Викладачі факультету землевпорядкування пройшли практичну підготовку з використання безпілотних літаючих апаратів у геодезії, картографії та землеустрої

31 жовтня 2017 року

     Аналіз тенденцій розвитку геоінформаційних систем і геодезично-картографічних дослідницьких технологій переконливо показує, що в даний час і в найближчому майбутньому головна увага фахівця, насамперед у сфері землевпорядкування, буде приділятись ефективному використанню потенціалу безпілотних літаючих апаратів.

Безпілотний літаючий апарат Phantom 4 PRO

     У рамках договору між компанією Drone.UA та землевпорядним факультетом НУБіП України доцент кафедри землевпорядного проектування Олександр Чумаченко і старший викладач кафедри геодезії та картографії Олександр Шевченко, а також представник землевпорядної організації ТОВ «Лідер Плюс» відвідали другий етап підготовчих курсів із практичної польової підготовки з використання безпілотних літаючих апаратів (БПЛА) в геодезії та картографії, у вирішенні завдань землеустрою та моніторингових робіт в сільському господарстві.
    Навчання відбувалося на території Національного музею народної архітектури та побуту «Пирогово», де на відкритій місцевості учасники навчалися вмінням керувати безпілотними літаючими апаратами. Зокрема, основна увага зосереджувалася на калібруванні датчиків і сенсорів; політ до визначеної точки місцевості – БПЛА виконує автоматичний політ до точки з заданими координатами; політ за маршрутом, заданим послідовністю координат точок повороту; політ «по камері» – управління здійснюється з урахуванням напрямку і швидкості руху захопленого знімальним процесом об’єкту з утриманням його в полі зору камери БПЛА; особливостях польотів БПЛА в умовах міста; автоматичному поверненню в точку «Home» при втраті зв’язку тощо.


Пуск та повернення на точку «Home» БПЛА Phantom 4 PRO

Крім того, представником компанії Drone.UA продемонстровані варіанти використання програмного забезпечення для польових вишукувань (DroneDeploy, DJI GO 4, Pix4D тощо), їх переваги та принципи роботи залежно від поставленого технічного завдання при виконанні знімальних робіт.


Прокладання маршруту для знімання місцевості БПЛА
у програмному середовищі DroneDeploy

     Також були представлені принципи роботи БПЛА як з географічної прив’язки матеріалів безпосередньо в момент знімання, так і використання наземної системи розпізнавальних знаків.
     Таким чином, набуті знання і досвід, отримані матеріали проведення повного циклу польоту БПЛА дозволяють виконувати фото- і відеомоніторинг (SAR), укладати топографічні плани, створювати оглядові знімки для інвентаризації земель та ортофотоплани в RGB діапазоні, створювати ортофотоплани у спектральних діапазонах, будувати 3D моделі місцевості та досліджуваних об’єктів (ЦММ, ЦМР), вирішувати інші завдання.
    Якщо в останні роки технології точного землеробства в сільському господарстві зробили революцію, то використання дронів, особливо тих, які укомплектовані спектральними камерами, дозволяє суттєво підвищити ефективність роботи. Зокрема, у сільському господарстві – здійснювати обмір полів, визначати засміченість посівів бур’янами, проводити аналіз втрат сходів сільськогосподарських культур та щільності посівів, укладати карти-рекомендації диференційованого внесення добрив під посіви сільськогосподарських рослин, вирішувати широких спектр інших землевпорядних, природоохоронних, моніторингових, оцінювальних та управлінських задач.


Визначення втрат сходів сільськогосподарських культур за допомогою БПЛА

    Важливим перспективним напрямком застосування БПЛА є оцінка об’ємів видобування корисних копалин відкритим способом, визначення масштабів нанесених стихійними лихами збитків (на основі 3D моделей пошкоджених об’єктів). Актуальним завданням є оцінювання стану та виявлення проблем на об’єктах телекомунікації, газового господарства тощо.


Оволодіння навичками керування БПЛА Phantom 4 PRO

    Сучасний ринок праці вимагає від майбутнього фахівця землевпорядного і геодезично-картографічного профілю володіння сучасними знаннями і технологіями, практичними уміннями і навичками. Залучення до навчального процесу технологій збору інформації із використанням БПЛА дозволить максимально зблизити вимоги виробництва до підготовки землевпорядників (і не тільки) і високу якість освітянського процесу у сфері фахової підготовки фахівців на факультеті землевпорядкування НУБіП України та його кафедрах.

Іван Ковальчук,
завідувач кафедри геодезії та картографії

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook