Лікар-епідеміолог і дипломат: гостем кафедри епізоотології та організації ветеринарної справи був Юрій Щербак

21 жовтня 2017 року

     Гостем кафедри епізоотології та організації ветеринарної справи була непересічна особистість – Юрій Щербак. Лікар-епідеміолог сьогодні він відомий український письменник, публіцист, політик, діяч екологічного руху, дипломат (був першим послом України в Ізраїлі), голова комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка Державного управління справами. І це далеко не всі його здобутки. А сьогодні він завітав до своїх колег у НУБіП, аби долучитися до обговорення надзвичайно актуальної проблеми – поширення сказу.

     Ми прагнемо винести цю проблему на державний рівень – розробити національну програму проти цієї хвороби, говорить завідувач кафедри Віталій Недосєков. І сьогодні ми обговорюємо, крім іншого, стратегії поширення знань про сказ і донесення досягнень української науки у боротьбі з ним до міжнародної спільноти.

     Не зважаючи на те, що був змушений (через величезний тиск з боку керівництва) піти з медицини тридцять років тому, я прекрасно розумію необхідність такої програми і проговорення історичних аспектів дослідження сказу в Україні, зазначив Юрій Щербак. Ще коли я працював у Київському науково-дослідному інституті епідеміології та інфекційних хвороб імені Л. В. Громашевського займався профілактикою сказу. Саме на наших очах тоді почала змінюватися структура джерел захворювання: коли дикі тварини вже заражали свійських. Вже тоді проблема сказу постала в повному обсязі і нею постійно опікувалися. І те, що наразі в нашій країні зруйнована санітарно-епідеміологічна служба – величезна помилка, висловив свою точку зору гість.

     І ця зустріч направлена насамперед на обговорення перспективних планів щодо контролю захворюваності в Україні і світі.

Ірина Білоус

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook