Новий таксаційний майданчик ботанічного саду університету - не лише навчальна лабораторія, а й пізнавальна експозиція

22 жовтня 2017 року

     Для проведення практичної підготовки студентів ННІ лісового і садово-паркового господарства на базі Ботанічного саду НУБіП України створено таксаційний майданчик.

     Така навчальна «лабораторія під відкритим небом» слугуватиме об’єктом для навчання студентів з лісової таксації, лісовпорядкування, дендрології, лісового товарознавства та інших лісівничих дисциплін.

     На майданчику розміщено навчальні об’єкти для вивчення особливостей структури лісового фонду України, вимірювання дерев, що ростуть, таксації стовбура зрубаного дерева, аналізу приросту деревини, обліку круглих лісоматеріалів та дров’яної деревини, а також опанування основ деревинознавства та лісового товарознавства.
     Виконання навчальних лісогосподарських завдань тісно пов’язане з оцінюванням екосистемних послуг лісів, зокрема визначення депонованого вуглецю в лісовій біомасі, киснепродуктивності та запасів енергії в компонентах біомаси. Такий підхід дозволяє більш детально пояснити екологічну складову лісівництва.

    У підготовці таксаційного майданчика брали участь співробітники кафедр лісової таксації та лісовпорядкування, дендрології та лісової селекції, технології деревообробки, технології лісогосподарського виробництва, ландшафтної архітектури та садово-паркового будівництва та Ботанічного саду університету. Особливу допомогу для створення таксаційного майданчика надала Боярська ЛДС.
     Обмір стовбура зрубаного дерева дуба дозволяє закріпити практичні навики вимірювання параметрів дерева та визначення об’єму деревини і кори стовбура дерева.

     Натурна гістограма, зроблена із зразків деревини головних лісотвірних видів, дозволяє проаналізувати структуру лісового фонду України та визначити морфологічні особливості деревини різних видів рослин.
     Таксація круглого лісоматеріалу забезпечує формування навиків визначення розмірів колоди та визначення об’єму деревини різними способами, а також ознайомлення з технічними елементами електронного обліку деревини, яка зараз реалізована в переважній більшості лісогосподарських підприємств.

     Кубічний зразок деревини є символічною демонстрацією середнього приросту деревини в лісах України. Пересічно близько 0,01 м3 на 1 га деревини приростає за 1 добу в лісах України. Це дуже умовний показник, оскільки продуктивність лісів різних деревних видів відрізняється у різних регіонах України, а визначення приросту деревини є однією з складних завдань лісової таксації. Проте такий об’єкт наглядно та узагальнено демонструє кількісні зміни запасу деревини у лісі.

 

      Два фрагменти деревини сосни звичайної та дуба звичайного з дерев, які виросли в лісах Боярської ЛДС, демонструють дендрохронологічні етапи росту і розвитку дерев, а також відображають довготривалість лісовирощування через призму історичних подій.
    Використання лісової біомаси для енергетичних потреб має високу актуальність, тому на майданчику розміщено стос паливних дров та вказано еквівалент енергії для порівняння з кам’яним вугіллям та природним газом.
    Але унікальність цього майданчика в тому, що він слугує не тільки навчальною лабораторією нашим студентам, а й пізнавальною експозицією для відвідувачів ботанічного саду. Завітайте та переконайтеся в цьому самі.

Андрій Білоус

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook