У центрі уваги координаційної ради з питань науково-технічної діяльності: наукові заходи до 120-річчя заснування університету та проекти документів про захист дисертацій

18 жовтня 2017 року

     Чергове жовтневе засідання координаційної ради пройшло під головуванням ректора університету Станіслава Ніколаєнка, який акцентував увагу присутніх на посиленні орієнтації наукових досліджень на потреби бізнесу, інформуванні широкої громадськості про наявні наукові розробки та активному залученні студентської молоді до проведення наукових досліджень на кафедрах.

     Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко проінформував присутніх про те, що з вересня цього року в університеті стартували науково-технічні заходи, які приурочені до 120-річчя заснування нашого вишу. Загалом планується проведення 83 наукових заходів, серед яких виставки наукових досягнень, круглі столи, семінари і конференції, які триватимуть упродовж 2017-2018 років. Ключовою подією буде проведення міжнародної науково-практичної конференції «Біоресурси планети: виклики та перспективи» 23-25 травня 2018 року. Напрями роботи, тематика 12 секційних засідань були обговорені в колективах та доведені очільниками наукових підрозділів на засіданні. Володимир Віталійович наголосив, що до кінця жовтня маємо подати матеріали до ювілейного видання «Національний університет біоресурсів та природокористування. Літопис випускників».

 

     Начальник відділу наукової атестації Сергій Боярчук доповів про проект «Порядку присудження наукових ступенів», який був презентований на круглому столі ректорів, організованим українським офісом програми Фулбрайт. Основні новації стосуються процедури та вимог до формування спеціалізованих вчених рад (постійно діючих і разових) та захисту дисертацій докторів наук та докторів філософії. Бурхливу дискусію викликали вимоги щодо кількості публікацій у виданнях, які входять до міжнародних наукометричних баз даних у членів спецрад, офіційних опонентів та здобувачів наукового ступеня доктора наук; неможливості керівництву університетів та наукових установ брати участь у атестації наукових кадрів. Щодо позитивних нововведень, члени координаційної ради відмітили зменшення кількості публікацій, необхідних для здобуття наукового ступеня доктора філософії. Порядком врегульовано питання академічної доброчесності та чітко визначено норми оплати праці членів спецрад та офіційних опонентів, публічний захист дисертації з трансляцією у мережі інтернет.

     Ректором університету Станіславом Ніколаєнком доручено очільникам наукових підрозділів спільно з головами спецрад та провідними вченими університету детально вивчити проект «Порядку присудження наукових ступенів», обговорити його в колективах та надати змістовні пропозиції щодо його вдосконалення.

     Начальник планово-фінансового відділу НДЧ Валентина Шостак звернулась до директорів НДІ та заступників деканів з наукової роботи з необхідністю активізації роботи деяких керівників науково-дослідних робіт щодо використання бюджетних коштів, запланованих на придбання матеріалів у 2017 році. Також, вона доповіла, що ми вже маємо підписаних договорів про залучення коштів до спеціального фонду майже на 16 млн. грн, проте, щоб досягти запланованих показників, необхідно ще залучити 5 млн. грн.

 

    Начальник науково-організаційного відділу НДЧ Вікторія Самсонова проінформувала присутніх про оголошення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2017\2018 навчальному році. Конкурс проходитиме у два тури: перший – у закладах вищої освіти у жовтні 2017 року – лютому 2018 року; другий – у визначених базовими ВНЗ у лютому-квітні 2018 року за 127 галузями знань, спеціальностями (спеціалізаціями).

     Також на засіданні були обговорені та рекомендовані на затвердження вченою радою університету монографії та розглянуті інші питання.

Костянтин Махно,
молодший науковий співробітник НДЧ

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook