Круглий стіл «Рибна галузь України: здобутки, проблеми та перспективи»

23 листопада 2017, 9:00
м. Київ, вул. Генерала Родімцева, 19, навчальний корпус №1, факультет тваринництва та водних біоресурсів

Університет прийматиме учасників круглого столу з проблем рибної галузі України

     Україна має чималі здобутки і сталі вікові традиції у рибній галузі та найбільший потенціал водних ресурсів серед країн Європи. Ця галузь відіграє важливу роль в економіці країни, забезпечуючи інші галузі економіки сировиною, а населення – цінними продовольчими товарами.
     До 1990 р. загальний обсяг промислового вилову риби, видобутку нерибних гідробіонтів та виробництва продукції аквакультури в Україні досяг 1 млн. тонн на рік. У спадок від Радянського Союзу Україна отримала другий за кількістю і потужністю (після РФ) рибопромисловий флот, розвинуту матеріально-технічну базу і досвідчені кадри фахівців.

    В наш час від колишньої могутності рибної галузі України залишились лише спогади. Протягом перехідного періоду від планової соціалістичної до ринкової економіки рибна галузь не змогла повністю адаптуватися до нових методів господарювання, наслідком чого став різкий спад товарного виробництва, а роль галузі у продовольчому забезпеченні держави знизилася. Так, у 2015 р. загальний обсяг вилову, добування та вирощування риби і морепродуктів становив лише 88,6 тис. тонн.
    В той же час накопичилося чимало суттєвих проблем державного масштабу, які заважають розвитку рибної галузі. В переліку цих проблем недосконале, місцями – суперечливе, законодавче забезпечення організації і ведення рибогосподарської діяльності в Україні, недостатність стимулюючих факторів для розвитку вітчизняного рибного бізнесу, орієнтованого на виробництво вітчизняного продукту, а не на ввезення в Україну імпортних товарів, та ін.

    Задля обговорення ситуації, яка склалася у вітчизняному рибництві і рибальстві, і з метою розроблення комплексних заходів для виведення галузі із незадовільного стану в другій половині листопада 2017 року планується проведення круглого столу "Рибна галузь України: здобутки, проблеми та перспективи".

    Організаторами заходу виступили: асоціація «Українська аквакультурна спільнота», Державне агентство рибного господарства України, Національний університет біоресурсів і природокористування України та Торгово-промислова палата України. Проведення цього заходу також підтримує керівництво представництва ФАО ООН в Україні.

     Головною метою круглого столу є не лише артикуляція існуючих в галузі проблем, але й пошук шляхів їхнього вирішення. Для участі в форумі будуть запрошені як фахівці, науковці та освітяни, що працюють в галузі, так і керівники державних установ, від яких безпосередньо залежить вирішення існуючих проблем. На круглий стіл також запрошені іноземні фахівці та дипломати.

     Питання для обговорення:

1. Аквакультура України: сучасний стан, проблеми і шляхи розвитку.
2. Рибальство в Україні.
3. Кадрове та наукове забезпечення розвитку рибної галузі України.

     Засідання круглого столу відбудеться 23 листопада 2017 року за адресою: м. Київ, вул. Генерала Родімцева, 19, навчальний корпус №1 Національного університету біоресурсів і природокористування України. Початок – о 900.

     Попередня реєстрація у засіданні круглого столу обов’язкова.

     Контактна особа: Марценюк Наталя Олександрівна, моб. тел.: (096) 378-83-96, [email protected].
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook