції АПК побували у музеї О.С. Пушкіна

4 листопада 2017 року

     Останні погожі дні осені 2017 року другокурсники факультету харчових технологій та управління якості продукції АПК запам’ятають не лише святкуванням професійного свята – Дня працівників харчової промисловості, але і романтичним походом до музею О.С.Пушкіна, що є філіалом музею історії Києва.

     Київський музей О.С. Пушкіна був відкритий для відвідувачів в травні 1999 року, напередодні 200-річчя від дня народження великого поета. Але його історія розпочалася набагато раніше – 1987 року, коли відомий київський колекціонер, бібліофіл і бібліограф Яків Ісаакович Бердичівський передав свою знамениту «Пушкініану» у подарунок місту. Основною умовою і побажанням колекціонера було створення музею. Ентузіазм Бердичівського підтримали і заснували музей в тому ж році. Декілька років це був відділ при Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків (раніше Київський музей західного та східного мистецтв). Постійну ж прописку по вулиці Кудрявській, 9 музей отримав через дванадцять років – у 1999 році. Цікаво, що великий російський поет ніколи не зупинявся у цій будівлі, проте у 1895-1903 рр., до переїзду в знаменитий «Будинок Турбіних» на Андріївському узвозі, тут проживала родина Михайла Булгакова.

  

     Колекція музею складається з експонатів переважно першої половини XIX століття і налічує близько шести тисяч примірників, з яких в експозиції представлено понад 1200. Внутрішній простір музею відтворює атмосферу пушкінської епохи – російського класицизму початку XIX століття. Тому тут можна побачити меблі, тканини, фарфор, скло, бісерні вишивки, які і зараз в моді (а тоді їх вишивали і чоловіки!), та інші речі, які ототожнюють звичний предметний світ російського дворянства того періоду. Однак основа колекції – це, безсумнівно, книгозбірня і тиражна графіка кінця XVIII-початку XIX ст.

     Справжньою «перлиною» колекції є екземпляр журналу «Современник» (1836 р., том другий) з цензурним дозволом за підписом цензора А. Крилова. Це, мабуть, єдина в музеях України достовірна пушкінська Меморія. Не менш цінні прижиттєві видання поета, насамперед, такі раритети, як окремі розділи роману у віршах «Євгеній Онєгін», що видавалися так званими «зошитами» протягом семи років до виходу повного тексту твору в березні 1833 року.
     У фондах музею знаходиться значна кількість книг з власницькими знаками. Серед їхніх власників сучасники і співвітчизники Олександра Пушкіна: друзі і знайомі, відомі письменники і поети, державні і політичні діячі кінця XVIII-першої половини XIX століть – І.Ф. Богданович, А.М Горчаков, І.П. Липранди та ін. Крім того, в музеї зберігаються книги, що належали членам імператорських династій Західної Європи: Наполеону I, Єлизаветі Бурбон, Фрідріху Вільгельму II і Фрідріху Вільгельму III.

     У розділі, присвяченому перебуванню поета в Україні, представлені такі цінні експонати, як «Опис України» Гійома Левассера де Боплана (Руан 1660), «Короткий опис міста Києва» М.Ф. Берлінського (1820), «История Малой России» Д.Н. Бантиш-Каменського (1822).
     Саме в оточенні предметів пушкінської епохи, книг і гравюр ХVIII-XIX століття наші студенти більш детально познайомилися з біографією великого поета, історією написання його творів, глибше зрозуміли силу його геніального таланту та відкрили для себе іншого Пушкіна.

Марія Жеплінська,
доцент кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook