Вчена рада розглянула діяльність кафедри управління земельними ресурсами і кафедри аграрного, земельного та екологічного права імені академіка В.З. Янчука

25 жовтня 2017 року

     На вченій раді університету 25 жовтня започаткували нову практику: заслуховуватимуться кафедри – найважливіші підрозділи університету – та те, як їх колективи виконують вимоги Закону про вищу освіту, реалізують програму розвитку вишу «Голосіївська ініціатива-2020» та новий освітній курс НУБіП. Тож першими відзвітували кафедри управління земельними ресурсами і аграрного, земельного та екологічного права імені академіка В.З. Янчука. Але про все по порядку.

     Традиційно на початку засідання ректор Станіслав Ніколаєнко вручив спортсменам університету нагороди. А потім представив короткий звіт про діяльність вишу за останній місяць, який, за його словами, був не менш насиченим, ніж попередній. З-поміж усього Станіслав Миколайович виділив круглий стіл 20 жовтня, на якому звучала гостра критика щодо вступної кампанії та розглядався стан і перспективи економічної освіти в аграрних вишах. Також ректор закцентував на загрозах, що стоять перед університетом. Прикро, зазначив він, але навіть катастрофічна демографічна ситуація ще не розбудила нашу свідомість і розуміння необхідності проведення якісної профорієнтаційної роботи. Так, на сьогодні три факультети не направили жодного випускника школи на підготовче відділення. І якщо ситуація зі вступом буде як минулого року, з 1 вересня матимемо не 122 кафедри, а 100. Тому Станіслав Ніколаєнко закликав проводити конкретну профорієнтацію, залучати до цього наших студентів і враховувати їм за результативність бали до рейтингу.

 

 

     Потому вчена рада заслухала наукову доповідь доктора технічних наук Юрія Ромасевича. Він поділився з колегами напрацюваннями щодо режимно-параметричної оптимізації сучасних машин. Активну участь в обговоренні взяли професори Віталій Лисенко, Семен Танчик та директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Володимир Козирський.

 

     Також доцент кафедри теорії та історії держави і права Іван Шемелинець розповів про вимоги, які ставить до вишу новий Закон про освіту. Детальніші коментарі щодо новел цього документу читайте в інтерв’ю на офіційному сайті.

 

     Потому перейшли до центральних питань порядку денного. Отож, звіт про діяльність кафедри управління земельними ресурсами представила її завідувач Ольга Дорош. Для підвищення рівня якості навчання на кафедрі діє взаємовідвідування занять, проводяться відкриті заняття, діють і оновлені навчальні лабораторії, у професійній підготовці – акцент на практичну складову. На 87% дисципліни забезпечені електронними навчальними курсами. Слабким місцем на кафедрі залишається наукова робота, зокрема, низькі індекси Гірша, відсутність статей у виданнях, що входять у Scopus та WoS. Хоча кафедра здійснює підготовку наукових кадрів, має збірник наукових праць, на який вже подано заявку на включення у WoS. У планах – до кінця року встановити зв’язки з Віденським університетом наук про життя та стажування двох викладачів. Діяльність госпрозрахункових підрозділів покращуватиметься за рахунок надання фахових освітніх послуг. Кафедра контактує з роботодавцями і виробничниками, але матеріально-технічна база потребує суттєвого поліпшення.

 

    Після ректор Станіслав Ніколаєнко та члени вченої ради, зокрема, проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша, декан юридичного факультету Олена Яра, декан гуманітарно-педагогічного факультету Василь Шинкарук адресували доповідачу запитання і водночас напрями роботи, які потребують реалізації зусиль усієї кафедри. Зокрема, публікаційна активність у журналах, що входять у наукометричні бази, уможливить наявність індексів цитувань, а це в свою чергу, вагомий критерій при конкурсному відборі проектів науково-дослідних робіт за держфінансуванням (яких кафедра, на жаль, не виконує). Актуальним питанням залишається залучення кращих випускників на навчання, підготовчі курси, а також ліцензування нових спеціальностей з тим, щоби динаміка контингенту студентів була позитивною і дозволила зберегти і кафедри, і факультет. Попри озвучені недоліки, декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков відзначив напрацювання колективу і в цілому позитивно оцінив роботу кафедри.

     Аналогічні проблемні напрями роботи й на іншій кафедрі – земельного та екологічного права імені академіка В.З. Янчука. Однак, за словами її завідувача Володимира Єрмоленка, працівники кафедри, зокрема, професор Олена Гафурова, беруть участь у законодавчих ініціативах, мають міжнародні стажування, презентують кафедру у ЗМІ. Кафедра виховала і переможця конкурсу студентських наукових робіт і, як зауважила декан юридичного факультету Олена Яра, ця кафедра, без перебільшення, є осередком наукової думки в Україні щодо земельного та екологічного права. У відповідь на запитання декана факультету ветеринарної медицини Миколи Цвіліховського, Володимир Єрмоленко зазначив, що з-поміж 18 аспірантів кафедри 13 – навчаються за контрактом. Декан гуманітарно-педагогічного факультету Василь Шинкарук поцікавився, чи викладаються дисципліни англійською мовою. Поки що ні, але два викладачі мають відповідний сертифікат, що підтверджує знання мови, зазначив доповідач.

     Характеризуючи діяльність обох кафедр начальник навчального відділу Оксана Зазимко звернула увагу на рейтингові показники, результати анкетування студентів, наповнюваність електронних навчальних курсів. Тож колективам є ще над чим працювати. Відвідані ж членами вченої ради заняття були проведені на високому рівні. У свою чергу начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко звернув особливу увагу на відсутність на кафедрах наукових тематик та діяльність наукових гуртків.

     Підсумовуючи, ректор Станіслав Ніколаєнко зазначив, що кафедри мають немало позитивного, але роботу треба постійно оновлювати, залучати молодь, відвідувати інші університети, міжнародні конференції, переймати кращий досвід. Бо та одноманітність, що спостерігається в роботі багатьох кафедр вишу, призводить до застою. І ще – рішення нарад із завідувачами кафедр є обов’язковими до виконання їх колективами. Матеріали з глибоким аналізом діяльності підрозділів, які сьогодні звітували, разом із рішенням будуть передані на факультети для вжиття відповідних заходів. Окрім того, сьогоднішні досвід, практика і методика заслуховування звітів кафедр має застосовуватися на всіх факультетах та в ННІ.

     На завершення вчена рада підтримала рекомендації науково-методичної ради, які представив проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша, рекомендувала до друку підручники, навчальні посібники, словники, монографії та наукові видання, а також затвердила теми докторських дисертацій.

 

Ольга Наконечна


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook