Всеукраїнський освітянський форум «Аграрна практика позашкільних та загальноосвітніх навчальних закладів: тенденції та перспективи» у секціях

18 жовтня 2017 року

     Минулого тижня Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді проводив всеукраїнський освітянський форум «Аграрна практика позашкільних та загальноосвітніх навчальних закладів: тенденції та перспективи». Другий день форуму відділення «Агрономія» Малої академії наук проходив у НУБіП, на базі агробіологічного факультету.

     Про досягнення в галузі агрохімії та ґрунтознавства, перспективи підготовки фахівців розповів завідувач кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва Анатолій Бикін. Гості мали можливість ознайомитись з визначенням показників якості картоплі та продегустувати різні сорти.

      Освітяни відвідали ННЛ «Демонстраційно-колекційне поле сільськогосподарських культур» в розсаднику якого зібрана величезна колекція яка нараховує близько 500 видів рослин. З колекцією кормових культур познайомив завідувач кафедри кормовиробництва, меліорації та метеорології, професор Григорій Демидась.

     Завідувач кафедри рослинництва, професор Світлана Каленська та завідувач лабораторії ННЛ «Демонстраційно-колекційне поле сільськогосподарських культур» Вікторія Пилипенко представили розсадник, який налічує блоки: озимих і ярих зернових, зернобобових, ефіроолійних, біоенергетичних, малопоширених, бульбоплідних та малопоширених рослин. В подальшій роботі планується використовувати ділянки для закладання магістерських робіт.
      Асистент кафедри рослинництва Олександр Шутий та лаборант Олександр Пономаренко знайомили із насінням культур, які є в колекції.

    

 

     Завідувач кафедри генетики, селекції і насінництва Віталій Жемойда познайомив з роботою колективу, розповів про можливості лабораторій, наукові розробки та разом із асистентом кафедри Юлією Дмитренко та магістрами першого року навчання провів майстер-клас з «Гібридизації зернових культур». Це дуже зацікавило присутніх, які мали змогу власноруч провести гібридизацію і в результаті отримали сертифікати апробаторів.

 

     В НДП «Плодоовочевий сад» завідувач кафедри садівництва Тетяна Кондратенко привітала присутніх і розповіла про призначення навчально-дослідної бази, де майбутні фахівці можуть самі своїми руками провести щеплення і окулірування, живцювання. Звернула увагу гостей на метеостанцію, дані з якої студенти використовують у своїх бакалаврських і магістерських роботах.


     Доцент Наталія Шевчук показала гостям різні відділення плодового розсадника, де майбутні фахівці мають гарну можливість навчитись отримувати щеплений садивний матеріал, починаючи з вирощування підщеп, проведення окулірування і аж до формування стандартних саджанців.


     Наявність практичної бази поряд з ВУЗом – це велике благо зауважив доцент Василь Гонтар. Після теоретичних занять студенти все можуть відразу ж засвоїти на практиці. Це дає змогу краще підготувати фахівців про що свідчать перші місця у ІІ турі Всеукраїнських студентських олімпіад. Він представив колекцію сортів винограду і розповів про технологію його вирощування у нетрадиційних районах.


      Доцент Володимир Сіленко представив колекцію з 11 найбільш поширених сортів лохини, дослідні насадження нових сортів і гібридних форм кущових ягідних культур та результати досліджень з вивчення мікоризи та коренегенезу суниці, смородини і порічок.


    Доцент кафедри овочівництва і закритого ґрунту Олександр Цизь проінформував про навчальні та наукові функції плівкової теплиці. Ним було закцентовано увагу на випробуванні гібридів основних тепличних культур, проведенні робіт з інтродукції нових видів зеленних рослин, розробці системи біологічного захисту тепличних культур від хвороб і шкідників, які проводяться в даній культиваційній споруді.

     В.о. завідувача кафедри овочівництва і закритого грунту Іван Федосій повідомив, що на базі НДП «Плодоовочевий сад», проводяться практичні заняття з дисципліни овочівництво, а також науково-дослідна робота студентів. Ознайомив освітян колекцією багаторічних овочевих культур. Гості вподобали багаторічні цибулі і могли самі зібрати з них насіння.

    На згадку про НДП «Плодоовочевий сад» завідувач кафедри садівництва Тетяна Кондратенко презентувала гостям книжку Шеренгового Петра Захаровича «Моє життя в моїх сортах», саджанці смородини і запропонувала продегустувати сорти яблук.


     У 4 корпусі завідувач кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва Григорій Подпрятов провів екскурсію лабораторіями підрозділу та пригостив учасників продукцією, яка тут виробляється. А доцент Володимир Насіковський детально розповів про особливості у випіканні хліба.


     Підсумки форуму підбивали у читальному залі бібліотеки. Декан Віктор Забалуєв наголосив, що метою даного заходу було показати практичну, лабораторну бази, бібліотеку, гості мали можливість поспілкуватися із студентами. Це все підтверджує. що університет має потужну базу, кадри і готує висококваліфікованих спеціалістів. І хочеться на цьому форумі започаткувати, щоб у кожному куточку України були свої представники. І звертаючись до Вас хочемо сказати, що ми робимо одну справу – підбираємо кадри, які будуть годувати сім'ю, родину, село, місто і т.д. професія агронома – це вічна професія, має давнє коріння і є затребуваною.

     Відповідальний за профорієнтаційну роботу на факультеті Олександр Цизь зазначив, що найголовніше для дітей – майбутніх абітурієнтів донести. що професія агронома цікава, перспективна. Ознайомив освітян із сайтом у соціальній мережі фейсбук «Вступнику АБФ».

     Завершуючи захід організатори та учасники висловили надію, що започаткований форум і надалі буде проводитися.

Віра Кутовенко,
доцент кафедри овочівництва і закритого грунту

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook