Ректорат: профорієнтаційна робота повинна бути персоніфікованою

24 жовтня 2017 року

     Розширене засідання ректорату 24 жовтня видалося вельми насиченим студентськими питаннями. Адже порядок денний так чи інакше стосувався або студентів нинішніх, або потенційних. Спершу відповідальний секретар приймальної комісії Віктор Шевчук проінформував про умови прийому на навчання на наступний рік. Кардинальних відмінностей затверджений профільним міністерством документ не передбачає. Однак практика здачі ЗНО для вступу в магістратуру тепер поширюється не тільки на правничі спеціальності, а й на економіку. Крім того, виші втратили право визначати перелік сертифікатів на спеціальності, де передбачене держзамовлення. Їх встановило МОН.

     Мова йшла і про практичне навчання наших студентів за кордоном. У зв’язку із цим проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук представив звіт про цю роботу за 2017 рік та план на наступний. Отже, за його словами, 1228 студентів пройшли практичне навчання у Німеччині (до речі, найбільше їх число), Нідерландах, Швейцарії, Польщі, Франції, Фінляндії, США. У планах – не розширювати перелік країн та залишити ті ж самі програми. Серед пропозицій, що їх озвучив проректор, – доопрацювати нормативну базу вишу з питань практик за кордоном, зокрема, ввести затвердження звітів практикантів. Окрім того, Вадим Ткачук підкреслив, що запровадження центром міжнародної діяльності для такої категорії студентів комерційної послуги дозволило забезпечити надходження до спецфонду університету 900 тисяч гривень. Директор ННІ енергетики, автоматики та енергозбереження Володимир Козирський подякував співробітникам центру за співпрацю з польськими партнерами. А ще, продовжив він, більше тридцяти студентів інституту проходять практику за фахом на LG. У свою чергу, декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Лариса Баль-Прилипко підкреслила, що міжнародна діяльність є величезним позитивним важелем у профорієнтаційній роботі. Директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида поцікавився, як бути із розпорядженням проректора з навчальної і виховної роботи щодо наявності у претендентів на проходження практики за кордоном сертифікату про володіння іноземною мовою на рівні В1. З цим доповідач погодився, але зауважив, що зазначена вимога не повинна створювати бар’єрів для студентів.

     Про те, чи змінилася кількість слухачів на підготовчому відділенні з часу вересневого ректорату, доповіла завідувач підготовчим відділенням університету Оксана Багацька. Отож, стартували курси 21 жовтня для 64 осіб. Найкраще в цьому плані спрацювали три факультети: ветеринарної медицини, гуманітарно-педагогічний, захисту рослин, біотехнологій та екології. Але у ряді підрозділів ця цифра дорівнює нулю. Однак доповідачка висловила оптимістичний прогноз і сподівання на другу хвилю набору слухачів. Традиційно найбільша кількість слухачів обрали українську мову, зросла суттєво кількість тих, хто опановуватиме біологію, математику, хімію, англійську.

     Співдоповідач директор інституту Володимир Козирський розповів про досвід проведення профорієнтації через співпрацю із школами та зауважив, що у сільській місцевості випускники не орієнтуються на пропоновані його інститутом спеціальності.

     У продовження обговорення проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша підкреслив, що треба орієнтуватися на випускників міських гімназій, ліцеїв, залучати їх на навчання через підготовче відділення.

     Підсумовуючи, ректор Станіслав Ніколаєнко зауважив, що акцент слід змістити на переможців олімпіад, відмінників, а це означає – персоніфікувати профорієнтаційну роботу. А оскільки набір студентів – питання надважливе, зобов’язав деканів, директорів та інших членів ректорату щопонеділка інформувати про стан справ.

     На ректораті йшлося також про господарські питання та фінансово-економічний стан вишу. Так, проректор Вадим Ткачук доповів про те, як спрацювали за дев’ять місяців госпрозрахункові підрозділи університету. У цілому маємо позитивну тенденцію за останні три роки, але, разом із тим, нерівномірні надходження в розрізі факультетів. Отже, загальна картина така: плюс 3% по університету, проте зменшення надходжень у порівнянні з минулим роком, зокрема, на кафедрах військової підготовки, фізичного виховання. У цілому план надходжень на факультетах виконаний на 74%, тоді як підрозділи загальноуніверситетського підпорядкування відстають, цей показник у них на рівні 68%. Доповідач також назвав лабораторії, які взагалі не мають надходжень. Тому ректор Станіслав Ніколаєнко доручив деканам, директорам спільно з економічною та бухгалтерською службами проаналізувати діяльність госпрозрахункових підрозділів і вжити необхідних заходів.

     Начальник відділу організаційної діяльності НДГ та навчально-виробничої практики Василь Туринський, характеризуючи стан робіт в господарствах, запевнив, що вони йдуть за планом. І як повідомив, проректор з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко, відучора стартувало включення опалення у гуртожитках. Подача тепла в корпуси запланована на четвер.

     За повідомленням начальника планово-фінансового відділу Олега Броніна розглянуто також можливість про передачу в оренду.

     Ректорат обговорив й інші питання життєдіяльності університету.

Ольга Наконечна

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook