Боярському коледжу екології і природних ресурсів – 115 років!

12 жовтня 2017 року

     Своє 115-річчя, яке відзначили сьогодні, Боярський коледж екології і природних ресурсів зустрів відкриттям меморіальної дошки своїм випускникам, які загинули, захищаючи суверенітет України, – Герою України Антоніні Дворянець, бійцям АТО Олександру Грицаю і Анатолію Білобисову.

 

 

     А починалася ця 115-річна історія від практичної школи бджільництва, садівництва і городництва, закладеної в Києві «за височайшим повелінням государя імператора» у 1902 pоці за цілеспрямованої і наполегливої праці членів Південно-Російського товариства бджільництва на чолі з Олексієм Андріяшевим. У липні 1904 p. вона перебазувалася у Боярку, а після смерті Андріяшева школі присвоїли його ім’я, – не без гордощів говорить директор Сергій Кропивко. – На початку 20-х років минулого століття школу реорганізовано в середній спеціальний навчальний заклад, який згодом перейменовано в технікум бджільництва і шовківництва, де підготовка бджолярів велася до 1952 p. З того ж року розпочали підготовку агрономів-плодоовочівників та агрономів-рільників, а технікум перейменували в Боярський сільськогосподарський. У 1959 р. на його базу переведено Український республіканський заочний сільськогосподарський технікум, і до 1997 p. навчальний заклад був галузевим центром України з навчально-методичного забезпечення молодших спеціалістів для сільського господарства без відриву від виробництва. Того ж 1997 року його перейменували в Боярський сільськогосподарський технікум НАУ, а у 2005 – реорганізували у відокремлений структурний підрозділ «Боярський коледж екології і природних ресурсів» університету.

 

 

     З вагомою датою – 115-річчям – колектив коледжу вітали ректор університету Станіслав Ніколаєнко, представники обласної і районної влади, колеги з інших навчальних закладів.

     Відзначаючи внесок коледжу у розбудову України, Станіслав Ніколаєнко зазначив, що він зробив багато, аби наша країна рухалася вперед. Сьогодні часто доводиться чути від самозваних експертів, що в Україні не така освіта, не такі вчителі, не такі діти. А хто ж тоді за часи незалежності держави створив все те, що ми маємо сьогодні? У нас прекрасний генетичний код і чудова молодь. Не вистачає лише впевненості. Так будьмо впевненими!

     Очільник університету вручив нагрудні знаки і подяки Міністерства освіти і науки України викладачам Наталії Гапонюк, Віктору Сидорку, Іванні Гетьманчик, почесні грамоти НУБіП – Роману Кліху, Миколі Войналовичу, Надії Возняк, Ніні Ємець, Валентину Садлію.

     А подякою департаменту освіти і науки Київської ОДА з вагомі досягнення у навчанні та вихованні студентської молоді відзначено весь колектив коледжу.
    Сьогодні він готує фахівців за такими спеціальностями, як геодезія та землеустрій, комп’ютерні науки, лісове господарство, садово-паркове господарство, екологія, маркетинг, агрономія, менеджмент, фінанси, банківська справа та страхування, має два відділення –агроекології та економіки і технічне, відділ практичного навчання та сприяння працевлаштування, 7 циклових комісій (інформаційних технологій і фізико-математичних дисциплін, гуманітарних та суспільних дисциплін, фізичного виховання та захисту Вітчизни, економічних дисциплін, еколого-природничих і сільськогосподарських дисциплін, землевпорядних дисциплін, лісогосподарських та садово-паркових дисциплін), кілька навчально-науково-виробничих лабораторій – земельно-кадастрових та проектно-пошукових робіт, ландшафтного дизайну, бджільництва, відкритого ґрунту, а також навчально-колекційно-дослідне поле, навчальні майстерні. Їхню роботу забезпечують 59 викладачів (кожен з яких має вищу кваліфікаційну категорію), в т.ч. 12 кандидатів наук (як особливо підкреслив Станіслав Ніколаєнко, у невеликому навчальному закладі – 12!), 4 відмінники освіти України, 1 відмінник аграрної освіти України, 14 мають педагогічне звання «викладач-методист», 5 – «старший викладач». На його базі функціонує і кафедра екології агросфери та екологічного контролю НУБіП України.

     А закінчити цей матеріал хочеться ось чим: на цьогорічному святкуванні Дня знань у коледжі зініційований Станіславом Ніколаєнком своєрідний тріумвірат – ректорат університету, Міносвіти і Києво-Святошинська районна влада – домовився замінити вікна фасаду навчального корпусу. І слова дотримав! А сьогодні, вітаючи колектив, очільниця районної РДА Мирослава Смірнова напівжартома закликала – як подарунок замінити всі вікна навчального закладу. Але не забуваймо, що у будь якому жарті є значна частка правди…

Валентин Обрамбальський

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook